Skriv ut denna sida
Lena Willemark från Katalin 2012. (Foto: Morgan Jansson) Lena Willemark från Katalin 2012. (Foto: Morgan Jansson)

Lena Willemark med band till Kulturoasen.

2017-09-28 - 02:37

På söndag 1 oktober kommer den hyllade artisten Lena Willemark (sång och fiol) med sitt lovordade folkmusikprojekt Blåferdi till Kulturoasen i Hågaby. Med sig har hon musikerna Leo Sander (Cello), Mia Marin (fiol), Tina Quartey (slagverk), Emma Reed (fiol) och Sandra Marteleur (fiol).

 

För ungefär ett år sedan släpptes Lena Willemarks grammisnominerade album Blåferdi (den blå färden på Älvdalsmål). Musiken som hon och de andra musikerna ska framföra tillsammans på Kulturoasen bygger på det kritikerhyllade albumet. Så här skriver till exempel Lovisa Lagneryd i NWT "I korta texter på älvdalsmål hämtar hennes poesi sin kraft hos urmodern och Willemarks själfulla röst förkroppsligar själv sedan denna källa. Det är en sprängande kraft – orubblig, vidsträckt och tidlös."

 

Lena Willemark har idag en central och viktig roll inom den svenska folkmusiken. Hon är förutom att vara Riksspelman och kompositör också en banbrytande och genreöverskridande sångerska. Hon bär med sig en unik musikskatt från sin uppväxt i Älvdalen.

 

Missa inte denna chans att få uppleva Lena Willemarks fina musik. Publiken har gett henne och bandet stående ovationer under turnéns tidigare spelningar i både Stockholm och Linköping.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.