Sofia Karlsson gästartist vid ODs Serenadkonsert (Foto: Morgan Jansson) Sofia Karlsson gästartist vid ODs Serenadkonsert (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Serenad med stolthet och stämning

2014-06-04 - 03:08

Vid tisdagkvällens två Serenadkonserter kunde publiken njuta av manskören Orphei Drängar, folkmusiksångerskan Sofia Karlsson, kompositören Sofie Livebrant och professor Peter Wallensteen. Samuel Åhman, presentatören, guidade oss genom konserten när uppsalanyheter.se var på plats.

 

"Den 24 april började OD öva inför mötet med Sofia Karlsson, men det var först i tisdags som de träffades", berättar informationsansvarige Olle Westerberg. "OD har inte tidigare haft något samarbete med Sofia Karlsson, så det är jätteroligt", sammanfattar Olle projektet några minuter innan Serenad börjar.

 

IMG 7233-copy-2

Orphei Drängar med solister och dirigent, Sofie Livebrant Piano, Sofia Karlsson Gitarr, Cecilia Rydinger Alin Dirigent och Peter Wallensteen talare. (Foto: Morgan Jansson)

 

På scenen står några plastbjörkar som fond. Manskören är för dagen klädd i mörka byxor och ljusa skjortor i rosa, blått, gult, grönt och vitt som en fräsch vårpalett. OD:s dirigent Cecilia Rydinger Alin kontrasterar med svart kavaj och vita byxor. Salongen var inte riktigt fullsatt, men många hade sökt sig till båda konserterna för kvällen. Det står en fåtölj och ett litet bord på scenen längst fram till höger. Presentatör Åhman beskriver att konserten är en del av fredsåret som firas under hela 2014. Juni månad har fått temat STOLTHET.

 

Serenad inleds med "Stjärnorna tindra" som skrevs av fd OD-dirigenten Jacob Axel Josephson som var dirigent i 26 år. Vidare sjunger de sedan två stycken på italienska som har döden gemensamt: "Il brivido" (rysningen) där OD ger oss fortetryck i rösterna men även pianissimo. Texten framgår tydligt även i nästa stycke "Per un morto" (för en död).

 

MV8A6423-copy-2

Freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen. (Foto: Morgan Jansson)

 

När freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen presenteras får vi höra att det finns en gratis app om alla pågående konflikter i världen som han har arbetat mycket med att få fram. Wallensteen berättar även om Dag Hammarskölds liv och hans lyrik som har tonsatts.

 

OD framför verken "Så var det (op 66)" och "Vägen" av Hammarsköld som båda återfinns i skriften Vägmärken. Några späda röster inleder. Eftersom körens toner ligger nära varandra darrar luften bitvis. "Vägen" är mera repetitiv i både text och ton.

 

MV8A6444-copy-2

Dirigenten Cecilia Rydinger Alin. (Foto: Morgan Jansson)

 

När Ave Maria klingar på latin skapar det ett lugn i själen. Dels för att OD med låg volym förmedlar stycket men även för att texten ger stillhet. Kören gör en förflyttning och placerar en del runt den trivsamma fåtöljen som Peter Wallensteen sitter i likt Arne Weise på julafton. I utbrytargruppen finns försångare och resten av kören agerar eko och huvudtema så att växelsången blir effektfull och mer kontrastrik.

 

Därefter ändrar konserten karaktär när den går över i en hyllning till Dan Andersson. Melankolin och ensamhetens längtan växer fram i "Sjöfararen vid milan" där han har längtat till havet i många långa år. Fraseringar och textning går tydligt fram. Särskilt imponerande är basarnas lägsta toner i vissa partier.

 

MV8A6490-copy-2

Pianisten Sofie Livebrant. (Foto: Morgan Jansson)

 

Robert Sunds arrangemang av "Helgdagskväll vid timmerkojan" är sedan ett bra exempel på hur man kan använda sig av manskörens potential. Två ODister spelar dragspel och violin. En manlig solist sjunger den första versen. Hela kören läggs till på andra versen och det blir mycket effektfullt.

