Roine Stolt spelade låtar av Samla Mammas Manna. (Foto: Fredrik Bolander) Roine Stolt spelade låtar av Samla Mammas Manna. (Foto: Fredrik Bolander)

Recension: Värdig final på 10-årig festival - Uppsala Progressive Rock Festival

2016-08-14 - 11:08

 

Vi fick uppleva en fin blandning av musik från fyra olika band i Parksnäckan denna lördagseftermiddag/kväll när Uppsala Progressive Festival genomfördes för tionde gången. Vädret visade sig också från en bättre sida än tidigare under veckan.

 

Det var tionde gången som Uppsala Progressive Rock Festival hölls och tyvärr kanske den sista. Det är svenska Art Rock föreningen Crimson under Magnus Rings ordförandeskap som stått värd för festivalen i alla år. Först ut var bandet Megalot eller som de kallade sig första halvan av sin spelning, Them Apples. Under namnet Them Apples gör de om 80-tals syntpoplåtar i progstil och på basisten Göran Holmbergs inrådan gjorde de också tvärtom med en låt.

 

megalot

Megalots Warwick Tucker med sin åttasträngade elgitarr. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Frågan jag ställer mig är om något av det är särskilt intressant? Efter halva sitt gig så kallar de sig istället för Megalot. Det blir bättre men jag har tyvärr svårt för sångaren Anton Steensland. Bandet är kompetent men spelar en, för mig, tämligen ointressant musik. Förövrigt består bandet av Nicklas Bergström på trummor, Warwick Tucker på åttasträngad elgitarr och Mårten Berg på Keyboards.

  

megalot-1

Anton Steensland i Megalot. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Det andra bandet på Parksnäckans scen är Rikard Sjöblom med band. Det sex man starka bandet spelar en melodiös musik. De väver in många stilar i sin musik ibland med ekon från 70-talet som ger mig vibbar av band som Deep Purple, Jethro Tull och Gentle Giant. Rikard Sjöblom är en bra sångare och en skicklig instrumentalist. Han hanterar både elgitarr, klaviatur och dragspel med bravur.

 

Rikard-Sjöblom

Rickard Sjöblom på Parksnäckans scen. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Han har i år givit ut ett album med titeln "The Unbendable Sleep" och de framför bland annat en hel del material därifrån. Det samspelta bandet består förutom Rikard Sjöblom av David Zackrisson (sång gitarr, klaviatur), Sverker Magnusson (klaviatur), Martin Borgh (klaviatur), Rasmus Diamant (bas) och Petter Diamant (trummor).

 

rikard-sjöblom 2

Rickard Sjöbloms band. (Foto: Fredrik Bolander)

 

I nästa paus hyllar Daniel Reichberg nyligen bortgågne musikprofilen Peter Ericson med en tyst minut. Peter var bland annat med och grundade skivbutiken Musikörat och under senare år drev han själv butiken Örat. Han var också musiker i det kultförklarade bandet Rävjunk.

 

Många har genom åren handlat skivor av Peter och fått tips om musik som de troligen skulle gilla. För egen del var jag inne på butiken Örat så sent som i torsdags förra veckan och fick nya tips. Peter var då märkbart påverkad av sin sjukdom men kämpade på i det sista, en vecka senare har vi förlorat honom.

 

trummor-och-orgel-1

Staffan Ljunggren i Trummor & Orgel. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Nästa akt på scenen är bröderna Anders och Staffan Ljunggren som bildar Trummor & Orgel. Anders spelar hammondorgel och Staffan trummor. De är mycket samspelta och har ett väldigt skönt groove. Det är svårt att inte jämföra dem med Hansson & Karlsson men jag hör även the Doors i deras musik. Musiken är helt instrumental.

 

trummor-och-orgel-2

Anders Ljunggren i bandet Trummor & Orgel. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Jag imponeras av Staffan Ljunggrens avslappnade och mycket skickliga trumspel och hur tajt de spelar tillsammans. Jag har sett dem uppträda flera gånger förut. Ikväll upplever jag att de har lite svårt att nå ut. Jag tycker faktiskt att deras musik gör sig bättre på en intim inomhusscen.

 

Kvällen avslutas av slagverkaren Hasse Bruniusson som till sin hjälp har Roine Stolt på gitarr, ovan nämnde Rikard Sjöblom på klaviaturer och Håkan Almkvist på bas. De spelar valda stycken ur Samla Mammas Mannas repertoar. Hasse Bruniusson var med och bildade gruppen Samla Mammas Manna 1969. Bandet som under olika namn, stavningar av namnet och medlemmar var aktivt fram till 2008. Hasse tillägnar musiken de snart ska spela till den gamle och tyvärr bortgångne medlemmen Lars Hollmer samt ovan nämnda Peter Ericson.

 

Hasse Bruniusson spelar Samla Mammas Manna 2

Hasse Bruniusson med band spelade Samla Mammas Manna. Här med Håkan Almkvist på bas och Rikard Sjöblom på klaviatur. (Foto: Fredrik Bolander)

 

En inspelad röst börjar sedan att läsa upp alla de som på något sätt varit involverade i musikkollektivet Samla Mammas Manna. I början av spelningen har Roine Stolt något problem med sin gitarr som han inte får ljud i, men efter ett tag och byte av gitarr så ordnar det upp sig. De rullar på Samlas lekfulla sätt igång med Circus Apparatha. De är alla mycket spelskickliga och spelar på ett väldigt uppsluppet sätt.

 

Hasse Bruniusson spelar Samla Mammas Manna

Hasse Bruniusson bakom sina trummor. (Foto: Fredrik Bolander)

 

I mitten av musikerna sitter Hasse Bruniusson bakom sina trummor och slagverk. Han ler uppskattande mot sina medmusiker och trummar sköna takter med stor skicklighet och lekfullhet. Ibland går det i ett galet tempo och låter som uppspeedade barnramsor för att i nästa stund låta som avancerad jazzfusion.

 

Jag imponeras av den 34-årige Rikard Sjöblom som inte ens var född då den här musiken först gjordes. Det är som att han alltid spelat med Samla Mammas Manna och han får också uppskattning av de andra musikerna. Hasse Bruniusson säger att han är nykär så som man kan vara i andra musiker ibland.

 

publiken

Var det den sista Progressive festivalen som publiken fick se? (Foto: Fredrik Bolander)

 

Rikard spelar klaviaturer av olika slag, dragspel, joddlar och sjunger. Bruniussons ögon tindrar och det känns som han fått en värdig ersättare till bortgångne Lars Hollmer. Håkan Almkvist har ett mycket skönt basspel och ler med ett stort grin och dansar runt på scenen. Roine Stolt är en fenomenal gitarrist och hans solon ger rysningar av välbehag. Han äger en enorm spelskicklighet och känsla. Vi får höra en radda av Samla låtar bland annat spelar de en härlig version av delar av Snorungarnas Symfoni av Greg FitzPatrick.

 

Som extranummer spelar de en fantastik version av Ödet och kvällen avslutas med stående ovationer. En värdig avslutning på en en festival som funnits i 10 år. Magnus Ring avslutar med att tacka publiken för dessa fina år. Vi får tacka Magnus, Ingela Ekemark och Pia Alving från Crimson och alla övriga som varit med att ordna och arrangera denna festival.

 

Vi får se om det blir någon fortsättning i framtiden men den progressiva musiken lever i alla fall fortfarande vidare i sin högborg, Uppsala.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä