Skriv ut denna sida
Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes) Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes)

Rod Melancon på väg till Uppsala

2018-01-18 - 05:00

Den 29-årige amerikanska musikern, Rod Melancon, som ursprungligen kommer från Louisiana är på väg till Sverige och Norge för sin första turné utanför USA.

 

Uppsala Nyheters musikskribent Pär Dahlerus fick en pratstund med honom häromdagen från Melancons nya hem i Austin, Texas.

 

Rod Melancon har ett efternamn som ska uttalas på lite franskt vis. Vilket beror på hans Cajun bakgrund. Uppvuxen i Louisiana så flyttade han till Los Angeles som 18-åring. Eftersom Rods mamma har en bakgrund inom teater så tänkte Rod först satsa på skådespeleri inom film och teater. Det passade honom inte så bra.

- Jag hade en gitarr med mig mest för att ha något att göra, berättar Rod. Han provade att skriva lite låttexter och komponera musik och fortsatte med det när han märkte att han hade en talang för det.

 

En av Rod Melancons första inspirationskällor var Elvis Presley. Fast det var från början inte för Elvis musik, utan för att Rod som andraklassare fick syn på en bild av Elvis och tyckte att han såg väldigt "cool" ut. Rod visste då inte vem Elvis var, men när han fick reda på det blev han nyfiken på Elvis musik och filmer.

- Jag fyller år den 16 augusti, samma datum som Elvis dog, berättar Rod. Vilken hisnande tanke det blev när jag fick reda på det, långt senare, fortsätter han. Det var inte Elvis som fick Rod att börja skriva musik utan Hank Williams.

 

Rod gav sin farfar en skiva med Hank Williams men började själv att lyssna och fascineras av berättelserna i texterna.

- Efter det gick jag igenom de alla, Townes, Kristofferson och John Prine och slutligen Springsteen berättar Rod.

 

IMG 4890-002

Rod Melancon (Foto: Sean Rosenthal)

 

De är alla viktiga influenser för honom och han för stolt traditionen vidare. Rod är också influerad av författarna Larry Brown och Cormac som skriver i genren som kallas "Southern Gothic", vilket också är namnet på Rod Melancons senaste album. Det är hans andra album för ett skivbolag men han har släppt några i egen regi innan det förra "Parish Lines" som kom ut 2014.

- Jag släppte en EP "Family Name" och jobbade tillsammans med Dave Cobb, inspelat två veckor innan Cobb producerade Southeastern med Jason Isbell.

 

Med sig på Skandinavien-turnén har Rod sin egen gitarrist Will Walden som är son till Snuffy Walden som var med i 70-tals bandet Stray Dog berättar Rod för mig. Eftersom det blir dyrt att ta över resten av bandet så lånar de in musiker från det svenska bandet Jetbone som bland annat turnerat med amerikanskan Hannah Aldridge tidigare.

 

Rod talar om för mig att han aldrig tidigare sett snö i verkligheten så det hoppas han på att få göra. Han undrar också om jag tror att hans motorcykeljacka i läder ska räcka mot kylan.

 

När jag talar om för Rod att jag tycker hans musik påminner om Springsteen och Mellencamp men även om Drive-By Truckers så instämmer han

- De är alla stora influenser och förebilder för mig.

 

Enligt Rod Melancons turnéschema så börjar turnén på Katalins Klubb Uffe i Uppsala den 23 januari för att sedan fortsätta till 17 platser i Sverige och Norge innan turnéavslut på Ankaret i Nynäshamn den 17 februari. Hela spelschemat kan ses på www.rootsymusic.se

 

Rod Melancon kan mycket väl bli en arvtagare till John Mellencamp och Bruce Springsteen. Det kan bara framtiden utvisa, men missa inte chansen att uppleva Rod Melancon live på små klubbspelningar. Det tänker i alla fall inte jag göra.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.