Ramy Essam, fångad och torterad i sitt hemland för sin musik. (Foto: Peter Bohlin) Ramy Essam, fångad och torterad i sitt hemland för sin musik. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Best of Sweden - kraft mod och kärlek

2015-04-10 - 01:02

Jag är hög på kärlek. Hög på musik. Det pirrar i alla mina sinnen av en ödmjuk tro på att allt faktiskt kan och kommer bli bra till slut - det är ett bra betyg.

 

Så, nu har vi etablerat tonen för denna text som ju som alltid när jag skriver kommer att bli en känslomässig beskrivning av en upplevelse. Jag skrev alldeles nyss "en subjektiv upplevelse" men var tvungen att radera. För denna gång kändes det faktiskt som en kollektiv upplevelse. Jag måste ta det baklänges och börja i slutet av föreställningen.

 

IMG 7934 475pxl

Musikern Andreas Unge har samlat stjärnor som är ikoner i sina hemländer men okända i Sverige. (Foto: Peter Bohlin)

 

Hela publiken står upp. På scenen är de samlade, alla artisterna med Safoura Safavi i mitten. Mikrofonen vandrar från Safoura till Ramy Essam till Osman Abdulrahim till Habib Mousa till Naser Razzazi. Alla sjunger, alla dansar, bandet spelar glädjefyllt, alla ler och skrattar. Alexandra Pascalidou kastar sin blombukett ut i publiken för att tacka oss.

 

Sen kommer det flera buketter flygande ut i den fyllda lokalen. Budskapet är som Alexandra uttryckte strax innan "att våga hoppa, att våga mötas och att musiken blundar för barriärer" Budskapet har nått fram i Uppsala i kväll.

 

IMG 7892

Alexandra Pascalidou är konferencier för "Best of Sweden" (Foto: Peter Bohlin)

 

Det är svårt att sammanfatta kvällen men jag ska försöka att person för person ge er en bild av min upplevelse.

 

Andreas Unge. Initiativtagare till Best of Sweden. För mig är du killen i huset bredvid på landet. Vi har känt varandra sedan vi var små och även fast jag alltid beundrade dig i smyg, för att du var lite äldre och väldigt söt, så växte min beundran för dig i kväll.

 

Du har med ditt initiativ åstadkommit något magiskt. Det krävs en ödmjukhet och en öppenhet för att lyckas med ett sådant här projekt och den såg jag ikväll. I dig, i hela bandet och i alla de världsstjärnor som intog scenen.

 

Alexandra Pascalidou: Härlig energi sprider du Alexandra. Det känns bra att ha dig där, som binder ihop delarna och frågar de frågor som vi vill ha svar på.

 

IMG 8138

Safoura Safavi var en av kvällens "coolaste" artister. (Foto: Peter Bohlin)

 

Bandet: Sällan har jag imponerats så av ett gäng musiker. Det som framför allt slår mig är hur glada de ser ut. De njuter, de känner och de delar. Inga collhetskomplex någonstans och det är så befriande. Så tack till er alla. Men ett extra stort tack till hela trumpaketet. Att få sitta längst fram i mitten och njuta av en tredelad rytmsektion var helt enkelt underbart. Vilket gäng!

 

IMG 8004

Nazer Razazzi, Kurdistans motsvarighet till Bruce Springsteen. (Foto: Peter Bohlin)

 

Nazer Razazzi: En smal man i grå kostym som med sin kraftfulla men ändå fjäderlätta stämma trollbinder mig fullständigt. Jag förstår inte orden han sjunger. Men jag känner smärtan. Jag känner också glädjen. Nazer får sin kraft och energi från träd berättas det under kvällen.

 

Han står stadigt som ett träd, med rötter som ett träd och med armar av kärlek som trädets grenar. Han skriver sina sånger under träd. Sånger om århundraden av förtryck och kampen för ett självständigt land och kultur. Han har torterats och sett vänner bli avrättade. Och ändå innehåller hans sånger en sådan uppenbar känsla av hopp och glädje. En till synes ganska bräcklig man som då och då spritter till i små danssteg och ger smak på stor röst. Jag ser trädet. Jag känner det.

