Skriv ut denna sida
Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes) Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes)

Rod Melancon på väg till Uppsala

2018-01-18 - 05:00

Den 29-årige amerikanska musikern, Rod Melancon, som ursprungligen kommer från Louisiana är på väg till Sverige och Norge för sin första turné utanför USA.

 

Uppsala Nyheters musikskribent Pär Dahlerus fick en pratstund med honom häromdagen från Melancons nya hem i Austin, Texas.

 

Rod Melancon har ett efternamn som ska uttalas på lite franskt vis. Vilket beror på hans Cajun bakgrund. Uppvuxen i Louisiana så flyttade han till Los Angeles som 18-åring. Eftersom Rods mamma har en bakgrund inom teater så tänkte Rod först satsa på skådespeleri inom film och teater. Det passade honom inte så bra.

- Jag hade en gitarr med mig mest för att ha något att göra, berättar Rod. Han provade att skriva lite låttexter och komponera musik och fortsatte med det när han märkte att han hade en talang för det.

 

En av Rod Melancons första inspirationskällor var Elvis Presley. Fast det var från början inte för Elvis musik, utan för att Rod som andraklassare fick syn på en bild av Elvis och tyckte att han såg väldigt "cool" ut. Rod visste då inte vem Elvis var, men när han fick reda på det blev han nyfiken på Elvis musik och filmer.

- Jag fyller år den 16 augusti, samma datum som Elvis dog, berättar Rod. Vilken hisnande tanke det blev när jag fick reda på det, långt senare, fortsätter han. Det var inte Elvis som fick Rod att börja skriva musik utan Hank Williams.

 

Rod gav sin farfar en skiva med Hank Williams men började själv att lyssna och fascineras av berättelserna i texterna.

- Efter det gick jag igenom de alla, Townes, Kristofferson och John Prine och slutligen Springsteen berättar Rod.

 

IMG 4890-002

Rod Melancon (Foto: Sean Rosenthal)

 

De är alla viktiga influenser för honom och han för stolt traditionen vidare. Rod är också influerad av författarna Larry Brown och Cormac som skriver i genren som kallas "Southern Gothic", vilket också är namnet på Rod Melancons senaste album. Det är hans andra album för ett skivbolag men han har släppt några i egen regi innan det förra "Parish Lines" som kom ut 2014.

- Jag släppte en EP "Family Name" och jobbade tillsammans med Dave Cobb, inspelat två veckor innan Cobb producerade Southeastern med Jason Isbell.

 

Med sig på Skandinavien-turnén har Rod sin egen gitarrist Will Walden som är son till Snuffy Walden som var med i 70-tals bandet Stray Dog berättar Rod för mig. Eftersom det blir dyrt att ta över resten av bandet så lånar de in musiker från det svenska bandet Jetbone som bland annat turnerat med amerikanskan Hannah Aldridge tidigare.

 

Rod talar om för mig att han aldrig tidigare sett snö i verkligheten så det hoppas han på att få göra. Han undrar också om jag tror att hans motorcykeljacka i läder ska räcka mot kylan.

 

När jag talar om för Rod att jag tycker hans musik påminner om Springsteen och Mellencamp men även om Drive-By Truckers så instämmer han

- De är alla stora influenser och förebilder för mig.

 

Enligt Rod Melancons turnéschema så börjar turnén på Katalins Klubb Uffe i Uppsala den 23 januari för att sedan fortsätta till 17 platser i Sverige och Norge innan turnéavslut på Ankaret i Nynäshamn den 17 februari. Hela spelschemat kan ses på www.rootsymusic.se

 

Rod Melancon kan mycket väl bli en arvtagare till John Mellencamp och Bruce Springsteen. Det kan bara framtiden utvisa, men missa inte chansen att uppleva Rod Melancon live på små klubbspelningar. Det tänker i alla fall inte jag göra.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.

 

Recension: Popfenomenet Dolly Style är ute på sin längsta turné under sin brokiga femåriga historia. Den här gången i nåt så unikt som ett cirkustält där manegen är själva scenen, målgruppen är dock densamma och ingen gick från onsdagens spelning besviken.

Recension: Titeln på den tidigare uppsalabon Svante Zettergrens senaste skiva är i alla fall "Du och jag har säkert mött varann förut" men för min del är han en ny och mycket angenäm bekantskap.

Recension: Uppsalas främste Elvistolkare Kent Wennman ger ut en ny CD med 6 låtar som kan associeras med kungen. Titeln på skivan är; Guitar Man and other great Rockabilly Tracks associated with the King vol. 2.

Recension: På tisdagskvällen besökte Louisiana-sonen Rod Melancon Uppsala och Katalin för andra gången. Vi fick njuta av en närmast explosiv urladdning, men också av en mycket dynamisk och omväxlande spelning.

Recension: Med en fyra spårs EP hyllar Uppsala-bandet Pelle Lundblad & The Steam Mill County Band musikern Tom Petty som gick bort 2017. EP:n kallar de Heartbreaking News, vilket det ju var för många när världen förlorade Tom Petty. Det är också en lek med bandnamnet The Heartbreakers.

Rod Melancon har just släppt sitt nya album Pinkville. Den 23 april kommer han att uppträda på Klubb Uffe, Katalin Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på albumet samt fick en pratstud med Rod.

Recension: På torsdagskvällen besökte Jill Johnson och hennes band Katalin. De är ute på en klubbturné "My Remedy Tour" i samband med lanseringen av femspårs EP:n My Remedy.

Recension: Mikael Ramel och hans band besökte Kulturoasen i natursköna Håga på söndagseftermiddagen, deras spelning bjöd på stor variation med musik från en lång karriär.

Recension: Att specialisera sig på att enbart spela Pink Floyd-låtar är en minst sagt vansklig uppgift. Det finns få band i världen som har många fans som kan i stort sett varenda utgiven ton och därmed riskerar kritik för samtliga avvikelser från det brittiska originalet. Svenska P-Floyd är ett av dem, och på lördagkvällen mötte de publiken på Uppsala Konsert & Kongress.