Skriv ut denna sida
Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes) Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes)

Rod Melancon på väg till Uppsala

2018-01-18 - 05:00

Den 29-årige amerikanska musikern, Rod Melancon, som ursprungligen kommer från Louisiana är på väg till Sverige och Norge för sin första turné utanför USA.

 

Uppsala Nyheters musikskribent Pär Dahlerus fick en pratstund med honom häromdagen från Melancons nya hem i Austin, Texas.

 

Rod Melancon har ett efternamn som ska uttalas på lite franskt vis. Vilket beror på hans Cajun bakgrund. Uppvuxen i Louisiana så flyttade han till Los Angeles som 18-åring. Eftersom Rods mamma har en bakgrund inom teater så tänkte Rod först satsa på skådespeleri inom film och teater. Det passade honom inte så bra.

- Jag hade en gitarr med mig mest för att ha något att göra, berättar Rod. Han provade att skriva lite låttexter och komponera musik och fortsatte med det när han märkte att han hade en talang för det.

 

En av Rod Melancons första inspirationskällor var Elvis Presley. Fast det var från början inte för Elvis musik, utan för att Rod som andraklassare fick syn på en bild av Elvis och tyckte att han såg väldigt "cool" ut. Rod visste då inte vem Elvis var, men när han fick reda på det blev han nyfiken på Elvis musik och filmer.

- Jag fyller år den 16 augusti, samma datum som Elvis dog, berättar Rod. Vilken hisnande tanke det blev när jag fick reda på det, långt senare, fortsätter han. Det var inte Elvis som fick Rod att börja skriva musik utan Hank Williams.

 

Rod gav sin farfar en skiva med Hank Williams men började själv att lyssna och fascineras av berättelserna i texterna.

- Efter det gick jag igenom de alla, Townes, Kristofferson och John Prine och slutligen Springsteen berättar Rod.

 

IMG 4890-002

Rod Melancon (Foto: Sean Rosenthal)

 

De är alla viktiga influenser för honom och han för stolt traditionen vidare. Rod är också influerad av författarna Larry Brown och Cormac som skriver i genren som kallas "Southern Gothic", vilket också är namnet på Rod Melancons senaste album. Det är hans andra album för ett skivbolag men han har släppt några i egen regi innan det förra "Parish Lines" som kom ut 2014.

- Jag släppte en EP "Family Name" och jobbade tillsammans med Dave Cobb, inspelat två veckor innan Cobb producerade Southeastern med Jason Isbell.

 

Med sig på Skandinavien-turnén har Rod sin egen gitarrist Will Walden som är son till Snuffy Walden som var med i 70-tals bandet Stray Dog berättar Rod för mig. Eftersom det blir dyrt att ta över resten av bandet så lånar de in musiker från det svenska bandet Jetbone som bland annat turnerat med amerikanskan Hannah Aldridge tidigare.

 

Rod talar om för mig att han aldrig tidigare sett snö i verkligheten så det hoppas han på att få göra. Han undrar också om jag tror att hans motorcykeljacka i läder ska räcka mot kylan.

 

När jag talar om för Rod att jag tycker hans musik påminner om Springsteen och Mellencamp men även om Drive-By Truckers så instämmer han

- De är alla stora influenser och förebilder för mig.

 

Enligt Rod Melancons turnéschema så börjar turnén på Katalins Klubb Uffe i Uppsala den 23 januari för att sedan fortsätta till 17 platser i Sverige och Norge innan turnéavslut på Ankaret i Nynäshamn den 17 februari. Hela spelschemat kan ses på www.rootsymusic.se

 

Rod Melancon kan mycket väl bli en arvtagare till John Mellencamp och Bruce Springsteen. Det kan bara framtiden utvisa, men missa inte chansen att uppleva Rod Melancon live på små klubbspelningar. Det tänker i alla fall inte jag göra.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

På fredag nästa vecka kommer punklegenderna KSMB till Uppsala och uppträder på Katalin vid Östra Station. Men det är inte på något sätt en vanlig konsert som publiken bjuds på.

Den amerikanska artisten Caleb Caudle startar sin första Skandinavien-turne på Hijazz Klubb i Uppsala. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus intervjuade honom häromdagen, innan hans resa hit från Nashville.

Recension: På tisdagskvällen startade det amerikanska bandet Cordovas och den kanadensiska artisten Joe Nolan sin gemensamma turné med spelstart på Katalins Klubb Uffe.

Idag tisdag inleder det amerikanska lovordade bandet Cordovas Klubb Uffe för säsongen. Det gör de tillsammans med kanadensaren Joe Nolan som kommer att inleda kvällen.

Recension: Sångerskan, pianisten och kompositören Maria Kvist släpper sitt nya album Shadows and Rain på Uppsalabolaget DO Music Records label. Albumet släpps den 15 mars, men redan på tisdag den 12 mars spelar Maria Kvist på JazzPool.

Bildsvep: Uppsalanyheters Morgan Jansson var på plats på UKK när Färöarnas stora alt-popstjärna Eivør intog B-salens scen på UKK.

Recension: Det blev en trevlig kväll med skön jazz med en svensk lite vemodig ton. I höstas släppte klarinettisten och sångerskan Lisa Grotherus sitt debutalbum Dekontee, vilket inte bara är namnet på albumet men också det smeknamn Lisa fick när hon jobbade i Liberia.

Recension: På fredagskvällen möttes musik från två olika kontinenter på en tredje. Indiern Manish Pingle som spelar indisk slide-gitarr och koraspelaren Lamine Cissokho från Senegal spelade tillsammans och var för sig på intima Hijazz Klubb i Uppsala.

Recension: På torsdagskvällen spelade den unga och talangfulla jazzsångerskan Amanda Ginsburg med sitt band på Katalins Jazzbar. Hon fick i början av februari en grammis för sitt album "Jag har funderat på en sak". En respektfullt lyssnande publik i den knökfulla jazzbaren fick lyssna på hennes fina jazzvisor från albumet och lite till.

Recension: Tomas Adolphson och Anders Falk avslutade sin 14 konserter långa jubileumsturné på Katalin i sin gamla hemstad Uppsala. De bjöd den talrika publiken på en nostalgisk musikresa genom sin karriär.