Steve Vai öppnade gitarrfestivalen. (Foto: Bob Rose) Steve Vai öppnade gitarrfestivalen. (Foto: Bob Rose)

Steve Vai - The story of light tour UKK

2013-10-09 - 00:53

PĂ„ tisdagen drog den tionde upplagan av Uppsala Gitarrfestival igĂ„ng och det passar man pĂ„ att göra storstilat med ett flertal prominenta gĂ€ster. PremiĂ€rkonserten började med nĂ„gra inledande ord innan festivalen invigdes med att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth klippte festivalbandet tillsammans med gitarrlegenden Steve Vai.

 

Steve Vai tillhör samma skara hÄrdrocksgitarrister som Yngwie Malmsteen, Eddie van Halen och Gary Moore som slog igenom pÄ Ättiotalet, men Àr kanske inte lika kÀnd för den breda publiken som de förstnÀmnda. Vais karriÀr började Àven lite annorlunda med att han redan som 19-Äring transkriberade musik Ät Frank Zappa. Detta ledde till att Vai fick medverka pÄ nÄgra skivor innan han blev en fullvÀrdig medlem och turnerade med Zappas band. Efter att sedan ersatt just Yngwie Malmsteen i Alcatrazz fortsatte Vai med den mer kommersiella hÄrdrocken och spelade bland annat med David Lee Roth, Whitesnake, Alice Cooper och Ozzy Osbourne.

 

Fullsatt i UKKs stora sal

Det Àr i princip fullsatt i UKK:s stora sal. NÀr svenska Freak Kitchen, som agerar förband, börjar sitt set Àr ljudet ganska grötigt och nyanserna i gitarristens spel Àr svÄra att urskilja. Just gitarristen Mattias "IA" Eklundh Àr troligtvis ocksÄ anledningen till att just Freak Kitchen spelar den hÀr ikvÀllen. "IA"s senaste soloskiva Àr utgiven pÄ Steve Vais eget skivbolag och Àven om han Àr okÀnd i sitt hemland Àr Mattias en jÀttekÀndis i gitarrvÀrlden dÀr han skriver kolumner i flera gitarrtidningar, ger workshops och clinics över hela vÀrlden och frekventerar flitigt i diverse Youtube kanaler.

 

BÀst blir Freak Kitchen nÀr deras mer skÀmtsamma Göteborgshumor fÄr ta lite plats och bÀst blir "I am So Proud of My Haircut". Ljudet Àr lyckligtvis betydligt bÀttre, som det brukar, nÀr vÀl Steve Vai kliver in pÄ scenen. Det Àr tydligt att det Àr mÄnga entusiaster pÄ plats och redan under sjÀlva inledningen blir stÀmningen betydligt högre och publiken mer tÀnd.

 

LĂ„ng konsert i fyra delar

Konserten Àr lÄng och grovt uppdelad i fyra delar och mellan varje del fÄr de tre medmusikerna chansen att briljera i ett eget nummer pÄ sina egna instrument. Förutom Vai sjÀlv Àr det ytterligare en gitarrist, en basist och en hÄrdslÄende trummis. Inte ovÀntat Àr det hög klass Àven pÄ dessa tre, men det Àr nÄgot med trumsolon som fÄr mig att gÀspa lite. Mest jubel fÄr inte ovÀntat gitarristen som gör ett akustiskt nummer som för tankarna till Tommy Emanuel.

 

Att vi fÄr se en riktig mÀstare rÄder det inga tvivel om. Steve har total kontroll över sitt instrument och allt han gör verkar hur lÀtt som helst trots att jag av egen erfarenhet vet att sÄ absolut inte Àr fallet. SjÀlva musiken Àr i de tvÄ första delarna mest melodiös hÄrdrock av det tyngre slaget dÀr Vai visar upp sitt breda register. Det Àr dessvÀrre svÄrt att inte bli lite blasé nÀr ett sÄdant fyrverki av teknisk skicklighet visas upp, efter ett tag krÀvs det nÄgot alldeles extra för att man ska reagera. BÀst i den första halvan Àr tveklöst "Tender Surrender" dÀr Vais tekniska skicklighet blandas med melodisk kÀnsla. Jag har sett det pÄ diverse klipp massor av gÄnger, men det Àr nÄgot helt annat att se och höra det live.

