Skriv ut denna sida
Trettonde upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival håller hög klass. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild) Trettonde upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival håller hög klass. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild)

Fortsatt hög klass då Uppsala Internationella Gitarrfestival hålls för trettonde året.

2016-09-30 - 00:14

Vi har under många år blivit bortskämda med världsartister som gästat gitarrfestivalen. Även i år innehåller festivalen många artister av stor musikalisk rang, en del mer kända än andra.

 

Den 6-9 oktober är det dags för den trettonde upplagan av denna internationellt välrenommerade festival. Återigen har festivalgeneralerna Klaus Pontvik och Stefan Löfvenius samt deras medarbetare lyckats få till ett intressant startfält av artister som spänner över olika genres från klassiskt till heavy metal. Förutom tretton (passande antal) konserter bjuds det på en mängd olika workshops, föredrag, filmvisningar med mera.

 

Den första artisten som uppträder på torsdagen blir den engelska unga hyllade klassiska gitarristen Laura Snowden. Kvällen fortsätter med den legendariske gitarristen Albert Lee som uppträder tillsammans med sitt band. Vi kan vänta oss en blandning av rock och country. Albert Lee har varit med ett tag, han började spela gitarr redan 1958.

 

Fredagens konserter börjar redan kl 12 då Grigoryan Brothers från Australien uppträder till fri entré. De spelar klassiska men också jazziga tongångar. De som missar dem på fredagen eller vill se dem spela igen kan också se dem på lördagen samma tid. Senare på fredagen spelar Adrian Legg som är en mästare på fingerstyle. I kvällens sista konsert får vi se Paul Gilbert Band. Paul Gilbert är en spelskicklig virtuos inom fusion och heavy metal. Vi kan förvänta oss gitarrakrobatik av den högre skolan.

 

Lördagen inleds med finalen av Young talent competition. Årets finalister kommer från sex olika länder och en vinnare ska röstas fram bland de unga talangerna. Tävlingen följs utav en konsert med tango från Uruguay. Maia Castro trio förstärkta med gitarristen Agustin Luna spelar för oss. Fransmannen Roland Dyens är en gitarrvirtuos med en repertoar som sträcker sig mellan klassiskt till jazz som spelar sedan. Sista akten på lördagen blir Sofia Karlsson & The Grand Guitar Orchestra. Tillsammans med gitarristerna Mattias Perez och Anders Nygårds samt Daniel Ek på harpgitarr kommer hon att spela folkmusik och kanske lite annat. Hemliga gäster utlovas också.

 

På avslutningsdagen, söndag börjar den första konserten klockan 13 då den brasilianska gitarristen Fabio Zanon uppträder. Han följs av svenske Anders Miolin & Kammarensemblen som framför musik inspirerad av August Strindbergs ett drömspel med Miolin på trettonsträngad (passande igen) specialbyggd gitarr. Den trettonde upplagans avslutningskonsert blir den efterlängtade med Anoushka Shankar. Hon skulle ju medverkat redan för två år sedan, men fick flygförbud av sin läkare eftersom hon väntade barn då och konserten fick ställas in. Nu får vi istället uppleva den välrenommerade sitarspelaren som är dotter till ingen mindre än Ravi Shankar och dessutom halvsyster till Norah Jones.

 

Det är onekligen ett spännande och digert festivalprogram vi bjuds på. Uppsalanyheter kommer att rapportera från festivalen i ord och bild.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.