Skriv ut denna sida
Macyn Taylor, en av höjdpunkterna på Gitarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson) Macyn Taylor, en av höjdpunkterna på Gitarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Härligt fingerspel av Macyn Taylor & Emil Ernebro

2015-10-12 - 01:44

Gitarrfestivalens näst sista konsert består av 2 stycken talangfyllda gitarrister som båda använder så kallad fingerpicking stil. Macyn Taylor är en ung amerikanska som för första gången uppträder utanför USA.

 

Emil Ernebro var vinnare av Young Talents på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2009. Han har sedan dess också uppträtt på festivalen med ingen mindre än Jojje Wadenius som Emil också ser som sin mentor.

 

7D2 0685-copy-2

Macyn Taylor på UKKs stora scen. (Foto: Morgan Jansson)


Först ut på scenen är Macyn Taylor. Hon börjar med en instrumental låt och man hör tydligt den amerikanska traditionen i hennes spel. Ibland får det mig att tänka på gitarristen Leo Kottke. På den andra låten "I get the blues when it rains" sjunger hon också. När hon sedan kör låten "1952 Vincent Black Lightning" så är det en njutning att lyssna både på hennes fina fingerplock samt riktigt sköna stämma. Hon har också ett riktigt häftigt slidespel.

 

7D2 0726-copy-2

Det går även bra att spela med båda händerna på greppbrädan. (Foto: Morgan Jansson)

 

Hon reser sig upp för att spela nästa låt stående och hon spelar med en teknik med båda händerna på greppbredan och det låter som ett vattenfall. Hon avslutar sitt första set med en rå blues av Robert Johnson innan Bengtsfors stolthet Emil Ernebro flyger upp på scenen alltid med samma energi.

 

7D2 0642-copy-2

Emil Ernebro en mästare på "fingerpicking style". (Foto: Morgan Jansson)

 

Han gör en skön version av The House of de rising sun med snygga plock och snabba slingor. Macyns slide bottlenecks som ligger brevid Emil på ett litet bord far i golvet en efter en när han stampar takten till sitt plockande spel. Jag har sett Emil uppträda flera gånger och jag blir alltid så lycklig när jag ser honom spela och av hans naturliga och sköna underfundiga humor. Han känns verkligen äkta.

 

7D2 0662-copy-2

Emil Ernebro, vinnare av Young Talents på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2009. (Foto: Morgan Jansson)

 

Han spelar några låtar till, först en ballad av Håkan Hellström "Valborg" och sedan sitt arrangemang av "Bridge over troubled water/What a wonderful world. Även dessa kanske lite uttjatade låtar får ett nytt liv av Emils arrangemang.

 

Det är sedan dags för Macyn att ta tillbaka scenen. Hon berättar att hon lärt känna Emil lite dagen innan och tycker att det är skönt att det är någon mer Fingerpicking gitarrist med i festivalen. Hon undrar om någon vet hur man gör moonwalk? I så fall är de välkomna upp på scenen. Hon gör sedan en version av Michael Jacksons Billie Jean som blir riktigt häftig i fingerpicking stil.

 

 7D2 0734-copy-2

Macyn Taylor har aldrig tidigare spelat utanför USA. (Foto: Morgan Jansson)

 

Hon gör sedan bland annat en sång av Bert Jansch på begäran av någon hon träffat igår. Hon är lite orolig eftersom hon inte spelat den på länge. Hennes röst passar perfekt till den typen av folkmusik. Killen som bett henne spela något av Jansch är nöjd och ropar glatt "I love you" efter att hon spelat låten. Hon får stämma sin gitarr mycket eftersom hon använder olika stämningar.

 

Vid ett tillfälle berättar hon för oss att den stämning hon ämnar göra har fyra strängar stämda i G. Båda dessa två artister borde vi få se mer av i framtiden.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Amythyst Kiah från Johnson City, Tennesse uppträdde på Klubb Uffe, Katalin på tisdagskvällen. Genom hennes själfyllda sångstämma känner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom får vi många väldigt informativa, detaljerade och långa mellansnack. De bakgrunder hon ger till låtarna gör att man lyssnar mer på texterna och får en större förståelse.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det är troligen inte många i vårt avlånga land som kan ha undgått "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.

 

Recension: Popfenomenet Dolly Style är ute på sin längsta turné under sin brokiga femåriga historia. Den här gången i nåt så unikt som ett cirkustält där manegen är själva scenen, målgruppen är dock densamma och ingen gick från onsdagens spelning besviken.

Recension: Titeln på den tidigare uppsalabon Svante Zettergrens senaste skiva är i alla fall "Du och jag har säkert mött varann förut" men för min del är han en ny och mycket angenäm bekantskap.

Recension: Uppsalas främste Elvistolkare Kent Wennman ger ut en ny CD med 6 låtar som kan associeras med kungen. Titeln på skivan är; Guitar Man and other great Rockabilly Tracks associated with the King vol. 2.