Skriv ut denna sida
Sarah Dawn Finer på Uppsala Konsert & Kongress. (Foto: Morgan Jansson) Sarah Dawn Finer på Uppsala Konsert & Kongress. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Briljant balans mellan värme och vemod

2014-12-06 - 03:45

Musikerna skapar magi tillsammans med Sarah Dawn Finer då hon sprider värme och vemod med sång, musik och det nära samtalet hon framför på UKK ikväll.

 

Senast SDF sjöng i Uppsala var en sommarkväll i Parksnäckan när luften var ljummen och solen sken där sångerskan fick närkontakt med publiken. Dessförinnan hade hon huvudrollen i "Cabaret" på Uppsala Stadsteater. Utanför fönstren har idag några snöflingor singlat ned och signalerat att vintern är på väg. Med vintern kommer också konserterna. Sarah Dawn Finers "Vinterland" skiljer sig från de andra genom att sprida sina mestadels lugnare tongångar.

 

MV8A3090-copy-UN

Sarah Dawn Finer inledde med Vinterland på UKK. (Foto: Morgan Jansson)

 

Inledningen med "Vinterland", Lalehs första komposition för någon annan artist, sätter an den professionella tonen för hela konserten. Scenen är sparsam, mörkblå och ser ut som om de spelar på ett plåttak med stjärnhimlen som backdrop. Några stora strålkastare lyser upp på scenen. Ljussättningen skiftar under konserten på ett smakfullt sätt.

 

1Q0A0342-copy-UN

Jesper Nordenström, producent och multimusiker. (Foto: Morgan Jansson)

 

Lugnet i musiken blir som yoga för själen. Publiken kopplar bort listor på alla måsten innan jul. Turnén är som gjord för att ge kontemplation och harmoni även hos de som känner ensamhet och vemod med stora helger i antågande. Musikstyckena fokuserar på den mörka tid vi befinner oss i och hur mycket nära och kära kan betyda.

 

MV8A3087-copy-UN

Sarah Dawn Finer och Ola Gustafsson på gitarr. (Foto: Morgan Jansson)

 

"Vinterland" är namnet på den skiva som kom för en månad sedan. Spåren är på svenska till skillnad från den tidigare skivan "Winterland", som repertoaren för kvällen också bjuder på, där alla texter utom en är på engelska.

 

MV8A3094-copy-UN

Marika Willstedt och Sarah Dawn Finer. (Foto: Morgan Jansson)

 

SDF förmedlar att man kan behöva börja om när som helst, ta nya tag, hitta nya projekt eller söka inåt. Det finns extra tid att bry oss om varandra. En del flyr mörkret och är borta "från november till april" som i låten som Bo Sundström och SDF har skrivit.

 

SDF kryddar med lite julstämning, men överdriver inte det glättiga. Det kommer från hjärtat med hennes svenska uppväxt och amerikansk-brittiska rötter. Hon hinner med 18 musikstycken under konserten. Låtarna med mest variation var "Winter song" i duett med Marika Willstedt och "I will be your wish tonight" med stark gospelfeeling. Ett stycke som bör nämnas är Thomas Andersson Wijs "Vinter" till alla som minns tonårstiden och de som befinner sig där.

 

bild

Sara sjöng för nyförlovade Micke och Camilla. (Foto: Eva Cederholm)

 

Långt fram i publiken sitter ett för dagen förlovat par - Micke och Camilla. SDF dedikerar "Kärleksvisan" till dem som en spontan och vacker gest. Min personliga favorit är "What a wonderful world" med Sarahs personliga touch.

 

SDF bär något genuint med sig vart än hon engagerar sig. Det vet vi som följer henne i sociala medier och på konserter. När hon berättar om jular med farfar i Uppsala eller körupplevelserna i Stockholm, så träder SDF som person fram. Vi skrattar mest åt hennes humoristiska sätt att berätta om uppdraget som Julvärd i SVT. Att tårarna rinner mot slutet av konserten för vänner som gått bort är hennes sätt att visa hur mycket hon ger till sin livepublik i den unika känslosamma stämningen på UKK.

 

MV8A3106-copy-UN

Tårar, ett känslosamt ögonblick för vänner som har gått bort. (Foto: Morgan Jansson)

 

Musikhjälpen som börjar i Uppsala på måndag ligger sångerskan varmt om hjärtat sedan hennes programledarskap 2013 och bössor att samla pengar i syns vid konserttillfället. SDF kommer att vara i glasburen den 14 december.

 

Musikerna på scenen är:

Jesper Nordenström, producent och multimusiker

Per Lindvall, slagverk 
Ola Gustafsson, gitarr

Marika Willstedt, multimusiker och sång

Thobias Gabrielsson, bas och sång

I det mer fördolda arbetar Simon, Jonas, Skuggan & Thomas.

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.