 

Tredje setet Àr akustiskt och öppnar med kvÀllen enda vokala insats i "The Moon and I" som faktiskt blir ett av kvÀllens bÀsta nummer. Vai Àr en bÀttre sÄngare Àn vÀntat och det funkar mycket bra. Det akustiska setet Àr ett vÀlkommet avbrott och bjuder Àven pÄ en kul sekvens med trummisen dÀr han klÀttrar ner frÄn sitt stora trumset och spelar pÄ allt han kommer Ät, stÄlrör, en sittpall, golvet, en medhörning och till och med pÄ huvudpersonen sjÀlv.

 

Komponerar med hjÀlp av publiken

I det avslutande setet Äterkommer den tyngre hÄrdrocken och vi fÄr se mer flyhÀnt gitarrfyrverkeri innan kvÀllens absoluta höjdpunkt. Steve Vai bjuder upp tvÄ personer ur publiken som fÄr hjÀlpa till med att komponera en ny lÄt. Genom att sjunga korta, improviserade snuttar för de respektive musikerna bygger bandet upp en grundstruktur till en lÄt. För att sedan fÄ ihop det kallas Àven Mattias "IA" Eklund upp pÄ scenen och sedan jammar hela bandet loss i fem-tio minuter.

 

Det lÄter inte fantastiskt hela tiden, men det Àr en stor upplevelse att fÄ vara med nÀr sÄ begÄvade och skickliga musiker improviserar tillsammans och det Àr uppenbart att de har hur roligt som helst.

Konserten Àr som sagt lÄng, drygt tvÄ och en halv timme hÄller Steve Vai och hans band igÄng.

 

Det blir mycket teknisk uppvisning och i mitt huvud gÄr flera lÄtar in i varandra och det kÀnns svÄrt att hÄlla isÀr dem, jag kan tycka att den hade vunnit pÄ att kortas lite. Men det Àr tveklöst show! Steve hinner med tre klÀdbyten, bland annat drÀkt med blinkande lampor som han har pÄ sig samtidigt som han har en LED upplyst gitarr och laserpekare pÄ fingrarna. Detta tillsammans med en ganska egen och lite bisarr dansstil gör numret till en stundtals surrealistisk upplevelse.

 

Det hÀr Àr sÄklart en konsert för de redan invigda, de som pÄ allvar förstÄr vad det Àr som hÀnder pÄ scenen och hur otroligt skicklig Steve Vai Àr. Och ur det perspektivet Àr det svÄrt att se en bÀttre start för Uppsala Gitarrfestivals 10-Ärsjubileum!

 

Oskar Leijon
Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.

Rock pĂ„ svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? MĂ„ sĂ„ vara, men den uppfattningen kanske kommer att Ă€ndras hos Uppsalapubliken framöver, dĂ„ gruppen Urtidsdjur nu slĂ€pper sin första LP.

Recension: Releasepartyt pĂ„ Reginateatern i onsdags blev instĂ€llt pga covid-19, men Beat Funktions lĂ„t ”Green Man” slĂ€pps idag fredag den 13 november i en ny frĂ€sch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november slĂ€pper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvĂ€rr stĂ€ller Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen pĂ„ Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” slĂ€pper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trÀngs i city. Duo Vindöga gÄr pÄ avstÄnd frÄn varandra pÄ fÀlt och i skogar runt Uppsala, bÀrande pÄ en kontrabas. De spelar lÄten Den avskalade hösten - avskalad pÄ ett alldeles sÀrskilt sÀtt i den mÀrkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kvĂ€ll pĂ„ Katalin bjöd pĂ„ en kokande gryta med musik kryddad med stark sĂ„s eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

PÄ tisdag kommer en stigande stjÀrna frÄn Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för Ă„rets gitarrfestival dedikerades till unga talanger frĂ„n olika lĂ€nder.

Recension: Först ut denna festivals andra kvĂ€ll Ă€r den begĂ„vade fingerspels-gitarristen Emil Ernebro. Han kommer ingalunda att vara ensam pĂ„ scenen hela kvĂ€llen utan bjuder in flera av sina vĂ€nner.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgÄng av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jÀmnare men sÀker seger. Tre poÀng för Storvreta upp pÄ tabellens andra plats en poÀng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mÄl.

 • Stal klĂ€der i preparerade vĂ€skor

  En kvinna greps pÄ mÄndageftermiddagen i en butik i BolÀnderna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner klÀder i preparerade vÀskor, nÀr polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes vÀskor togs i beslag, uppger polisen pÄ sin hemsida.

