Skriv ut denna sida
Anna Stadling på Kulturoasen. (Foto: Morgan Jansson) Anna Stadling på Kulturoasen. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Anna Stadlings röst och skön musik värmde Kulturoasen

2018-03-05 - 00:26

Det var en mycket trevlig och varm musikstund som Kulturoasens publik fick uppleva när Anna Stadling och hennes två medmusiker, Therése Börjesson och Carl Ekerstam, spelade på söndagseftermiddagen.

 

Efter Kent Wennmans traditionsenliga presentation av hur det fungerar på Kulturoasen så kliver de tre musikerna upp på scenen. De kör igång direkt med "När allt det här är över" som inleds med snyggt gitarrspel av Carl Ekerstam. Anna Stadling sjunger med en stark, vacker och tonsäker röst. Till höger om Anna sitter Therése Börjesson bakom sitt elpiano och stämsången tillsammans med Anna i slutet av låten sitter perfekt.

 

5D3 5000-copy-UN

Carl Ekerstam, Anna Stadling och Therése Börjesson. (Foto: Morgan Jansson)

 

Anna Stadling talar om att hon spelat på Kulturoasen vid två tidigare tillfällen med olika konstellationer. I oktober 2017 vid lanseringen av albumet "Efter Stormen" var hon ute med just de här två begåvade musikerna senast. Hon berättar också att albumet växte fram efter en tuff period i hennes liv då hon diagnosticerades med cancer. Musiken är livsviktig för henne och den samt tröst av goda vänner hjälpte henne genom den svåra tiden. Hon berättar att hon är friskförklarad nu men ingenting blir sig riktigt likt efter en sådan livskris.

 

7D2 6175-copy-UN

Carl Ekerstam på gitarr. (Foto: Morgan Jansson)

 

De fortsätter med mer musik från det senaste albumet. Vi får höra "Bussen" som liksom de flesta låtarna från "Efter stormen" är skriva av Andreas Mattsson som också producerade albumet. Jag reflekterar över hur texterna framträder ännu starkare i det här mer avskalade formatet än på skivan. Förutom att spela omväxlande elgitarr och akustisk gitarr spelar Carl Ekerstam bastrumma med höger fot mot vad som ser ut som ett instrumentfodral samt trampar takt med en tamburin under vänsterfoten. Therése Börjesson spelar ibland basgångar på sitt klaviatur förutom det fina pianokompet i övrigt. Anna och Carls gitarrer klingar tillsammans i skön harmoni.

 

7D2 6255-copy-UN

Förutom komp spelar Therése Börjesson även basgångar på sitt klaviatur. (Foto: Morgan Jansson)

 

Mellansnacken är många och tänkvärda, med ett fokus på sjukdomen men på ett väldigt livsbejakande sätt. När de ska fortsätta med låten "Angelica" från ett tidigare album med det långa namnet "Av timmarna som gick utan dig minns jag nästan ingenting" säger Anna att den som minns den långa titeln efter konserten och viskar den i hennes öra ska få ett exemplar av det albumet.

 

7D2 6300-copy-UN

Therése Börjesson visade även att hon kunde spela på ett ägg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det är tre musiker av hög klass vi får uppleva. Anna Stadling är verkligen en sångerska av rang. Jag imponeras också av Therése Börjessons sånginsatser ofta i fin stämsång tillsammans med Anna och Carl. Carl Ekerstams gitarrspel är lysande. Han har en lagom dos av känsla och teknik i sitt spel och är en fröjd att lyssna till. Carl Ekerstam får även sjunga duett med Anna i "Den här sången är till dig" och det gör han också bra.

 

7D2 6345-copy-UN

Anna Stadling är en sångerska av rang enligt Uppsalanyheters musikskribent. (Foto: Morgan Jansson)

 

Några av mina personliga höjdpunkter under konserten är Annas svenska version av Steve Earles "Goodbye" som i Annas ord blir "Förlåt" med väldigt fin gitarrinledning av Carl Ekerstam. Sånginsatserna är på topp under "Jag har ett liv" och den fina "Om du nånsin kommer fram" berör mig verkligen.

 

7D2 6187-copy-UN

Carl Ekerstam växlade mellan den akustiska och elgitarren. (Foto: Morgan Jansson)

 

Vi bjuds på en ovanligt lång eftermiddagskonsert av tre musiker som verkligen verkar trivas på Kulturoasen. Som extranummer får vi höra Staffan Hellstrands "Nu är jag ung" med ett skönt Neil Young aktigt gitarrgroove av Carl Ekerstam. Anna berömmer Mattias Hammarsten som som vanligt skött ljudet på bästa sätt.

 

7D2 6333-copy-UN

Carl Ekerstam, Anna Stadling och Therése Börjesson tackar publiken. (Foto: Morgan Jansson)

 

Jag tycker att det passar bra att avsluta med något som Anna Stadling sa i slutet av konserten, "Efter Stormen kommer efterdyningarna men havet lugnar sig till slut".

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.