Skriv ut denna sida
Beat Funktion i releasespelning på Hijazz. (Foto: Morgan Jansson) Beat Funktion i releasespelning på Hijazz. (Foto: Morgan Jansson)

Beat Funktion - med sikte mot USA

2014-10-01 - 10:04

På tisdagskvällen firade den Uppsalabaserade gruppen Beat Funktion släppet av sitt fjärde album ”Mandy´s Secret” med en liten releasekonsert på ett i det närmaste fullsatt HiJazz.

 

Beat Funktions album "Mandy´s Secret klättrar i USA.

 

Bandets 70-talsinspirerade instrumentala funkjazz, med tunga elpianoklanger och ettriga blåsriff har ju aningen oväntat sökt sig högt upp på de amerikanska listorna – föregående albumet ”Voodooland” låg ju under tre veckor i maj i högsta topp på radiojazzlistan i USA – och mycket tyder på att även denna platta kommer att nå dit. Den ligger i skrivande stund på plats tre efter bara två veckor.

 

MV8A2834-copy-2

Daniel Lantz är bandets huvudkompositör. (Foto: Morgan Jansson)

 

Beat Funktion har nått sina framgångar i Nordamerika utan hjälp av stora skivbolagspengar, gruppen ges ut av det lilla svenska bolaget Do Music. Beat Funktion består av pianisten och ledaren Daniel Lantz, Karl Olandersson, trumpet, Olle Thunström, sax, Pal Johnson, bas, Jon Ericsson, trummor och Johan Öijen, gitarr (för kvällen ersatt av Jonas Isacsson pga en utlandsturné).

 

MV8A2801-copy-2

Karl Olandersson på trumpet. (Foto: Morgan Jansson)

 

På tisdagen deltog även slagverkaren Simon Monserrat. I november väntar en USA-turné med tio spelningar i städer som Chicago, Las Vegas och Los Angeles. Bandet har för närvarande inga ytterligare spelningar bokade i Uppsala.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.