Skickligheten att hålla flera melodiska rytmer igång samtidigt märker lyssnaren i Nordic polska där Anders Edenroth har arrangerat om den för manskör. Tonartsbytet gjorde polskan ännu frejdigare och vi känner folkmusikdragen och längtar efter gästartisten.

 

En "Trilå" ska enligt presentatören kratta manegen för Sofia Karlsson och Sofie Livebrant. Båda damerna äntrar scenen iförda svart.

 

MV8A6505-copy-2

Folkmusikartisten Sofia Karlsson. (Foto: Morgan Jansson)

 

Sofia Karlsson sjunger sin första sång på engelska. Gitarrens ton är som en del av Sofia själv. Livebrant ackompanjerar på flygel i enkla slingor.

- Det är fantastiskt kul att få vara med här. En massa män sjunga bakom sig är underbart!, utbrister Sofia. Hon fortsätter med att presentera kompositören som hon har samarbetat med tidigare.

 

Livebrant har tonsatt Dan Anderssons "Du liv". Kören inleder stycket och Karlsson lägger till gitarr innan hon börjar sjunga. Det är som om texten får en själ när den passerar Sofias mun. Det är en mäktig känsla att få uppleva hur professionella artister kan hitta stämningen tillsammans.

 

MV8A6522-copy-2

Freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen. (Foto: Morgan Jansson)

 

Peter Wallensteen berättar hur stycket "Du liv" publicerades under 1:a Världskriget. Vidare får vi reda på hur det gick till när Norge sade upp unionen med Sverige.

 

Baudelaire har översatts till svenska av Dan Andersson och "Mot ljuset" har fått musiken av Sofie Livebrant. Kören ackompanjerar Sofia, som det märks i första hand är en soloartist, då hon gärna vill visa när hon vill avsluta ett musikstycke. Cecilia Rydinger Alin har i sammanhanget anpassat sig och verkar rakt igenom konserten nöjd med insatserna hos alla artister.

 

MV8A6524-copy-2

Sofia Karlsson ledde den avslutande allsången. (Foto: Morgan Jansson)

 

Allsång, Sofia Karlsson leder avslutningsvis allsång med publiken på engelska. Det är en refräng från den skotska "Leezie Lindsay" som är på väg till the Highlands. Sofia berömmer oss och undrar om vi är släkt med OD! Sedan kör hon igång verserna, så vi kan klämma i på varje refräng. OD är förstås med på noterna och drar på full volym några verser in i stycket.

 

Applåderna ville inte tystna när sista numret var avverkat. Jag känner stolthet som Uppsalabo över att jag kan njuta av en manskör i världsklass, Orphei Drängar, med gästartister en tisdagkväll i juni. Peter Wallensteen var ett lyft för mervärdet av konserten då han blev temats tråd och hade valt ut synnerligen passande bitar ur historien.

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: De lokala körerna Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget fick ihop ett pampigt jularrangemang med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren i Missionskyrkan på självaste Sankt Nikolaus dag.

Recension: Många konserter är bra och en del är så bra att ord inte räcker för att beskriva upplevelsen. Eric Bibbs konsert på Katalin under torsdagskvällen var just en sådan.

Recension: Gabriel Kelley med band värmde Uppsalapubliken under ett par timmar. Med sin varma röst och innerliga och äkta musik med rötter i den amerikanska södern både vaggade och gungade han och bandet de lyckliga som tagit sig till UKK sal B. De bjöd bland annat på musik från det fantastiska självbetitlade albumet som släpptes i oktober.

Recension: På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

Recension: "Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

Recension: Inför ett nästan utsålt konserthus sjöng och spelade Jakob Hellman uppbackad av fyra musiker. En nästan lite hyperaktiv Hellman underhöll också med långa underfundiga mellansnack med en hel del fyndig humor.

Recension: Alla har vi ett förhållande till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik. Frågan är vad den sista föreställningen innan uppehållet innehåller? Det syns att hela gänget på scenen drar på lite extra energi. Det känns bättre att gå på ledighet då.

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.

