Skriv ut denna sida
Ellen Sundberg inledde Rolling Rootsy Revue 2014. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild) Ellen Sundberg inledde Rolling Rootsy Revue 2014. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild)

Comeback för Rolling Rootsy Revue på Katalin

2017-07-07 - 23:38

Rolling Rootsy Revue gör comeback efter ett uppehåll under förra året. Det blir tredje gången som den kringresande Americana-festivalen gästar Uppsala och Katalin den 8 juli.

  

Det första året, 2014, bjöds det på artister som Israel Nash, Jason Isbell och Doug Seegers. År 2015 fick vi bland annat uppleva The Handsome Family, Justin Townes Earle och Judah and the Lion.

 

Årets upplaga av festivalen pågår mellan den 2-8 juli och stannar till på 6 orter varav Uppsala är det sista stoppet. Rootsy Music har även i år lyckats att få till ett mycket intressant och spännande startfält av artister.

 

Årets artister är North Mississippi Allstars med bröderna Cody och Luther Dickinson som spelar en rå och primitiv voodoblues. Rootsy legendaren Eilen Jewell kommer med sitt band. Hon är en av de första artisterna som Rootsy hade på turné. Svenska Ellen Sundberg och Richard Smitt kommer att uppträda tillsammans.

 

Yola Carter är ett brittiskt soulunder som Rootsy fick höra talas om efter hennes framträdande på AMA-festivalen i Nashville i september förra året. Hon var tidigare sångerska i americana/soulbandet Phantom Limb.


Dead Man Winter är frontmannen Dave Simonett från det populära folk-americanabandet Trampled By Turtles. Han satsar nu på sitt eget rockigare soloprojekt som han kallar Dead Man Winter. Northern Indians består Josef Eriksson och John Andersson från Piteå.

 

De har nyligen spelat in en EP där de hyllar Norrland och glesbygden. Aaron Lee Tasjan turnerade med Rootsy som soloakt under januari. Han besökte bland annat Klubb Uffe på Katalin där han gjorde succé. Nu återkommer han med fullt band.


A Choir of Ghosts är kanske mer Indie än Americana. Britten James Auger numera bosatt i västernorrland bildade duon i oktober tillsammans med Anna Gerdin. Som en värdig uppvärmning till Rolling Rootsy Revue spelar nya countrystjärnan Sam Outlaw på Klubb Uffe på Katalin den 4 juli. Fyra dagar senare på Katalin, den 8 juli är det alltså dags igen för Rolling Rootsy Revue.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.