Skriv ut denna sida
Joakim Brodén Sabatons frontman. (Foto: Morgan Jansson) Joakim Brodén Sabatons frontman. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Årets rockfest med Sabaton

2014-08-21 - 23:47

För två år sedan uppträdde Sabaton inne på annexet på UKK inför 1100 åskådare, idag fyllde man Vaksalatorg och bjöd på årets rockfest.

 

Oavsett om Sabaton lirar på en klubbspelning eller inför ett fullsatt Vaksalatorg kan man alltid lita på att dom ger allt på scenen, den här lite kylslagna kvällen var inget undantag.

 

IMG 4420-copy-2

Amaranthe med "säkra kort" som första förband. (Foto: Morgan Jansson)

 

Som förband startade Amaranthe som spelade säkra kort som bland annat Amaranthine och Hunger, efter 30 minuter var det det dags för Danska D-A-D att ta ansvaret för att få igång Uppsalapubliken. Jag hade aldrig hört D-A-D tidigare men rent musikaliskt var det en positiv överraskning.

 

MV8A8223-copy-2

Danska rockgruppen D-A-Ds sångare Jesper Binzer. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandet som spelat ihop sedan 1984 blandade tunga elgitarriff med akustiskt lite mer finstämt på ett typiskt 80-90 talsinspirerat rockstuk. Man hade en ganska kul scenshow men snacket blev lite enformigt och tjatigt, efter en timme hade man gjort sitt och det var dags för kvällens huvudnummer.

 

Sabaton som bildades 1999 bytte ut fyra bandmedlemmar under inspelningen av albumet Carolus Rex 2012, men har lyckades behålla sitt sound och själ. Med sitt relativt nysläppta album Heroes såg jag fram emot att få höra lite nytt i setlistan.

 

IMG 4914-copy-2

Sabaton med delar av sin nya scendekor. (Foto: Morgan Jansson)

 

När man klev på scenen på Vaksala Torg gjordes det sedan Europes "the final countdown" hade tonat ut. Man inledde med "Ghost division" och min personliga favorit från albumet Heroes "To hell and back".

 

Energiske sångaren Joakim Brodén bär fram bandet och blir bara bättre och bättre för varje gång jag ser Sabaton. Tillsammans med Pär Sundström på bas Chris Rörland och Thorbjörn Englund på gitarr samt trummisen Hannes Van Dahl bjuds på det bästa som finns i Sverige i metalväg, eller hårdrock som dom själva säger att dom spelar.

 

MV8A8240-copy-2

Uppsalapubliken fyllde Vaksalatorg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kvällens setlista lämnar inte mycket i övrigt att önska om man är ett Sabatonfan, möjligen några fler låtar från nya plattan Heroes. Idag fick vi nöja oss med "To hell and back", "Soldier of 3 Armies", Resist and bite" och som inledande extranummer "Night witches".

 

I övrigt är det säkra kort som "Carolus rex", "Attero dominatus", "Karolinens bön" med flera som gör att man måste ge kvällen fem stjärnor av lika många möjliga.

 

MV8A8266-copy-2

Joakim Brodén och hans Sabaton erövrade Vaksalatorg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandets inspiration hämtas från andra världskriget och Sveriges stormaktstid, men någon glorifiering kring krig är det inte frågan om. Scenen är uppbyggd med tre stridsvagnar varav en som trummisen sitter på, den är även utrustad med kulsprutor och bandets scenshow med omfattande pyroteknik är väldigt effektfullt i den mörka augustikvällen.

 

"Primo Victoria" och "Metal Crue" avslutade årets rockfest på Vaksalatorg, med de senaste två årens musikfester på torget med Def Leppard och nu Sabaton hoppas uppsalaborna säkert på att få uppleva en ny fest nästa år vid samma tid.

 

Bildsvep från Vaksalatorg: Till bildsvepet

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.