Skriv ut denna sida
Good Harvest bjöd på vackra tongångar och skön stämsång. (Foto: Peter Bohlin) Good Harvest bjöd på vackra tongångar och skön stämsång. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Vackra tongångar i sommarkvällen med Good Harvest

2018-08-03 - 02:47

Good Harvest gjorde den sköna sommarkvällen ännu skönare när de på torsdagskvällen besökte Parksnäckan.

 

Deras ljuvliga stämmor i symbios tillsammans med fint klingande toner från deras gitarrer flödade ut över publiken. Kvällens överraskning, för min del i alla fall, var när Kent Wennman presenterade kvällens förband som visade sig vara amerikanen Dylan Earl. Jag hade läst att han skulle vara förband till Doug Seegers, som från början skulle ha spelat i Parksnäckan påföljande kväll, vars spelning nu är flyttad till den 11 augusti.

 

IMG 8752

Dylan Earl sjöng country och spelade på sin telecaster. (Foto: Peter Bohlin)

 

Dylan Earl, klädd i cowboyhatt, sjöng med en riktigt fin röst som verkligen passar den typ av country som han spelar. Han sjöng och spelade på sin Telecaster gitarr sittandes på en stol på scenen. Med sig hade han också en musiker som ackompanjerade på elpiano. Deras framträdande var mycket avskalat men ändå riktigt bra.

 

IMG 8748

Förbandet spelade country, avskalat och uppskattat. (Foto: Peter Bohlin)

 

De skojade lite att de hade kvalitetstid tillsammans, när de slapp resten av sitt band på scenen. Dylan Earls röst fängslade publiken som verkade gilla deras framträdande av applåderna att döma.

 

Sedan var det då dags för Good Harvest att komma in på Parksnäckans scen. Ylva Eriksson och Hanna Enlöf hade, liksom när de var på Katalin i höstas, med sig Staffan Wiklander på bas och Björn Sima på trummor och lapsteel. Deras rytmsektion är ett perfekt tillskott till Ylva och Hannas gyllene strupar och fingerfärdiga gitarrspel. Det känns också som att de fyra musikerna har utvecklat musiken ytterligare sedan i höstas.

 

IMG 8920

Good Harvest har spelat tillsammans i 14 år och har en särskilt uttrycksfull kemi. (Foto: Peter Bohlin)

 

Ylva Eriksson och Hanna Enlöf konstaterar att de har spelat tillsammans i 14 år redan, vilket faktiskt är halva deras liv. Det är kanske inte så konstigt att de nästan vuxit samman som en enhet som både sjunger och spelar i perfekt harmoni och symbios med varandra. Det är också härligt att se den glädje som de utstrålar när de kommunicerar med varandra genom sina leende blickar.

 

IMG 8925

Ylva Ericsson i Good Harvest. (Foto: Peter Bohlin)

 

Förutom att spela många av sina egna låtar från förra årets album, "In a life and place like this", så gör Good Harvest andras låtar till sina egna. Det får vi bland annat erfara när de gör sin tolkning av Bob Dylans "Don't think twice it's all right" och givetvis i paradnumret, Joni Mitchells Woodstock, som de spelar i slutet av konserten, men inte sist och inte som extranummer.

 

IMG 8850

Hanna Enlöf i Good Harvest. (Foto: Peter Bohlin)

 

De berättar också att när de var på turné i USA för ett tag sedan så jublade publiken och skrek "Yeehaw" efter att ha hört deras tonsatta polska av Karin Boyes dikt "Aftonbön" som de framför acapella på svenska.

 

Även Parksnäckans publik jublade, åt det gripande framförandet, ikväll. När de ska spela den nya låten "Row Row" så skriar några fiskmåsar lägligt i inledningen, en oväntad och naturlig ljudeffekt som passade perfekt. En annan ännu nyare låt är "Never could you ever" som är en mer upptempo poplåt som är en välkommen ingrediens i den annars ganska stillsamma musiken.

 

IMG 8881

Good Harvest på Parksnäckans scen. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det är kul att se hur Good Harvest fortsätter att utvecklas. Musikalist känns de redan i stort sett fulländade, men jag tror att de kommer att vinna på att få in ytterligare lite mer variation i musiken. Det känns som de är medvetna om det och är på väg åt rätt håll.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.

Recension: Säsongens sista Klubb Uffe spelning på Katalin bjöd på massor av musik och fina röster. Mikaela Finne med rötterna i finska Österbotten inledde kvällen innan huvudakten Mipso från North Carolina. Det blev verkligen en helkväll och den relativt stora skara som tagit sig ut i november-rusket var mycket entusiastisk.

Recension: För en kort tid sedan släpptes Ables fjärde album "Holding On / Letting Go". Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på skivan och fick en pratstund md Johan Gille som var med och startade bandet redan 1993.

På tisdag 12 november blir det säsongsavslutning på Klubb Uffe i Katalins lokaler. Det blir en klubbspelning med det amerikanska bandet Mipso och Mikaela Finne som har sina rötter i finska Österbotten som kliver upp först på scenen.

Recension: Ramón "Moncho" Monserrat från Uppsala, släpper albumet "Fokus" fredagen den 8 november. Uppsalanyheter har tidigare skrivit om hans musicerande i Löst Folk och i Melodifestivalen 2018 med låten "Cuba Libre".

Peter, Bruno & Matilda är sedan den 4 oktober ute på en två månader lång turné som avslutas i Norrköping den 23 november. I torsdags besökte de fyra multiinstrumentalisterna Uppsala och UKK.

Recension: Det amerikanska bandet Ward Hayden and The Outliers förgyllde en höstlik tisdagskväll på Katalins, Klubb Uffe.

Recension: På lördagskvällen fick Uppsala och UKK besök av Woodstock när en rad mer eller mindre kända artister hyllade 50-års jubileet av den stora Woodstock-festivalen.

Recension: På torsdagskvällen landade Robert Wells och hans stora produktion Rhapsody in Rock på Fyrishov. En stor publik bjöds på mycket underhållande musik av olika kategorier.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 3.