Recension: Säsongens sista Klubb Uffe spelning på Katalin bjöd på massor av musik och fina röster. Mikaela Finne med rötterna i finska Österbotten inledde kvällen innan huvudakten Mipso från North Carolina. Det blev verkligen en helkväll och den relativt stora skara som tagit sig ut i november-rusket var mycket entusiastisk.

 • Oavgjort för Sirius efter sen kvittering

  Sirius delade på poängen med Hammarby i bandyns elitseriemöte på fredagen genom att spela 3-3. Sirius var illa ute men på en hörna i den sista minuten kvitterade Samuel Heeger efter en retur. Sirius övriga mål gjordes av Nils Bergström och Kalle Mårtensson.

 • Sena mål fällde Sirius

  Sirius Bandy höll jämna steg med Sandviken på Studenternas IP under lördagens elitserieomgång. I slutet av den första halvleken kvitterade Jimi Heinonen till 2-2 på straff. Sedan kunde gästerna gå fram till 2-4 innan Heinonen reducerade till 3-4 och gav hopp till ett i övrigt ganska utspelat Sirius i andra halvleken. Matchen slutade med bortaseger 3-6 sedan gästerna gjort sista två målen under matchens slutminuter.

 • Femtonåriga flickor i bil stoppades

  En bil som framfördes av en flicka född -04 stoppades av polis under natten mot torsdagen på Bärbyleden i Uppsala. Vid kontrollen visar det sig att flickan har en jämnårig flicka med sig i bilen, flickan som körde bilen är nu misstänkt för olovlig körning. Polisen kontaktade flickornas föräldrar som fick komma och hämta dem.

 • Greps för stöld i central butik

  Polisen kallades till en butik i centrala uppsala strax före klockan 18:00 på onsdagkvällen. Den misstänkta gärningsmannen hölls av butikspersonal sedan denne stulit i butiken. Mannen greps av tillkallad polis och är nu misstänkt för stöld.

 • Greps för cykelstöld

  En man i 30-årsåldern greps på onsdag vid Resecentrum misstänkt för stöld. Polisen fick larm om att en person stjäl en cykel, en patrull kallades till platsen och frihetberövade en gärningsperson. Mannen är misstänkt för stöld och våldsamt motstånd, uppger polisne i Uppsala län på sin hemsida.

 • "Bara" oavgjort i den allsvenska comebacken

  Storvretas damer fick nöja sig med en poäng i den allsvenska comebacken trots att man hade ledningen med två mål. I mitten av tredje perioden ledde Storvreta med 4-2 men två mål under de sista två minuterna rädda poäng för Åkersberga. Det var dock dramatsiskt, först gjorde Åkersberga 4-3, ett mål som godkändes trots en felaktig numrering på målskyttens tröja. Ett matchstraff på målskytten blev konsekvensen och trots en spelare utvisad kunde sedan gästerna kvittera på en straff. Förlängningen blev mållös och matchen slutade 4-4.

 • Ny förlust för Sirius

  Sirius förlorade söndagens möte i allsvenskan mot Norköping hemma på Studenternas IP med 0-2. Sirius har nu sju raka matcher utan vinst, senast man vann i allsvenskan var just mot Norrköping med 1-0 borta den 30 juni. Sirius ligger på 13:e plats i tabellen, endast två poäng före Falkenberg på kvalplats.

 • Larm om brand var pizza

  Räddningstjänsten larmades till en adress i Sala Backe på fredagseftermiddagen. Rök från en lägenhet på Gröna gatan misstänktes vara en brand men det visade sig vara en torrkokning som låg bakom rökutvecklingen. Det hela rörde sig om en pizza som varit för länge i ugnen.

 • Uppsalakuber skickas till Stockholmsutställning

  Gränbyskolan och Raoul Wallenbergskolan i Uppsala har haft varsina stora svarta stålkuber på sina skolgårdar. Kuberna representerar varsin mänsklig rättighet och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram "Kuben". Programmet lär elever mer om mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Eleverna har under läsåret tolkat rättigheterna och inrett kuberna med sina gestaltningar. Nu ska deras arbete kring mänskliga rättigheter visas upp i Kungsträdgården i Stockholm 29/8.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä