Skriv ut denna sida
Melissa Horn och Lars Winnerbäck i en kärleksballad. (Foto: Peter Bohlin) Melissa Horn och Lars Winnerbäck i en kärleksballad. (Foto: Peter Bohlin)

Fyrtal i ess när "A Walk In The Park" drog storpublik till Botaniska

2016-08-13 - 04:36

Redan innan fredagkvällens endagsfestival öppnade portarna stod det klart att det skulle bli en publikmässig succé i Botaniska Trädgården. Trots den lite kyliga kvällen var stämningen på topp och när Lars Winnerbäck gick på scenen som sista akt var det tidigare publikrekordet slaget.

 

Amanda Bergman, Miriam Bryant, Melissa Horn och Lars Winnerbäck bjöd uppsalapubliken i Botaniska Trädgården på fyrtal i ess under endagsfestivalen "A Walk In The Park" på fredagen. Minifestivalen gjorde sitt tredje och sista stopp på årets turné och festivalen satte ett nytt publikrekord i Botaniska Trädgården enligt arrangören Jonas Curling från Welcome Uppsala.

 

IMG 9914

Amanda Bergman var den första akten på festivalen. (Foto: Peter Bohlin)

 

Inför eftermiddagens och kvällens publikanstormning hade man möjliggjort för besökarna att hämta ut sina festivalpass tidigare under dagen för att underlätta inpasseringen, något som var lyckat uppger Jonas Curling en timme efter insläppet öppnat.

 

IMG 0173

Miriam Bryant gjorde nyligen succé i "Så mycket bättre". (Foto: Peter Bohlin)

 

När första akten med Amanda Bergman startade var det fortfarande lite glest framför scenen men parken fylldes upp i snabb takt av besökare på filtar, de som hellre satt bra i parken än stod direkt framför scenen. Den 28-årige dalkullan Bergman som bytt artistnamn inte mindre än tre gånger startade som "Hajen" men bytte sedan till "Jaw Lesson" och "Idiot Wind" innan hon numera uppträder under sitt eget namn Amanda Bergman.

 

IMG 0116

Det var välfyllt framför scenen. (Foto: Peter Bohlin) 

 

Efter Amanda Bergman var det dags för Miriam Bryant som nyligen gjorde succé i TV-programmet "Så mycket bättre" där hon med stor framgång tolkade Sven-Bertil Taubes "Ett sista glas" och Lisa Nilssons "Allt jag behöver", ytan framför scenen fylldes fort upp av nytillkomna festivalbesökare och parken var snart fullsatt.

 

IMG 0192

Miriam Bryant en scenpersonlighet med attityd. (Foto: Peter Bohlin)

 

Miriam Bryant släppte nyligen kärleksballaden "Black Car" och bjöd på eget material i pop-soulens tecken. Hennes stil och scenpersonlighet är så självklar och hon utstrålar attityd trots att hon under nästan hela sin spelning drar upp huvan på hooden i något som liknar ett försök att gömma sig.

 

IMG 0420

Jonas Curling, Welcome Uppsala var nöjd efter nytt publikrekord. (Foto: Peter Bohlin)

 

När jag vandrar runt i Botaniska Trädgården den här lite lätt kyliga kvällen slås jag av vilken härlig atmosfär som bjuds nedanför det pampiga slottet. Stämningen är på topp, och barnfamiljer blandas med unga och gamla som kanske är där för att se just sin favoritartist. Det är så långt ifrån en "traditionell" festival som man kan komma, den här är mer "familjär och nära".

 

IMG 0516

Melissa Horn tyckte att vädret passade bra till hennes låtar. (Foto: Peter Bohlin)

 

Här har arrangörerna Welcome Conserts, Paraply Produktions och The Tivoli tillsammans med produktionsbolaget United Stages hittat ett koncept och en festivalupplevelse som känns hållbar för lång tid framöver.

 

IMG 0641

Melissa Horn lämnar ingen oberörd. (Foto: Peter Bohlin)

 

Melissa Horn var nästa akt ut på scenen, svenska melankonins popdrottning inleder med orden "det här kalla och lite gråa vädret passar bra till mina låtar". Men trots tungsinne är det inget som påverkar stämningen under spelningen men mörkret faller i takt med Melissas spelning. När hon framför "Som jag hade dig förut" stiger jublet och mobilerna i publiken åker upp för att filma.

 

Det är Lars Winnerbäck som kommer ut på scenen och sjunger med Melissa så som han gjort flera gånger tidigare, kärleksballaden lämnar ingen oberörd och många i publiken kramar om sina kära.

 

IMG 9803

Många barnfamiljer var på plats i Botaniska. (Foto: Peter Bohlin)

 

Avslutningsakten på festivalen var vigd för Lars Winnerbäck, en kvart innan han gick på scenen gick vakter runt ytan närmast bredvid scenen och bad publiken som satt på filtar att resa sig upp av säkerhetsskäl. Jag frågade varför och fick svaret att "med tiotusen åskådare på plats vill vi inte riskera att någon blir nertrampad" klokt och något som visar att arrangörerna tar säkerheten på största allvar.

 

IMG 9793

Kii Arens, grafisk formgivare till "A Walk In The Park". (Foto: Peter Bohlin)

 

Trycket ökade när Winnerbäck kom ut på scenen som det självklara huvudnamnet på festivalen, mottagandet som han fick såg nästan ut att göra den 40-årige artisten rörd, han slår ut med armarna och tittar länge ut över publiken efter sitt öppningsnummer. Winnerbäck släppte nyligen sitt eflte album "Granit och Morän" och jag ska i sanningens namn erkänna att jag inte haft så där jättebra koll på Winnerbäck tidigare.

 

IMG 1233

Lars Winnerbäck, festivalens huvudnamn. (Foto: Peter Bohlin)

 

Ska man sammanfatta musikvalet så är det märkligt hur väl det fungerade med de lite djupare, melankoliska och ibland lite dystra låtmaterialet, men kanske passar det bra i vårt lite gråa och kyliga sommarklimat. "A Walk In The Park" får gärna bli en tradition i Botan varje sommar. Jonas Curling och hans Welcome Uppsala har ju lyckats tidigare med att dra publiksuccéer till Botan så man kan ju hoppas på en ny festival nästa år.


Uppdaterat 2016-08-13: På lördagen släpptes publiksiffran via UNT, den officiella publiksiffran för betalande åskådare blev 9.311 åskådare vilket är nytt publikrekord för ett arrangemang i Botaniska för betalande åskådare.


Bildsvep från festivalen:

http://www.uppsalanyheter.se/noeje/musik/item/6403-bildsvep-a-walk-in-the-park-festivalen

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.