Skriv ut denna sida
Uppsalagruppen Boheme spelade på Katalin. (Foto: Morgan Jansson) Uppsalagruppen Boheme spelade på Katalin. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Musikalisk mångfald med Boheme på Katalin

2018-06-29 - 04:04

Trion Boheme blandade frisk med musik av olika slag från flera olika decennier när de på torsdagskvällen spelade på Katalin.

 

Det var meningen att konserten skulle vara utomhus, för vem kunde tro att det skulle komma regn en av sommarens kanske varmaste dagar i Uppsala, men det gjorde det. Eftersom Boheme även spelar i morgon fredag på Katalin så finns chansen att få uppleva dem för er som missade dem ikväll och då kan det kanske bli utomhus.

 

DSC06251-copy-UN

Kettil Medelius. (Foto: Morgan Jansson)

 

Boheme är alltså en trio bestående av Uppsalas Hammond-orakel Andreas Hellkvist, Ola Bothzén på trummor och Kettil Medelius på Fender Rhodes-Piano och sång. När de bestämde sig för att bilda trion för några år sedan var huvudidén att förena två av de mest tongivande klaviaturinstrumenten under 60- och 70-talet. Alla tre är mycket skickliga på sina respektive instrument och när de nästan leker eller jammar fram musiken tillsammans blir det mäktigt. Jag slås av hur mycket det kan låta om bara tre musiker.

 

DSC06259-copy-UN

Ola Bothzén. (Foto: Morgan Jansson)

 

De startar upp med låten Hi-Heel sneakers, för att sedan rulla vidare med en jazzig version av "Sunny". Det är ett väldigt driv i musiken. Andreas berättar att namnet Boheme inte bara kommer från att de är bohemiska utan från deras respektive efternamn BO(thzén)HE(llkvist)ME(delius).

 

DSC06274-copy-UN

Andreas Hellkvist. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det är tre musiker som verkar ha roligt och trivs med varandra. De ler ofta och nickar till varandra. Det känns också som att de uppträder som en enhet fast alla tre är skickliga solister. De lämnar hela tiden plats åt varandra.

 

Några av mina personliga höjdpunkter är när de spelar, vad som de kallar det Partyjazz, med många sköna grooves. Bob Marleys "Lively Up Yourself, som får en helt ny jazzskrud och bara går att känna igen genom inlednings-riffet samt att alla tre sjunger just Lively Up Yourself i korus. Andra favoriter är faktiskt Beatles tolkningarna "I want you (she´s so heavy)" och "Don´t let me down".

 

Boheme är en skicklig och hårt arbetande trio som är roliga att se live, så missa nu inte chansen på fredagkväll.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Amythyst Kiah från Johnson City, Tennesse uppträdde på Klubb Uffe, Katalin på tisdagskvällen. Genom hennes själfyllda sångstämma känner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom får vi många väldigt informativa, detaljerade och långa mellansnack. De bakgrunder hon ger till låtarna gör att man lyssnar mer på texterna och får en större förståelse.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det är troligen inte många i vårt avlånga land som kan ha undgått "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.

 

Recension: Popfenomenet Dolly Style är ute på sin längsta turné under sin brokiga femåriga historia. Den här gången i nåt så unikt som ett cirkustält där manegen är själva scenen, målgruppen är dock densamma och ingen gick från onsdagens spelning besviken.

Recension: Titeln på den tidigare uppsalabon Svante Zettergrens senaste skiva är i alla fall "Du och jag har säkert mött varann förut" men för min del är han en ny och mycket angenäm bekantskap.

Recension: Uppsalas främste Elvistolkare Kent Wennman ger ut en ny CD med 6 låtar som kan associeras med kungen. Titeln på skivan är; Guitar Man and other great Rockabilly Tracks associated with the King vol. 2.