 • Motorcykelstöld i en garagelĂ€nga

  En man i Årsta upptĂ€ckte pĂ„ mĂ„ndagmorgonen att hans motorcykel hade stulits frĂ„n en garagelĂ€nga dĂ€r den varit uppstĂ€lld. Ett verktygsskĂ„p har ocksĂ„ brutits upp och det saknas diverse verktyg uppger polisen i RLC Mitt.

 • TvĂ„ gripna pĂ„ arenaomrĂ„de i GrĂ€nby

  TvÄ personer har gripits i anslutning till GrÀnby arenaomrÄde. En anmÀlare har observerat tvÄ misstÀnkta personer pÄ mÄndagmorgonen vid 4-tiden som man tror har brutit sig in i en container. NÀr patruller antrÀffar de misstÀnkta personerna vÀljer de att fly men fÄngas snabbt in.

  Containern uppges endast innehÄlla skrÀp, men en elcykel som de tvÄ personerna har med sig Àr anmÀld stulen. Patrullen antrÀffar ocksÄ en större mÀngd misstÀnkt stöldgods uppger polisen i RLC Mitt. De bÄda personerna, en man i 45ÄrsÄldern och en kvinna i 30-ÄrsÄldern grips misstÀnkta för stöld alternativt hÀleri.

 • TimrĂ„ nollade Almtuna

  Almtunaikonen Per Svensson numera i TimrÄ visade vÀgen för sitt lag genom att göra matchens första mÄl mot sina gamla lagkamrater redan i den första minuten. Slutresultatet i söndagens match skrevs till slut 4-0 för tabelltvÄan, Almtuna befinner sig pÄ tabellens Ättonde plats med 16 poÀng i en rekordjÀmn men haltande tabell dÀr det endast skiljer tvÄ poÀng mellan tredje och nionde platsen.

 • Ny förlust mot RosengĂ„rd

  Uppsala Fotboll förlorade söndagens match i Damallsvenskan mot RosengÄrd med 5-1 pÄ bortaplan. Senast lagen möttes var i Uppsala dÄ vann RosengÄrd med hela 9-1. Uppsalas mÄl pÄ söndagen gjordes av Beata Olsson.

 • Storvretas första förlust

  Storvreta förlorade söndagens match borta i superligan mot Linköping med 6-5 efter förlÀngning. Förlusten Àr Storvretas första den hÀr sÀsongen och samtidigt som man föll tappade man serieledningen till Kalmarsund som har 14 poÀng efter fem matcher, en poÀng mer Àn Storvreta.

 • Delad pott mellan Sirius och Kalmar FF

  Det blev delad pott för Sirius och Kalmar FF pÄ söndagen nÀr man spelad oavgjort 2-2 pÄ Studenternas IP. Eftersnacket kom dock att handla om en situation dÀr Yukiya Sugita vÀnder bort tre motstÄndare och skjuter in 3-1 via ribban studsande pÄ mÄllinjen och in i nÀttaket. DessvÀrre blev Sugita och Sirius bokstavligt talat blÄsta pÄ mÄlet eftersom domaren blÄst av för att ge Sugita en frispark. NÄgot senare kunde Kalmar FF kvittera till 2-2 som blev slutresultat.

 • Stark första period av Uppsala Basket gav seger

  Uppsala Basket vann sin tredje seger i Basketligan nÀr man pÄ lördagen besegrade Wetterbygden med 68-78 pÄ bortaplan. Det var framförallt en stark första period som Uppsal vann med 11-25 som grundlade segern. Stor matchvinnare i Uppsala blev Zenta Melnika med 18 poÀng och 10 returer. Uppsala ligger fyra i basketligans tabell med sex poÀng efter fem matcher.

 • KFUM Uppsala vĂ€nde mot Team4Q

  KFUM Uppsala LÄg under med 57-38 borta mot Team4Q i lördagens omgÄng av Superettan. Med tvÄ bra slutperioder lyckades man dock vÀnda till seger med 86-90 sedan lagkaptenen Mannos Nakos sÀnkt en matchavgörande trea vid stÀllningen 86-85 fram till 86-88. KFUM Uppsala Àr alltjÀmt obesegrade och har fem segrar av fem möjliga.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert pĂ„ ParksnĂ€ckan den 3 augusti flyttas pĂ„ grund av omstĂ€ndigheter som man inte kunnat rĂ„da över. Nytt datum för konserten Ă€r den 11 augusti dĂ„ den ocksĂ„ fĂ„r en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti Ă€r giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • MendĂ©z klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succĂ©erna Trolkarlen frĂ„n Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svĂ€ngande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vĂ„rturnĂ©n, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstĂ€ckande vĂ„rturnĂ© med sin förestĂ€llning "En komisk depression" som spelats för utsĂ„lda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnĂ©avslutningen, och pĂ„ allmĂ€n begĂ€ran, slĂ€pptes biljetter till fler förestĂ€llningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, VĂ€sterĂ„s och Uppsala i turnĂ©planen. TurnĂ©n avslutas den 8 oktober med en förestĂ€llning pĂ„ UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsĂ€tter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsÀtter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsÀtter under vÄren 2017. Konsten har nu fÄtt en sjÀlvklar plats pÄ UKK och musiken ett spelrum pÄ konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares slĂ€pper singel

