Skriv ut denna sida
Thåström drog in över Botan som en jordbävning. (Foto: Peter Bohlin) Thåström drog in över Botan som en jordbävning. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Jordbävning och tropisk hetta i "Botan" - Thåström med band

2015-07-03 - 01:19

Efter att i går kväll ha varit på Elton Johns konsert i Botaniska trädgården så känns det först lite ödsligt när jag kommer dit ikväll. Det är en betydligt mindre publik som har valt att besöka Botan för att se Thåström med band uppträda. 

 

Just när jag går in så hör jag att förbandet Hurula sätter igång att spela. Jag lyckas snart hitta UNs fotograf för kvällen som är Peter Bohlin och vi konstaterar tillsammans att Hurulas skitiga punk-rock är helt ok. Musikerna i bandet är unga och det finns en rå energi i deras musik. När Hurula lämnat scenen och roddarna börjar rigga för Thåström och hans band läggs en minimalistisk ljudmatta ut i högtalarsystemet. För mig funkar den utmärkt som en sorts spänningshöjare inför Thåströms entre´ som sker runt halv nio.

 

IMG 5761 liten

Det var gott om publik när Thåström "stängde" konsertsommaren i Botaniska trädgården. (Foto: Peter Bohlin)

 

De andra musikerna kommer först och sist kommer Joakim Thåström klädd i en liten hatt och röd kostym. Musiken dundrar igång och det är blytungt och väldigt högt. Marken skakar som en jordbävning och jag känner hur det blåser som en varm fön på benen i den tropiska hetta som råder ikväll.

 

IMG 5812 liten

Thåström och hans band gjorde en bejublad spelning. (Foto: Peter Bohlin)

 

Spelningen är väl avvägd då lite lugnare ballader varvas med blytungt larm. Thåström intar ofta en pose vid mickstativet och ibland ser det ut som han krampaktigt kramar micken, då han inte stapplar runt på scenen och viftar med händerna som om han hade skållat sig på hett vatten. Han påminner mig plötsligt i rörelserna om Tom Waits.

 

Bandet är väldigt tajt och spelar så högt och tungt att man nästan tror att Uppsala Slott ska kana ner för slottsbacken. Musiken är suggestiv och Thåström sjunger som bara han kan. Den kompetente gitarristen Pelle Ossler tar efter några tunga riff fram stråken och kör på sin elgitarr på bästa Jimmy Page -manér.

 

IMG 5972 liten

Spelningen var väl avvägd. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det är mycket bra och besvikelsen känns därför större när den fåordige Thåström lämnar scenen efter ungefär en timme. Han och bandet kommer dock in för ett par extranummer. Konserten avslutas med låten "Ner mot terminalen" från senaste plattan "Den Morronen. Den första textraden är passande "kyss mig som en varmvind" och Joakim Thåström lämnar scenen med ett ord - "puss"

 

 Bildsvep från konserten: Thåström i Botaniska trädgården

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.