 

IMG 8047

Osman Abdulrahim, kallades på 60-talet för Eritreas Elvis Presely. (Foto: Peter Bohlin)

 

Osman Abdulrahim: Eritreas Elvis Presley. Snarare Tom Jones skulle jag säga. Helt förundrad är jag över denne man som entrar scenen iklädd glansig kostym och glansig vit skjorta som smiter om den härligt putande magen så att man nästan kan känna hur nära det är att en knapp går och flyger ut i publikhavet. Inte något som jag vanligtvis går igång på men shit, mannen är sexig!

 

De sånger han bjuder på under kvällen ligger i genren smörrock skulle jag säga. Men någonstans i slutet av kvällen sjunger han något av det vackraste jag hört. Jag upplever det som en sång om kärlek. Hans uttryck är intensivt, ögonen öppna hela tiden som ett barns men full insyn i hans hjärta, och med ett kroppsspråk som säger mer än alla ord. Jag vet inte ens vad sången hette. Men den vill jag tacka för!

 

IMG 8208

Habib Mousa den assyriske/syrianska ikonen som slog igenom på 60-talet med "Shamo Mar" 1968. (Foto: Peter Bohlin)

 

Habib Mousa sjunger sånger om kärlek och om att inte ge upp sina drömmar. Alexandra frågar honom under kvällen om han någonsin blivit lämnad. Han svarar nej och skrattar. Men fortsätter sen med allvar i blicken och säger "kanske av en människa, men aldrig av kärlek.

 

Kärlek är allt i livet. Ingen kärlek-ingen fred". Hans röst är varm, stadig och trygg. Han utrycker stolthet i sin musik men lämnar scenen med en enorm ödmjukhet i hela sitt väsen.

 

IMG 8105

Ramy Essam greps och torterades 2011 av egyptisk militär. (Foto: Peter Bohlin)

 

Ramy Essam: Gripen av egyptisk militär, torterad pga sina kampsånger mot regimen i Egypten. Så svårt att förstå när man sitter här i Sveriges trygga famn. Alexandra frågar honom under kvällen "Trodde du verkligen att du kunde förändra världen med din musik?" Svaret är enkelt. " JA, jag är säker, musik är det största vapnet. Det var en ära att bli arresterad på grund av mina sånger. Våga tro på konsten!"

 

Publiken jublar! Ramy är befriande i hela sin utstrålning. Hårdrock och eld, men med stor värdighet och med ett djup som knappast förstås av de flesta av oss.

 

IMG 8071

Safoura Safavi sjunger låtar som är förbjudna att spelas i Iran. (Foto: Peter Bohlin)

 

Safoura Safavi: Helvete vilken cool brud. Jag har sällan i mitt liv stött på en mer självklar artist. Cool, stolt, öppen, glad, närvarande, levande. Allt samtidigt i en väl avvägd men fullständigt naturlig förening. En frisk fläkt under kvällen var alla Safouras framträdanden med sin lekfulla men tunga reggea, sina språkcocktails, politiska budskap och sin fantastiska röst och energi.

 

Extra bonus var verkligen när hennes syster Melody kom ut på scenen och de två framförde en låt i total syskonsynk!

 

IMG 8124

Ramy Essham, sjunger för att angripa regimen i Egyptien utan att använda våld. (Foto: Peter Bohlin)

 

Men jag måste ändå säga att kvällens exklusiva extranummer där Safoura ensam med sin gitarr sjunger sin kärlekssång till Sverige tog priset. Då kom tårarna i mina ögon och allt liksom föll på plats. Att vi alla finns och ryms här i vårt avlånga land.

 

Jag skulle kunna skriva så mycket mer. Men jag ska stanna här. Jag har i kväll fått uppleva stor kraft, mod och kärlek men framför allt ödmjukhet.

 

Nanna Sveinsdóttir
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

 • Motorcykelstöld i en garagelänga

  En man i Årsta upptäckte på måndagmorgonen att hans motorcykel hade stulits från en garagelänga där den varit uppställd. Ett verktygsskåp har också brutits upp och det saknas diverse verktyg uppger polisen i RLC Mitt.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä