Skriv ut denna sida
Good Harvest bjöd på vackra tongångar och skön stämsång. (Foto: Peter Bohlin) Good Harvest bjöd på vackra tongångar och skön stämsång. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Vackra tongångar i sommarkvällen med Good Harvest

2018-08-03 - 02:47

Good Harvest gjorde den sköna sommarkvällen ännu skönare när de på torsdagskvällen besökte Parksnäckan.

 

Deras ljuvliga stämmor i symbios tillsammans med fint klingande toner från deras gitarrer flödade ut över publiken. Kvällens överraskning, för min del i alla fall, var när Kent Wennman presenterade kvällens förband som visade sig vara amerikanen Dylan Earl. Jag hade läst att han skulle vara förband till Doug Seegers, som från början skulle ha spelat i Parksnäckan påföljande kväll, vars spelning nu är flyttad till den 11 augusti.

 

IMG 8752

Dylan Earl sjöng country och spelade på sin telecaster. (Foto: Peter Bohlin)

 

Dylan Earl, klädd i cowboyhatt, sjöng med en riktigt fin röst som verkligen passar den typ av country som han spelar. Han sjöng och spelade på sin Telecaster gitarr sittandes på en stol på scenen. Med sig hade han också en musiker som ackompanjerade på elpiano. Deras framträdande var mycket avskalat men ändå riktigt bra.

 

IMG 8748

Förbandet spelade country, avskalat och uppskattat. (Foto: Peter Bohlin)

 

De skojade lite att de hade kvalitetstid tillsammans, när de slapp resten av sitt band på scenen. Dylan Earls röst fängslade publiken som verkade gilla deras framträdande av applåderna att döma.

 

Sedan var det då dags för Good Harvest att komma in på Parksnäckans scen. Ylva Eriksson och Hanna Enlöf hade, liksom när de var på Katalin i höstas, med sig Staffan Wiklander på bas och Björn Sima på trummor och lapsteel. Deras rytmsektion är ett perfekt tillskott till Ylva och Hannas gyllene strupar och fingerfärdiga gitarrspel. Det känns också som att de fyra musikerna har utvecklat musiken ytterligare sedan i höstas.

 

IMG 8920

Good Harvest har spelat tillsammans i 14 år och har en särskilt uttrycksfull kemi. (Foto: Peter Bohlin)

 

Ylva Eriksson och Hanna Enlöf konstaterar att de har spelat tillsammans i 14 år redan, vilket faktiskt är halva deras liv. Det är kanske inte så konstigt att de nästan vuxit samman som en enhet som både sjunger och spelar i perfekt harmoni och symbios med varandra. Det är också härligt att se den glädje som de utstrålar när de kommunicerar med varandra genom sina leende blickar.

 

IMG 8925

Ylva Ericsson i Good Harvest. (Foto: Peter Bohlin)

 

Förutom att spela många av sina egna låtar från förra årets album, "In a life and place like this", så gör Good Harvest andras låtar till sina egna. Det får vi bland annat erfara när de gör sin tolkning av Bob Dylans "Don't think twice it's all right" och givetvis i paradnumret, Joni Mitchells Woodstock, som de spelar i slutet av konserten, men inte sist och inte som extranummer.

 

IMG 8850

Hanna Enlöf i Good Harvest. (Foto: Peter Bohlin)

 

De berättar också att när de var på turné i USA för ett tag sedan så jublade publiken och skrek "Yeehaw" efter att ha hört deras tonsatta polska av Karin Boyes dikt "Aftonbön" som de framför acapella på svenska.

 

Även Parksnäckans publik jublade, åt det gripande framförandet, ikväll. När de ska spela den nya låten "Row Row" så skriar några fiskmåsar lägligt i inledningen, en oväntad och naturlig ljudeffekt som passade perfekt. En annan ännu nyare låt är "Never could you ever" som är en mer upptempo poplåt som är en välkommen ingrediens i den annars ganska stillsamma musiken.

 

IMG 8881

Good Harvest på Parksnäckans scen. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det är kul att se hur Good Harvest fortsätter att utvecklas. Musikalist känns de redan i stort sett fulländade, men jag tror att de kommer att vinna på att få in ytterligare lite mer variation i musiken. Det känns som de är medvetna om det och är på väg åt rätt håll.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det är fyra år sedan Ulf Lundell gav vad han påstod var en avskedsföreställning. Han skulle aldrig mer spela live. Under fredagskvällen stod han ändå där på scenen i Furuviksparken och avverkade den femte av sommarens 17 konserter. Det finns all anledning att glädja sig åt att han ändrade sig, även om jag får beklaga att han valde bort Uppsala denna gång.

Recension: Trots att de två artisterna Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij uppträdde med samma koncept i Parksnäckan för två år sedan fyllde de två populära herrarna Parksnäckan igen. En entusiastisk publik välkomnade dem i den mycket fina sommarkvällen.

Recension: Gyllene Tider fyllde den vackra Botaniska trädgården med publik och med sin musik. Efter 40 år tog de som band avsked av Uppsalapubliken med en kavalkad av hits. Vi fick se ett tajt och taggat band som inte alls känns trötta, tvärtom så sprudlar det av energi om dem.

På lördag är det sommaravslutning på Katalin i Uppsala. Innan semesteruppehållet gästar Uppsalas egen hammondmästare Andreas Hellkvist med musiker för en spelning.

Recension: Jag förvånar mig faktiskt lite själv med att verkligen gilla David Ritschards nyligen släppta album Brobrännaren.

Recension: Amythyst Kiah från Johnson City, Tennesse uppträdde på Klubb Uffe, Katalin på tisdagskvällen. Genom hennes själfyllda sångstämma känner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom får vi många väldigt informativa, detaljerade och långa mellansnack. De bakgrunder hon ger till låtarna gör att man lyssnar mer på texterna och får en större förståelse.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.