Skriv ut denna sida
Grigoryan Brothers bjöd på lunchkonsert under Uppsala Internationella Gitarrfestival. (Foto: Morgan Jansson) Grigoryan Brothers bjöd på lunchkonsert under Uppsala Internationella Gitarrfestival. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Grigoryan Brothers - Lunchkonsert

2016-10-08 - 00:40

På fredagen mitt på dagen bjöd Uppsala Internationella Gitarrfestival tillsammans med Australiens ambassad på lunchmusik bestående av de begåvade bröderna Slava och Leonard Grigoryan.

 

De spelar både ren klassik gitarrmusik såväl som så kallad crossover. Man kan kanske enkelt förklara crossover som en blandning av stilar, i det här fallet är det mest upplandat med lite jazzigare tongångar. Uppväxta med föräldrar som är musiker så är de två bröderna så samspelta som duo att de spelar i en sorts symbios med varandra. De börjar med "Fantasy on a theme by William Lawes" av Slava Grigoryan.

 

Det är mycket behaglig musik i gränslandet mellan klassiskt och jazz. Det andra stycket de spelar är ett arrangemang av Händel, skrivet för orgel. Det är pappa Edward som arrangerat musiken. Edward Grigoryan är själv en framstående violinist.

 

5D3 9864-copy-UN

Äldre brodern Slava Grigoryan på gritarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson)


Eftersom det är en lunchspelning i matsalen (Sal D) så slamrar det en del och småpratas vilket personligen stör mig. De fortsätter med ett vackert stycke av Tchaikovsky "December ur Seasons" komponerat för piano men även detta har pappa Edward arrangerat för gitarr. De avslutar ordinarie set med ett stycke brasiliansk musik skrivet av Radames Gnattali.

 

De blir som sig bör inklappade till ett extranummer och då får vi höra "Duende" av Ralph Towner som de också har spelat tillsammans med.

 

7D2 2472-copy-UN

Yngre brodern Leonard Grigoryan på gitarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ralph Towner besökte för övrigt Uppsala förra året då han spelade med sin grupp Oregon på Katalin. Efter konserten berättar festivalgeneralen Klaus Pontvik att bröderna också kommer att spela tillsammans med Johannes Möller i stora salen på lördag klockan 19:00.

 

Johannes Möller är inhopparen för fransmannen Roland Dyens som fick lämna återbud till festivalen på grund av sjukdom. Dessutom bjuder Grigoryan Brothers på ännu en lunchkonsert imorgon, lördag.

 

Får en lite pratstund med bröderna efter spelningen. Det är första gången de är i Sverige men de har tidigare varit i Norge där de spelat in sitt album "This Time" på Jan Erik Kongshaugs välrenommerade RainbowStudio. Jag lyssnar igenom albumet när jag skriver ihop min recension, ett utmärkt sätt att få inspiration.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.