Skriv ut denna sida
Macyn Taylor, en av höjdpunkterna på Gitarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson) Macyn Taylor, en av höjdpunkterna på Gitarrfestivalen. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Härligt fingerspel av Macyn Taylor & Emil Ernebro

2015-10-12 - 01:44

Gitarrfestivalens näst sista konsert består av 2 stycken talangfyllda gitarrister som båda använder så kallad fingerpicking stil. Macyn Taylor är en ung amerikanska som för första gången uppträder utanför USA.

 

Emil Ernebro var vinnare av Young Talents på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2009. Han har sedan dess också uppträtt på festivalen med ingen mindre än Jojje Wadenius som Emil också ser som sin mentor.

 

7D2 0685-copy-2

Macyn Taylor på UKKs stora scen. (Foto: Morgan Jansson)


Först ut på scenen är Macyn Taylor. Hon börjar med en instrumental låt och man hör tydligt den amerikanska traditionen i hennes spel. Ibland får det mig att tänka på gitarristen Leo Kottke. På den andra låten "I get the blues when it rains" sjunger hon också. När hon sedan kör låten "1952 Vincent Black Lightning" så är det en njutning att lyssna både på hennes fina fingerplock samt riktigt sköna stämma. Hon har också ett riktigt häftigt slidespel.

 

7D2 0726-copy-2

Det går även bra att spela med båda händerna på greppbrädan. (Foto: Morgan Jansson)

 

Hon reser sig upp för att spela nästa låt stående och hon spelar med en teknik med båda händerna på greppbredan och det låter som ett vattenfall. Hon avslutar sitt första set med en rå blues av Robert Johnson innan Bengtsfors stolthet Emil Ernebro flyger upp på scenen alltid med samma energi.

 

7D2 0642-copy-2

Emil Ernebro en mästare på "fingerpicking style". (Foto: Morgan Jansson)

 

Han gör en skön version av The House of de rising sun med snygga plock och snabba slingor. Macyns slide bottlenecks som ligger brevid Emil på ett litet bord far i golvet en efter en när han stampar takten till sitt plockande spel. Jag har sett Emil uppträda flera gånger och jag blir alltid så lycklig när jag ser honom spela och av hans naturliga och sköna underfundiga humor. Han känns verkligen äkta.

 

7D2 0662-copy-2

Emil Ernebro, vinnare av Young Talents på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2009. (Foto: Morgan Jansson)

 

Han spelar några låtar till, först en ballad av Håkan Hellström "Valborg" och sedan sitt arrangemang av "Bridge over troubled water/What a wonderful world. Även dessa kanske lite uttjatade låtar får ett nytt liv av Emils arrangemang.

 

Det är sedan dags för Macyn att ta tillbaka scenen. Hon berättar att hon lärt känna Emil lite dagen innan och tycker att det är skönt att det är någon mer Fingerpicking gitarrist med i festivalen. Hon undrar om någon vet hur man gör moonwalk? I så fall är de välkomna upp på scenen. Hon gör sedan en version av Michael Jacksons Billie Jean som blir riktigt häftig i fingerpicking stil.

 

 7D2 0734-copy-2

Macyn Taylor har aldrig tidigare spelat utanför USA. (Foto: Morgan Jansson)

 

Hon gör sedan bland annat en sång av Bert Jansch på begäran av någon hon träffat igår. Hon är lite orolig eftersom hon inte spelat den på länge. Hennes röst passar perfekt till den typen av folkmusik. Killen som bett henne spela något av Jansch är nöjd och ropar glatt "I love you" efter att hon spelat låten. Hon får stämma sin gitarr mycket eftersom hon använder olika stämningar.

 

Vid ett tillfälle berättar hon för oss att den stämning hon ämnar göra har fyra strängar stämda i G. Båda dessa två artister borde vi få se mer av i framtiden.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.