Skriv ut denna sida
Shout Out Louds på Katalin under fredagen. (Foto: Morgan Jansson) Shout Out Louds på Katalin under fredagen. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: "Shout Out Louds" en resa tillbaka till indierockbandens storhetstid

2018-05-12 - 22:03

De som söker en tillflykt från dagens musiklandskap tillbaka till en tid då indierockbanden var som störst måste varit glada att se Shout Out Louds återvända till Katalin på fredagkvällen. Det är deras första spelning här sedan 2010, och är en del av deras Nordenturné med det senaste albumet 'Ease My Mind'.

 

Stöd kom från Stockholm-baserade artisten GRANT, aka Alma Caroline Cederlöf, vars själfulla popmelodier utgjorde en spännande början på kvällen. Låtar som den fantastiska 'Waterline', vilka väcker associationer till de allra bästa av Florence + the Machine, betyder att nästa månads debutalbum 'In Bloom' borde ligga i toppen på framtida spellistor.

 

7D2 2217-copy-UN

Förbandet, GRANT, aka Alma Caroline Cederlöf. (Foto: Morgan Jansson)

 

Shout Out Louds är en produkt av vad som kallades 'The Swedish Invasion' under början av 2000-talet, och en regelbunden support till några av tidens mest ikoniska artister likt The Strokes och Kings of Leon. De levererar ett set fullt av indiepopklassiker vilka tagit dem dit de är idag, tillsammans med material från det nya albumet som antyder att denna grupp kan komma att hänga med länge till.

 

7D2 2281-copy-UN

Adam Olenius i Shout Out Louds. (Foto: Morgan Jansson)

 

I detta stadiet av en karriär skulle många band förlita sig på sina gamla sånger för att hålla publiken nöjda, men det nya materialet har ett friskt och utvecklat sound, likt den drömmiga 'Jumbo Jet' och den fascinerande, trippiga 'Souvenirs', som av publiken därför mottogs lika väl som klassikerna. De presenterar ett mognande band, bekväma med de nya riktningar dem rör sig i, och de nya sångerna utgör ett välkommet tillägg på setlistan.

 

7D2 2290-copy-UN

Bebban Stenborg spelade dragspel på en av låtarna. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ett perfekt exempel på detta är 'Paola', en låt som handlar om den tidiga vänskapen mellan ledsångaren Adam Olenius och bandmedlem Bebban Stenborg, vilken inleder spelningen med ett slående riff och drivande basrytm. Efter detta följer 'Very Loud', en favorit hos fansen från bandets debutalbum som påminner oss om varför Shout Out Louds fortfarande turnerar, när andra artister från samma era kanske glömts bort.

 

Medans 'Work' kanske inte är deras bästa album, så är 'Fall Hard' en riktig pärla som förtjänar att spelas live. Som väntat är bandets framträdande lysande, och de får publiken att klappa med till refrängen och den något sorgsna men gulliga texten.

 

7D2 2413-copy-UN

Carl von Arbin på gitarr. (Foto: Morgan Jansson)

 

Snart har Olenius har övergett sin gitarr och leder oss, med öl i hand, in i en storartad uppsättning av låtar från albumet 'Our Ill Wills', vilket skulle kunna påstås vara bandets bästa, och publiken hjälper gladeligen till med refrängen i 'Impossible', medans bandet spelar ut låten till crescendo.

 

7D2 2463-copy-UN

Dennis Egberth ersatte Eric Edman och gjorde sin första spelning med bandet. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kvällen utgör den första spelningen för bandet tilsammans nya trumslagaren Dennis Egberth som för tillfället ersätter ursprungliga medlemmen Eric Edman, och han förtjänar särskilt beröm.

 

Han tar sig obesvärat genom kvällen, och allra viktigast, nailar djungeltrumman i öppningen av spelningens största låt, 'Tonight I Have to Leave it', vilken görs komplett med Olenius traditionsenliga promenad ut i publiken, denna gång endast beväpnad med en ficklampa i den annars helt mörklagda lokalen. Vissa upptåg blir aldrig gamla.

 

7D2 2648-copy-UN

Ted Malmros på bas. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ett encore med 'Walls' och 'Please Please Please' får hela rummet att dansa mot slutet, och man kan bara hoppas att en inte behöver vänta allt för länge på att se dem på turné igen. Det är självklart att Shout Out Louds har mycket mer kreativitet att ge, men allra viktigast en fanbase som vill höra nytt material och inte bara de tidigare låtarna som initialt gav bandet framgång.

 

Turnén slutar i Linköping den 25:e maj, nya singeln 'In New Europe' finns ute nu hos Sony Sweden.

 

Text: Will Chang

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

På lördag är det sommaravslutning på Katalin i Uppsala. Innan semesteruppehållet gästar Uppsalas egen hammondmästare Andreas Hellkvist med musiker för en spelning.

Recension: Jag förvånar mig faktiskt lite själv med att verkligen gilla David Ritschards nyligen släppta album Brobrännaren.

Recension: Amythyst Kiah från Johnson City, Tennesse uppträdde på Klubb Uffe, Katalin på tisdagskvällen. Genom hennes själfyllda sångstämma känner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom får vi många väldigt informativa, detaljerade och långa mellansnack. De bakgrunder hon ger till låtarna gör att man lyssnar mer på texterna och får en större förståelse.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det är troligen inte många i vårt avlånga land som kan ha undgått "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.

 

Recension: Popfenomenet Dolly Style är ute på sin längsta turné under sin brokiga femåriga historia. Den här gången i nåt så unikt som ett cirkustält där manegen är själva scenen, målgruppen är dock densamma och ingen gick från onsdagens spelning besviken.