Skriv ut denna sida
Shout Out Louds på Katalin under fredagen. (Foto: Morgan Jansson) Shout Out Louds på Katalin under fredagen. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: "Shout Out Louds" en resa tillbaka till indierockbandens storhetstid

2018-05-12 - 22:03

De som söker en tillflykt från dagens musiklandskap tillbaka till en tid då indierockbanden var som störst måste varit glada att se Shout Out Louds återvända till Katalin på fredagkvällen. Det är deras första spelning här sedan 2010, och är en del av deras Nordenturné med det senaste albumet 'Ease My Mind'.

 

Stöd kom från Stockholm-baserade artisten GRANT, aka Alma Caroline Cederlöf, vars själfulla popmelodier utgjorde en spännande början på kvällen. Låtar som den fantastiska 'Waterline', vilka väcker associationer till de allra bästa av Florence + the Machine, betyder att nästa månads debutalbum 'In Bloom' borde ligga i toppen på framtida spellistor.

 

7D2 2217-copy-UN

Förbandet, GRANT, aka Alma Caroline Cederlöf. (Foto: Morgan Jansson)

 

Shout Out Louds är en produkt av vad som kallades 'The Swedish Invasion' under början av 2000-talet, och en regelbunden support till några av tidens mest ikoniska artister likt The Strokes och Kings of Leon. De levererar ett set fullt av indiepopklassiker vilka tagit dem dit de är idag, tillsammans med material från det nya albumet som antyder att denna grupp kan komma att hänga med länge till.

 

7D2 2281-copy-UN

Adam Olenius i Shout Out Louds. (Foto: Morgan Jansson)

 

I detta stadiet av en karriär skulle många band förlita sig på sina gamla sånger för att hålla publiken nöjda, men det nya materialet har ett friskt och utvecklat sound, likt den drömmiga 'Jumbo Jet' och den fascinerande, trippiga 'Souvenirs', som av publiken därför mottogs lika väl som klassikerna. De presenterar ett mognande band, bekväma med de nya riktningar dem rör sig i, och de nya sångerna utgör ett välkommet tillägg på setlistan.

 

7D2 2290-copy-UN

Bebban Stenborg spelade dragspel på en av låtarna. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ett perfekt exempel på detta är 'Paola', en låt som handlar om den tidiga vänskapen mellan ledsångaren Adam Olenius och bandmedlem Bebban Stenborg, vilken inleder spelningen med ett slående riff och drivande basrytm. Efter detta följer 'Very Loud', en favorit hos fansen från bandets debutalbum som påminner oss om varför Shout Out Louds fortfarande turnerar, när andra artister från samma era kanske glömts bort.

 

Medans 'Work' kanske inte är deras bästa album, så är 'Fall Hard' en riktig pärla som förtjänar att spelas live. Som väntat är bandets framträdande lysande, och de får publiken att klappa med till refrängen och den något sorgsna men gulliga texten.

 

7D2 2413-copy-UN

Carl von Arbin på gitarr. (Foto: Morgan Jansson)

 

Snart har Olenius har övergett sin gitarr och leder oss, med öl i hand, in i en storartad uppsättning av låtar från albumet 'Our Ill Wills', vilket skulle kunna påstås vara bandets bästa, och publiken hjälper gladeligen till med refrängen i 'Impossible', medans bandet spelar ut låten till crescendo.

 

7D2 2463-copy-UN

Dennis Egberth ersatte Eric Edman och gjorde sin första spelning med bandet. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kvällen utgör den första spelningen för bandet tilsammans nya trumslagaren Dennis Egberth som för tillfället ersätter ursprungliga medlemmen Eric Edman, och han förtjänar särskilt beröm.

 

Han tar sig obesvärat genom kvällen, och allra viktigast, nailar djungeltrumman i öppningen av spelningens största låt, 'Tonight I Have to Leave it', vilken görs komplett med Olenius traditionsenliga promenad ut i publiken, denna gång endast beväpnad med en ficklampa i den annars helt mörklagda lokalen. Vissa upptåg blir aldrig gamla.

 

7D2 2648-copy-UN

Ted Malmros på bas. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ett encore med 'Walls' och 'Please Please Please' får hela rummet att dansa mot slutet, och man kan bara hoppas att en inte behöver vänta allt för länge på att se dem på turné igen. Det är självklart att Shout Out Louds har mycket mer kreativitet att ge, men allra viktigast en fanbase som vill höra nytt material och inte bara de tidigare låtarna som initialt gav bandet framgång.

 

Turnén slutar i Linköping den 25:e maj, nya singeln 'In New Europe' finns ute nu hos Sony Sweden.

 

Text: Will Chang

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På torsdagskvällen landade Robert Wells och hans stora produktion Rhapsody in Rock på Fyrishov. En stor publik bjöds på mycket underhållande musik av olika kategorier.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 3.

Simon Monserrat har fått ihop ett professionellt gäng musiker till detta samarbete. Jag har fått lyssna på albumets första låt: La Clave Cubana. Den är sprängfylld av glädje och värme som passar till höstens många färger och salsakvällar. I ett sammanhang jag hörde den var på Zumbakryssningen i september, men då var låten inte släppt och folk frågade var den gick att ladda ned. Det är ett gott tecken!

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 2.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 1.

Recension: "Vi trubadurer håller alltid på lite för länge" säger Ola Magnell mot slutet av konserten. Från publiken hörs spridda protester mot denna utsaga. Berättigade protester, då den 73-årige Magnell och hans medmusikant Jonatan Stenson väl fyller de totalt två timmar de står på scenen.

Recension: Jesper Lindell med band besökte Rootsy Musics Klubb Uffe på Katalin på tisdagskvällen. Deras härliga blandning av soul och americana skulle ha kunnat komma från Muscle Shoals, Alabama, men Jesper Lindell kommer från Ludvika.

Recension: Det blev ett mäktigt framförande av David Bowies musik, men även musik som påverkat Bowie, när cirka 60 personer fyllde UKK:s scen. På lördagskvällen spelade nämligen Västerås Sinfonietta under ledning av arrangören och dirigenten Hans Ek på Uppsala Konsert & Kongress.

Sångaren och låtskrivaren Ola Magnell debuterade 1974 och har sedan dess släppt 12 fullängdsalbum och gett oräkneliga konserter. Fredagen den 11 oktober står han och vapendragaren Jonatan Stenson på Katalins scen. Med anledning av denna spelning passade Uppsalanyheter på att få en liten pratstund med Magnell över telefon.

Recension: Under torsdagskvällen intog Joshua Ray Walker från Dallas scenen i Hijazz intima lokaler på ett av Östra Ågatans högre nummer. När jag med kort varsel blev tillfrågad om att recensera spelningen var jag nästan helt obekant med denna unge singer/songwriter och hans musik. Några timmar senare lämnade jag Hijazz medryckt och imponerad.