Skriv ut denna sida
Vicente Amigo på kvällskonserten. (Foto: Morgan Jansson) Vicente Amigo på kvällskonserten. (Foto: Morgan Jansson)

Tango och Flamenco på Gitarrfestivalen

2014-10-11 - 03:24

Uppsala Internationella Gitarrfestival fortsatte på fredagen med bland annat en av världens främsta tangogitarrister Analia Rego samt flamencovirtuosen Vicente Amigo.

 

Uppsalanyheter var på plats under andra dagen av Uppsala Internationella Gitarrfestival, bland annat besöktes den föreläsning som hölls av Rockfotografen Henry Diltz, ett mer ingående personligt porträtt om mannen bakom kameran kommer inom ett par dagar.

 

MV8A4336-copy-UN

Analia Rego en av världens främsta tangogitarrister. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det var liv och rörelse i Uppsala Konsert & Kongress under fredagseftermiddagen med mingel och workshops. På fömiddagen höll Göran Söllscher Master class samt workshops genomfördes med tema Datorstöd vid gitarrspel, country & fingerpicking och playalong med mera.

 

MV8A4443-copy-UN

Afra Rubino Malmström höll en workshop under fredagen. (Foto: Morgan Jansson)

 

 En av workshopsen hölls av Afra Rubino Malmström och deltagarna kunde ta med sig egna gitarrer om man önskade. The Stories behind the pictures hölls under en timme, en tid som kändes lite för kort då Henry Diltz verkar ha en outtömlig källa av anekdoter och klassiska, unika bilder.

 

MV8A4379-copy-UN

Analia Rego och Vitor Celestino. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kvällens första konsert startade klockan 18,00 med den Argentiska gitarristen Analia Rego, en av världens främsta tangogitarrister. Hennes konserter beskrivs som "med sitt innerliga och virtuosa gitarrspel får hon varje konsert att bli en svindlande exposé av Buenos Aires rika tangokultur"

 

MV8A4396-copy-UN

Analia Rego "Buenos Aires är min älskade hemstad" (Foto: Morgan Jansson)

 

- Buenos Aires är min älskade hemstad. Och tangon speglar många olika känslor: lekfullhet och allvar, nyckfullhet och dramatik, vemod och värme. Tangon kan vara vacker, men också vulgär, säger Analía Rego i gitarrfestivalens programblad.

 

MV8A4472-copy-UN

Vicente Amigo var tillbaka i Uppsala, ett kärt återseende. (Foto: Morgan Jansson)

 

Senare under kvällen fylldes stora salen med publik till kvällskonserten med en av de största flamencovirtuoserna, Vicente Amigo som gjorde stor succé på gitarrfestivalen för två år sedan. Flamencon är ett självklart inslag i årets festival enligt arrangörerna då man tillägnar festivalen minnet av den stora Paco de Lucia som gick bort i februari.

 

MV8A4520-copyUN

Vicente Amigo med sitt band. (Foto: Morgan Jansson)

 

Idag fortsätter Uppsala Internationella Gitarrfestival med workshops av bland annat Martin Taylor med ämnet Jazz, samt Robin Nolan med ämnet Gipsy Guitar. Redan vid lunchtid toppas festivalen av finalen av tävlingen Young Talents Competition.

 

MV8A4532-copy-UN

Vicente Amigo. (Foto: Morgan Jansson)

 

De fyra finalister som gör upp om första priset på 20.000 kronor samt ett diplom är Susanna Risberg och Fredrik Toremark från Sverige samt Zvonimir Filjak, Kroatien och Peter Graneis från Tyskland. Tävlingen som är öppen för gitarrister från hela världen upp till 25 år har haft dubbelt så många sökanden mot förra året.


Läs mer om de fyra finalisterna: Finalisterna 2014 - Young Talents Competition

 

Med start klockan 16:00 genomförs dagens första konsert, det är italienska instrumendomptören och gitarristen Aniello Desiderio som uppträder.

 

Klockan 19:30 startar kvällskonserten med Mike Stern Band, den legendariske jazzgitarristen från USA med sitt band bestående av Bob Franceshin saxofon, Chris Minh Doky akustisk bas och elbas samt Keith Carlock på trummor.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: För ett par dagar sedan hade jag inte hört talas om varken amerikanskan Hayley Reardon eller britten Ryan O'Reilly. På onsdagskvällen fick jag ett meddelande från en vän i Stockholm "Ser just ett par singer-songwriters som kommer till Uppsala imorgon, du måste gå".

Recension: I dag vet nästan alla vem vem Plura är. Har man inte haft något tidigare intresse för Eldkvarns musik, har man förmodligen mött honom som tv-kock, mer eller mindre påklädd på överkroppen, eller i någon av de andra tv-produktioner han medverkat i. Eller i tidningsrubriker om kokain och annat. När han under lördagskvällen i sällskap med en trio musiker intog scenen på Katalin var det dock låtmakaren och sångaren Plura som stod i centrum.

På tisdag 10 september kör Klubb Uffe igång igen på Katalin. Först ut för säsongen är australiensaren William Crighton och hans band. Som grädde på moset kommer också amerikanen Dave Rosewood och startar upp kvällen med en solospelning.

Recension: Det har gått drygt fem år sedan Jill Johnson beslöt att ta med den något kantstötta countrysångaren Doug Seegers i sitt tv-program. Succén var omedelbar. Sedan dess har Seegers hunnit med flera besök i Uppsala. Under fredagen var det dags igen. Då mötte en laddad Doug Seegers och hans band den förväntansfulla publiken på Katalin.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.

Recension: Efter flera regnskurar under dagen kom solen och energin fram denna fredagskväll med Sarah Dawn Finer på Parksnäckan.

Recension: Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans är Good Harvest fyllde Öregrund kyrka, på fredagskvällen. Det gjorde de inte bara med sin välljudande musik utan också med publik.

Recension: Med värme och energi förtrollade systrarna Megan och Rebecca Lovell i Larkin Poe Parksnäckans publik. Deras sätt att blanda upp blues med modernare tongångar ger dem en originalitet och deras publikkontakt är i en klass för sig.

På reggaefestivalens andra dag började programmet med yoga klockan två på eftermiddagen och avslutades med Alpha Blondy efter midnatt. Själv kom jag till festivalområdet vid Fyrishov strax innan klockan fem. Redan vid entrén stod det klart att det var avsevärt många fler som sökt sig dit än vid motsvarande tid dagen innan.

Uppsala reggaefestival är vid det här laget en institution i Uppsalas musik- och kulturliv. Festivalen har under åren ambulerat mellan ganska många platser. I år var man tillbaka på rätt centrala och lättillgängliga Fyrishov, där det en gång ska ha börjat. Själv har jag trots många år i staden och ett stort musikintresse aldrig besökt festivalen tidigare.