Skriv ut denna sida
Thåström drog in över Botan som en jordbävning. (Foto: Peter Bohlin) Thåström drog in över Botan som en jordbävning. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Jordbävning och tropisk hetta i "Botan" - Thåström med band

2015-07-03 - 01:19

Efter att i går kväll ha varit på Elton Johns konsert i Botaniska trädgården så känns det först lite ödsligt när jag kommer dit ikväll. Det är en betydligt mindre publik som har valt att besöka Botan för att se Thåström med band uppträda. 

 

Just när jag går in så hör jag att förbandet Hurula sätter igång att spela. Jag lyckas snart hitta UNs fotograf för kvällen som är Peter Bohlin och vi konstaterar tillsammans att Hurulas skitiga punk-rock är helt ok. Musikerna i bandet är unga och det finns en rå energi i deras musik. När Hurula lämnat scenen och roddarna börjar rigga för Thåström och hans band läggs en minimalistisk ljudmatta ut i högtalarsystemet. För mig funkar den utmärkt som en sorts spänningshöjare inför Thåströms entre´ som sker runt halv nio.

 

IMG 5761 liten

Det var gott om publik när Thåström "stängde" konsertsommaren i Botaniska trädgården. (Foto: Peter Bohlin)

 

De andra musikerna kommer först och sist kommer Joakim Thåström klädd i en liten hatt och röd kostym. Musiken dundrar igång och det är blytungt och väldigt högt. Marken skakar som en jordbävning och jag känner hur det blåser som en varm fön på benen i den tropiska hetta som råder ikväll.

 

IMG 5812 liten

Thåström och hans band gjorde en bejublad spelning. (Foto: Peter Bohlin)

 

Spelningen är väl avvägd då lite lugnare ballader varvas med blytungt larm. Thåström intar ofta en pose vid mickstativet och ibland ser det ut som han krampaktigt kramar micken, då han inte stapplar runt på scenen och viftar med händerna som om han hade skållat sig på hett vatten. Han påminner mig plötsligt i rörelserna om Tom Waits.

 

Bandet är väldigt tajt och spelar så högt och tungt att man nästan tror att Uppsala Slott ska kana ner för slottsbacken. Musiken är suggestiv och Thåström sjunger som bara han kan. Den kompetente gitarristen Pelle Ossler tar efter några tunga riff fram stråken och kör på sin elgitarr på bästa Jimmy Page -manér.

 

IMG 5972 liten

Spelningen var väl avvägd. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det är mycket bra och besvikelsen känns därför större när den fåordige Thåström lämnar scenen efter ungefär en timme. Han och bandet kommer dock in för ett par extranummer. Konserten avslutas med låten "Ner mot terminalen" från senaste plattan "Den Morronen. Den första textraden är passande "kyss mig som en varmvind" och Joakim Thåström lämnar scenen med ett ord - "puss"

 

 Bildsvep från konserten: Thåström i Botaniska trädgården

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Beat Funktion med rötter i Uppsala har nyligen släppt sitt sjunde album "Roots". Det svänger så att man knappt kan sitta stilla.

Recension: De lokala körerna Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget fick ihop ett pampigt jularrangemang med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren i Missionskyrkan på självaste Sankt Nikolaus dag.

Recension: Många konserter är bra och en del är så bra att ord inte räcker för att beskriva upplevelsen. Eric Bibbs konsert på Katalin under torsdagskvällen var just en sådan.

Recension: Gabriel Kelley med band värmde Uppsalapubliken under ett par timmar. Med sin varma röst och innerliga och äkta musik med rötter i den amerikanska södern både vaggade och gungade han och bandet de lyckliga som tagit sig till UKK sal B. De bjöd bland annat på musik från det fantastiska självbetitlade albumet som släpptes i oktober.

Recension: På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

Recension: "Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

Recension: Inför ett nästan utsålt konserthus sjöng och spelade Jakob Hellman uppbackad av fyra musiker. En nästan lite hyperaktiv Hellman underhöll också med långa underfundiga mellansnack med en hel del fyndig humor.

Recension: Alla har vi ett förhållande till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik. Frågan är vad den sista föreställningen innan uppehållet innehåller? Det syns att hela gänget på scenen drar på lite extra energi. Det känns bättre att gå på ledighet då.

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.