Skriv ut denna sida
Sarah Dawn Finer visade stor närvaro och starka känslor på Parksnäckan. (Foto: Morgan Jansson) Sarah Dawn Finer visade stor närvaro och starka känslor på Parksnäckan. (Foto: Morgan Jansson)

Strålande Sarah Dawn Finer på turnépremiär

2014-07-07 - 02:45

Parksnäckan glöder av sol och Sarah Dawn Finers gyllene röst under söndagskvällens akustiska sommarturnépremiär som publiken har längtat efter.

Det är de bästa förutsättningarna för uppsalapubliken och Sarah Dawn Finer med tillhörande mycket professionella musiker Jonas Gröning, Göran Eriksson och Pablo Cepeda – värmen kommer inifrån och sprider gåshud längs bänkraderna och ända ut i Stadsparken.

 

IMG 1032-copy-2

Sarah Dawn Finer inledde sin sommarturné i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson)


Med två Chesskonserter i Dalhalla bakom sig i helgen kan man tro att Sarah kan vara sliten, men hon visar stor närvaro och starka känslor. På tredje bänk sitter tillresta nära familjemedlemmar och mer avlägset boende släktingar och vänner till henne.

 

Konsertens största supporters är där – familjen och vi som har följt Sarah genom åren i många olika projekt. Uppsalas närhet till Stockholm gör att en del ansikten inom musikbranschen syns i vimlet bland de ca 700 i publiken.

 

IMG 1048-copy-2

Göran Eriksson, gitarr och sång. (Foto: Morgan Jansson)


Konserten är lugn i sin utformning, som om Sarah spelar för var och en av oss hemma i vardagsrummet. Livekonserten ger tack vare sin akustiska sättning oss i publiken nya dimensioner till Sarahs musik där ”I’m moving on” blir fräsch och ger framtidstro trots att kurvorna på vägen döljer målet för den som vill komma vidare. 

”Sagan om oss två” får extra mycket klanger och fyllighet med hjälp av musikernas sånginsatser i var och ens duettvers med Sarah. Dessa musiker kan bjuda på sig själva och charma både sångerskan och publiken i stunden.

 

IMG 1053-copy-2

Pablo Peceda på percussion. (Foto: Morgan Jansson)


Sarahs akustiska version av ”What a wonderful world” gör mig rörd, då vi alla ibland glömmer bort hur tacksamma vi bör vara för det och dem vi har runtomkring oss. När sångerskan går ut i publiken och tar en tjej i hand, medan hon sjunger ”I love you”, visar hon den kärlek och medmänsklighet som finns närvarande under konserten.

 

MV8A7862-copy-2

Sarah är för ett samhälle med kärlek och medmänsklighet mot nazism och rasism.
(Foto: Morgan Jansson)


Sarah Dawn Finer är officiellt svensk medborgare sedan två år, även om hon är född och uppvuxen här. Att få rösta i riksdagsvalet på sin 33-årsdag och känna att det är viktigt som svensk uttrycker Sarah såhär:
- Att vara svensk betyder det man vill att det ska betyda. Jag är för ett samhälle med kärlek och medmänsklighet mot nazism och rasism. Jag får rösta på födelsedagen, så det blir en väldigt speciell födelsedag i år.

 

IMG 0946-copy-2

Sarah Dawn Finer strålar ikapp med solen. (Foto: Morgan Jansson)


Sarah anlitas i många olika projekt, där hon är mån om sammanhanget, men ändå vill kasta sig ut tillsammans med "personer bättre än henne själv", som hon uttrycker det, för att utvecklas. Ibland får Sarah vara längre bort från sig själv och ibland blotta sitt inre, som för publiken här i kväll. Hon beskriver hur hon vill tacka sina följare genom liveturnén och komma närmare, se oss, le mot oss i solljuset trots att hennes sjätte skiva inte är klar än.
 

IMG 1051-copy-2

Jonas Gröning på Keyboard och sång. (Foto: Morgan Jansson)

 

Versatile är ett engelskt ord som kommer upp i mitt huvud då Sarah Dawn Finer berättar om olika landningsplatser i utvecklingen som sångerska och som individ. Sångerskan har utmanats att visa sina mångfacetterade insatser genom egen och andras musik, genom teater, film och som t ex julvärd i TV.

 

Publiken får höra hur det har varit att sitta i New York en snöstormsdag och be om trygghet och att sluta behöva låtsas vid 20 års ålder utan skivkontrakt och sedan ”Some Kind of Peace”. Där och då försökte hon hitta sitt sångerskejag. Sarah beskriver hur hon inser att hela livet är en resa.

 

eva-sdf millan 1

Uppsalanyheters Eva Cederholm vill ge Sarah Dawn Finer soliga dagar på hennes spelningar i sommar. (Foto: Millan Olsson, privat)


Mellansnacket och öppenheten kring familjens betydelse och om olycklig kärlek känns inte inövat utan kommer spontant, precis som hon förhoppningsvis kommer att anpassa till de andra platserna, vädret och publiken vid vidare stopp på turnén. Sarah hoppas att detta ska få bli ”den mysigaste sommaren i hela mitt liv”. Det hoppas jag också, så ge oss svensk solig sommar, åtminstone på Sarahs turnédagar.
 

Fotnot:

Sarah påminner uppsalaborna om att vi är värdar för Musikhjälpen i december där hon kommer att gästa glasburen på Stora Torget. Hon peppar oss att slå förra årets 28 miljoner insamlade kronor. Sarah Dawn Finer spelar också på sin vinterturné i Uppsala den 5 december.

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.