Skriv ut denna sida
Macyn Taylor, en av höjdpunkterna på Gitarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson) Macyn Taylor, en av höjdpunkterna på Gitarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Härligt fingerspel av Macyn Taylor & Emil Ernebro

2015-10-12 - 01:44

Gitarrfestivalens näst sista konsert består av 2 stycken talangfyllda gitarrister som båda använder så kallad fingerpicking stil. Macyn Taylor är en ung amerikanska som för första gången uppträder utanför USA.

 

Emil Ernebro var vinnare av Young Talents på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2009. Han har sedan dess också uppträtt på festivalen med ingen mindre än Jojje Wadenius som Emil också ser som sin mentor.

 

7D2 0685-copy-2

Macyn Taylor på UKKs stora scen. (Foto: Morgan Jansson)


Först ut på scenen är Macyn Taylor. Hon börjar med en instrumental låt och man hör tydligt den amerikanska traditionen i hennes spel. Ibland får det mig att tänka på gitarristen Leo Kottke. På den andra låten "I get the blues when it rains" sjunger hon också. När hon sedan kör låten "1952 Vincent Black Lightning" så är det en njutning att lyssna både på hennes fina fingerplock samt riktigt sköna stämma. Hon har också ett riktigt häftigt slidespel.

 

7D2 0726-copy-2

Det går även bra att spela med båda händerna på greppbrädan. (Foto: Morgan Jansson)

 

Hon reser sig upp för att spela nästa låt stående och hon spelar med en teknik med båda händerna på greppbredan och det låter som ett vattenfall. Hon avslutar sitt första set med en rå blues av Robert Johnson innan Bengtsfors stolthet Emil Ernebro flyger upp på scenen alltid med samma energi.

 

7D2 0642-copy-2

Emil Ernebro en mästare på "fingerpicking style". (Foto: Morgan Jansson)

 

Han gör en skön version av The House of de rising sun med snygga plock och snabba slingor. Macyns slide bottlenecks som ligger brevid Emil på ett litet bord far i golvet en efter en när han stampar takten till sitt plockande spel. Jag har sett Emil uppträda flera gånger och jag blir alltid så lycklig när jag ser honom spela och av hans naturliga och sköna underfundiga humor. Han känns verkligen äkta.

 

7D2 0662-copy-2

Emil Ernebro, vinnare av Young Talents på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2009. (Foto: Morgan Jansson)

 

Han spelar några låtar till, först en ballad av Håkan Hellström "Valborg" och sedan sitt arrangemang av "Bridge over troubled water/What a wonderful world. Även dessa kanske lite uttjatade låtar får ett nytt liv av Emils arrangemang.

 

Det är sedan dags för Macyn att ta tillbaka scenen. Hon berättar att hon lärt känna Emil lite dagen innan och tycker att det är skönt att det är någon mer Fingerpicking gitarrist med i festivalen. Hon undrar om någon vet hur man gör moonwalk? I så fall är de välkomna upp på scenen. Hon gör sedan en version av Michael Jacksons Billie Jean som blir riktigt häftig i fingerpicking stil.

 

 7D2 0734-copy-2

Macyn Taylor har aldrig tidigare spelat utanför USA. (Foto: Morgan Jansson)

 

Hon gör sedan bland annat en sång av Bert Jansch på begäran av någon hon träffat igår. Hon är lite orolig eftersom hon inte spelat den på länge. Hennes röst passar perfekt till den typen av folkmusik. Killen som bett henne spela något av Jansch är nöjd och ropar glatt "I love you" efter att hon spelat låten. Hon får stämma sin gitarr mycket eftersom hon använder olika stämningar.

 

Vid ett tillfälle berättar hon för oss att den stämning hon ämnar göra har fyra strängar stämda i G. Båda dessa två artister borde vi få se mer av i framtiden.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Beat Funktion med rötter i Uppsala har nyligen släppt sitt sjunde album "Roots". Det svänger så att man knappt kan sitta stilla.

Recension: De lokala körerna Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget fick ihop ett pampigt jularrangemang med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren i Missionskyrkan på självaste Sankt Nikolaus dag.

Recension: Många konserter är bra och en del är så bra att ord inte räcker för att beskriva upplevelsen. Eric Bibbs konsert på Katalin under torsdagskvällen var just en sådan.

Recension: Gabriel Kelley med band värmde Uppsalapubliken under ett par timmar. Med sin varma röst och innerliga och äkta musik med rötter i den amerikanska södern både vaggade och gungade han och bandet de lyckliga som tagit sig till UKK sal B. De bjöd bland annat på musik från det fantastiska självbetitlade albumet som släpptes i oktober.

Recension: På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

Recension: "Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

Recension: Inför ett nästan utsålt konserthus sjöng och spelade Jakob Hellman uppbackad av fyra musiker. En nästan lite hyperaktiv Hellman underhöll också med långa underfundiga mellansnack med en hel del fyndig humor.

Recension: Alla har vi ett förhållande till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik. Frågan är vad den sista föreställningen innan uppehållet innehåller? Det syns att hela gänget på scenen drar på lite extra energi. Det känns bättre att gå på ledighet då.

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.