Skriv ut denna sida
Första upplagan av Elvis Birthday Festival för ett år sedan. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild) Första upplagan av Elvis Birthday Festival för ett år sedan. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild)

Andra upplagan av "Elvis Birthday Festival"

2016-01-01 - 10:50

Nionde januari är det dags för den andra upplagan av heldagsfestivalen Elvis Presley Birthday Festival. Festivalen äger rum på Katalin & All that jazz. Vi träffade Elvisentusiasten Kent Wennman under en repetitionspaus inför festivalen.

 

Arrangör är föreningen Elvisforum i samarbete med Kulturhjältarna och producent för musikutbudet är Uppsalas kanske största Elvisentusiast Kent Wennman.


Vad kan vi vänta oss av årets festival? Det blir musik på två scener, föreläsningar, försäljning, frågesport, tipsrunda, Karaoke, Elvisdisco, utställning och möjligheter för alla hugade att bjuda på sig själva på Open Mic. I det stora hela följer vi förra årets succékoncept. Den största skillnaden är att vi i år använder oss av hela Katalin, både konsertrummet och pubdelen. En annan nyhet är festivalens internationella bredd.

 

Låter spännande, berätta mer? Jo, festivalen bjuder inte bara på det amerikanska språket. Vi har även Elvis på svenska där 2015 års stora utropstecken, Fröken Elvis, bjuder på sina svenska versioner av välkända Elvislåtar. De har under året haft ett stort genombrott med framgångar i SR och SVT. Det blir deras första spelning i Uppsala. Vi har även besök av Tovarisjtji Elvisa - Elvis på Ryska! Något som säkert kommer att höja på en del ögonbryn.

 

Hur har du som producent tänkt dig festivalupplägget? Efter en hel del diskussioner med föreningen Elvisforum så bestämde vi oss för ett historiskt pedagogiskt upplägg där varje konsertset är en tidsperiod i Elvis karriär. Vi inleder dagen med Elvis in the beginning (1954-1955). Därefter blir det The Rock & Roll Years, Elvis is back, Elvis in the movies, Elvis the blues singer, The American Sessions, The Nashville sessions samt the 68 comeback. Den avslutande kvällskonserten är dock helt fri från det upplägget och innehåller låtar från Elvis alla tre årtionden som artist.

 

Oj, det låter som det blir en hel del låtar? Ja, vi räknar med att framföra över 100 låtar live!

 

Vilka är årets artister? Förutom tidigare nämnda fröken Elvis och Tovarisjtji Elvisa får vi besök av en av dansbandsmusikens stora profiler, Carina Jaarnek, och Norrköpings stora Elvisprofil, Stefan Wikström. Jag själv är en av gästartisterna och leder även husbandet. Marcus Bohm från Göteborg finns också med på båda scener och gitarristen Ulf Holmberg framför instrumentala versioner av Elvislåtar. Vi toppar med Sveriges Rockabillydrottning och mycket folkkära Eva Eastwood. Festivalen börjar kl 12.00 och pågår i 13 timmar.

 

Orkar publiken verkligen med så här mycket Elvis under ett och samma dygn? Oh ja! Förra året blev det slutsålt och därför har vi utökat utrymmet. Och publiken har också möjlighet att köpa dag och/eller kvällsbiljett. Ett alternativ för alla de som tycker att 13 timmars Elvis är lite overkill (Kent skrattar). Och det finns ju annat att göra, köpa Elvisprylar, gå tipsrundan, titta på vår utställning och har man en heldagsbiljett så kan man ju ta en promenad och komma tillbaka.

 

Vi önskar Kent lycka till och lämnar honom i replokalen och de över 100 låtar som ska repeteras.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.