Skriv ut denna sida
Trummor & Orgels sjätte fullängdsalbum får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus) Trummor & Orgels sjätte fullängdsalbum får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Trummor & Orgel "Indivisibility" release 2 mars

2018-03-01 - 01:11

Uppsalabördiga bröderna Staffan och Anders Ljunggren som spelar just trummor respektive orgel släpper sitt sjätte fullängdsalbum "Indivisibility" på fredag 2 mars.

 

Jag såg Trummor & Orgel live första gången 2006 när de var förband till Soundtracks Of Our Lives. Redan då imponerades jag av de två brödernas samspelthet och följsamhet i musiken som de skapar tillsammans. Sedan dess har de hunnit fram till sitt sjätte fullängdsalbum "Indivisibility" och har verkligen inte blivit mindre samspelta.

 

Att spela in musik i stort sett bara med trummor och orgel ger en viss begränsning, men trots det är deras musik spännande och ger mersmak. På det nya albumet spelar Staffan förutom trummor lite gitarr och Anders spelar även en hel del synt.

 

Trummor & Orgels musik har utvecklats men visst känner man igen deras karaktäristiska grundstil från tidigare album. De har skrivit albumets 9 spår och deras kompositioner håller genomgående hög klass. Anders snygga melodislingor på orgeln följs av Staffans mycket rytmiska och jazzaktiga trumspel med ett enormt driv som hela tiden för musiken framåt.

 

Det finns en känsla av 60 och 70-tal i musiken men det vimlar också av modernare sound i den omväxlande ljudbilden. Ibland är det rent danstempo som i svängiga "Debonair" och "Transcendence" med en basgång som får mig att tänka på Talking Heads. Jag kan också höra influenser av jazz, rock, pop och folkmusik i Trummor & Orgels ljudbild.

 

Bröderna Ljunggren besitter en mycket stor musikalitet. Jag imponeras av båda två men kanske främst av det otroligt sköna drivet i Staffans trumspel. Indivisibility betyder odelbarhet och visst är bröderna Ljunggren odelbara.

 

Indivisibility är ett album som tål att lyssnas på om och om igen. Efter ett tag så äter sig de små melodierna in i sinnet och man vill bara ha mer av det rullande drivet.

 

Vinylutgåvan av albumet ges ut genom ett samarbete mellan skivbolaget Introspection och det lilla Uppsalabolaget Open Mind med vinylutgivning som sin specialitet. Den 15 mars kan man se och höra Trummor och Orgel spela på Katalin.

 

Mitt betyg för "Indivisibility" blir 8/10

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.