Skriv ut denna sida
Joakim Brodén Sabatons frontman. (Foto: Morgan Jansson) Joakim Brodén Sabatons frontman. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Årets rockfest med Sabaton

2014-08-21 - 23:47

För två år sedan uppträdde Sabaton inne på annexet på UKK inför 1100 åskådare, idag fyllde man Vaksalatorg och bjöd på årets rockfest.

 

Oavsett om Sabaton lirar på en klubbspelning eller inför ett fullsatt Vaksalatorg kan man alltid lita på att dom ger allt på scenen, den här lite kylslagna kvällen var inget undantag.

 

IMG 4420-copy-2

Amaranthe med "säkra kort" som första förband. (Foto: Morgan Jansson)

 

Som förband startade Amaranthe som spelade säkra kort som bland annat Amaranthine och Hunger, efter 30 minuter var det det dags för Danska D-A-D att ta ansvaret för att få igång Uppsalapubliken. Jag hade aldrig hört D-A-D tidigare men rent musikaliskt var det en positiv överraskning.

 

MV8A8223-copy-2

Danska rockgruppen D-A-Ds sångare Jesper Binzer. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandet som spelat ihop sedan 1984 blandade tunga elgitarriff med akustiskt lite mer finstämt på ett typiskt 80-90 talsinspirerat rockstuk. Man hade en ganska kul scenshow men snacket blev lite enformigt och tjatigt, efter en timme hade man gjort sitt och det var dags för kvällens huvudnummer.

 

Sabaton som bildades 1999 bytte ut fyra bandmedlemmar under inspelningen av albumet Carolus Rex 2012, men har lyckades behålla sitt sound och själ. Med sitt relativt nysläppta album Heroes såg jag fram emot att få höra lite nytt i setlistan.

 

IMG 4914-copy-2

Sabaton med delar av sin nya scendekor. (Foto: Morgan Jansson)

 

När man klev på scenen på Vaksala Torg gjordes det sedan Europes "the final countdown" hade tonat ut. Man inledde med "Ghost division" och min personliga favorit från albumet Heroes "To hell and back".

 

Energiske sångaren Joakim Brodén bär fram bandet och blir bara bättre och bättre för varje gång jag ser Sabaton. Tillsammans med Pär Sundström på bas Chris Rörland och Thorbjörn Englund på gitarr samt trummisen Hannes Van Dahl bjuds på det bästa som finns i Sverige i metalväg, eller hårdrock som dom själva säger att dom spelar.

 

MV8A8240-copy-2

Uppsalapubliken fyllde Vaksalatorg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kvällens setlista lämnar inte mycket i övrigt att önska om man är ett Sabatonfan, möjligen några fler låtar från nya plattan Heroes. Idag fick vi nöja oss med "To hell and back", "Soldier of 3 Armies", Resist and bite" och som inledande extranummer "Night witches".

 

I övrigt är det säkra kort som "Carolus rex", "Attero dominatus", "Karolinens bön" med flera som gör att man måste ge kvällen fem stjärnor av lika många möjliga.

 

MV8A8266-copy-2

Joakim Brodén och hans Sabaton erövrade Vaksalatorg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandets inspiration hämtas från andra världskriget och Sveriges stormaktstid, men någon glorifiering kring krig är det inte frågan om. Scenen är uppbyggd med tre stridsvagnar varav en som trummisen sitter på, den är även utrustad med kulsprutor och bandets scenshow med omfattande pyroteknik är väldigt effektfullt i den mörka augustikvällen.

 

"Primo Victoria" och "Metal Crue" avslutade årets rockfest på Vaksalatorg, med de senaste två årens musikfester på torget med Def Leppard och nu Sabaton hoppas uppsalaborna säkert på att få uppleva en ny fest nästa år vid samma tid.

 

Bildsvep från Vaksalatorg: Till bildsvepet

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tisdag 29 september är Rootsy och Klubb Uffe tillbaka på Katalin. Först ut är skivaktuelle Our Man In The Field, artistnamnet för den brittiske låtskrivaren Alexander Ellis som gör sin första Skandinavienturné.

Recension: Markus Berjlund hade på lördagskvällen en kraftigt försenad releasefest för sitt utmärkta album ”Om allting går åt helvete så ska du inte följa med” som släpptes redan i april och recenserades här på Uppsalanyheter.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.