Skriv ut denna sida
Joakim Brodén Sabatons frontman. (Foto: Morgan Jansson) Joakim Brodén Sabatons frontman. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Årets rockfest med Sabaton

2014-08-21 - 23:47

För två år sedan uppträdde Sabaton inne på annexet på UKK inför 1100 åskådare, idag fyllde man Vaksalatorg och bjöd på årets rockfest.

 

Oavsett om Sabaton lirar på en klubbspelning eller inför ett fullsatt Vaksalatorg kan man alltid lita på att dom ger allt på scenen, den här lite kylslagna kvällen var inget undantag.

 

IMG 4420-copy-2

Amaranthe med "säkra kort" som första förband. (Foto: Morgan Jansson)

 

Som förband startade Amaranthe som spelade säkra kort som bland annat Amaranthine och Hunger, efter 30 minuter var det det dags för Danska D-A-D att ta ansvaret för att få igång Uppsalapubliken. Jag hade aldrig hört D-A-D tidigare men rent musikaliskt var det en positiv överraskning.

 

MV8A8223-copy-2

Danska rockgruppen D-A-Ds sångare Jesper Binzer. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandet som spelat ihop sedan 1984 blandade tunga elgitarriff med akustiskt lite mer finstämt på ett typiskt 80-90 talsinspirerat rockstuk. Man hade en ganska kul scenshow men snacket blev lite enformigt och tjatigt, efter en timme hade man gjort sitt och det var dags för kvällens huvudnummer.

 

Sabaton som bildades 1999 bytte ut fyra bandmedlemmar under inspelningen av albumet Carolus Rex 2012, men har lyckades behålla sitt sound och själ. Med sitt relativt nysläppta album Heroes såg jag fram emot att få höra lite nytt i setlistan.

 

IMG 4914-copy-2

Sabaton med delar av sin nya scendekor. (Foto: Morgan Jansson)

 

När man klev på scenen på Vaksala Torg gjordes det sedan Europes "the final countdown" hade tonat ut. Man inledde med "Ghost division" och min personliga favorit från albumet Heroes "To hell and back".

 

Energiske sångaren Joakim Brodén bär fram bandet och blir bara bättre och bättre för varje gång jag ser Sabaton. Tillsammans med Pär Sundström på bas Chris Rörland och Thorbjörn Englund på gitarr samt trummisen Hannes Van Dahl bjuds på det bästa som finns i Sverige i metalväg, eller hårdrock som dom själva säger att dom spelar.

 

MV8A8240-copy-2

Uppsalapubliken fyllde Vaksalatorg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kvällens setlista lämnar inte mycket i övrigt att önska om man är ett Sabatonfan, möjligen några fler låtar från nya plattan Heroes. Idag fick vi nöja oss med "To hell and back", "Soldier of 3 Armies", Resist and bite" och som inledande extranummer "Night witches".

 

I övrigt är det säkra kort som "Carolus rex", "Attero dominatus", "Karolinens bön" med flera som gör att man måste ge kvällen fem stjärnor av lika många möjliga.

 

MV8A8266-copy-2

Joakim Brodén och hans Sabaton erövrade Vaksalatorg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandets inspiration hämtas från andra världskriget och Sveriges stormaktstid, men någon glorifiering kring krig är det inte frågan om. Scenen är uppbyggd med tre stridsvagnar varav en som trummisen sitter på, den är även utrustad med kulsprutor och bandets scenshow med omfattande pyroteknik är väldigt effektfullt i den mörka augustikvällen.

 

"Primo Victoria" och "Metal Crue" avslutade årets rockfest på Vaksalatorg, med de senaste två årens musikfester på torget med Def Leppard och nu Sabaton hoppas uppsalaborna säkert på att få uppleva en ny fest nästa år vid samma tid.

 

Bildsvep från Vaksalatorg: Till bildsvepet

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.

Recension: I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

Recension: De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

Recension: Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!