  Det virala fenomenet "Mares" frÄn Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" frÄn 2015 har idag över Ätta miljoner streams pÄ Spotify. Nu slÀpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet bestÄr av fem musiker som samtliga kommer frÄn Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle Äker ut pÄ stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kvÀll. Sommarturné 2017" Det Àr dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trÀdgÄrden som nÀst sista stopp pÄ turnén den 18 augusti.

 • ReChoir fĂ„r kommunens resestipendium

  KulturnÀmnden i Uppsala beslutade pÄ torsdagen att ge 2016 Ärs resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala Àr körernas stad och det kÀnns bra att pÄ detta sÀtt kunna bidra till utvecklingen för en förhÄllandevis ny och spÀnnande Uppsalagrupp som hÄller en hög konstnÀrlig kvalitet, sÀger KulturnÀmndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd pÄ Uppsala Stadsteater sedan nio Är tillbaka slutar. NÀr frÄgan om förlÀngt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlÀnga för att förverkliga nÄgra andra ideér som han har burit pÄ uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert pĂ„ Regina i Uppsala, för ett Ă„r sedan var den populĂ€ra gruppen i Uppsala och bjöd pĂ„ drygt tvĂ„ timmars nostalgisk rock. Nu Ă€r man ute pĂ„ en ny turnĂ© och stannar till i Uppsala den hĂ€r helgen. Första spelningen gjordes igĂ„r fredag, den andra sker under lördagskvĂ€llen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  PÄ söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. FÄ band kan göra bra covers pÄ David Bowie men "Throw me some Bowie" Àr ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar upptrÀdandet.

 • SĂ€songspremiĂ€r för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vÄrsÀsongen 2015 med populÀra sÄngerskan Meta Roos. Publiken kan rÀkna med att fÄ lyssna till svenska pÀrlor av bland annat Ted GÀrestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  PÄ mÄndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert pÄ Uppsala Konsert och Kongress. Det Àr dirigent Paul MÀgi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  PÄ mÄndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med mÀnniskor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och mÀnniskor med speciella behov. Kulturveckan pÄgÄr mellan den 10-14 november pÄ Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen fĂ„r bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival Àr en av 23 aktörer som fÄr dela pÄ totalt 1 470 000 kr i bidrag frÄn KulturrÄdet. Gitarrfestivalens storlek pÄ stödet Àr dock okÀnt, men pengarna ska anvÀndas som stöd för att bjuda in utlÀndska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus BĂ€ckström entledigas frĂ„n sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och BĂ€ckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong pĂ„ V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd pÄ en JackpottomgÄng, nÀr de sju avdelningarna var körda pÄ Axevalla Äterstod det endast 27 kuponger med 7 rÀtt. 20 av dessa kuponger var inlÀmnade i Sverige, en av kupongerna som var inlÀmnad hos ATG-ombud lÀmnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends instĂ€llt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha upptrÀtt pÄ UKK den 14 november stÀller in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan Äterlösa dem inom en mÄnad rÀknat frÄn det datum konserten skulle ha Àgt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hÄlla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare frÄn början ÄterstÄr nu hÀlften, en av dem Àr Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis lÄt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum gÄr ut vid Ärsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter Ätta Är.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström frÄn Uppsala har gÄtt vidare i ytterligare en delfinal i musiktÀvlingen Idol som pÄgÄr just nu pÄ TV4. I fredagens tÀvling framförde Sandra lÄten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjÀlper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmÄgan att upprÀtthÄlla ett erektionsföretag tillrÀckligt för sex pÄverkar upp till 30 miljoner amerikanska mÀn.
Receptbelagda lÀkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i mÄnga Är nu, och Viagra enbart har ordinerats mer Àn 20 miljoner gÄnger i USA. Generellt kan problem med erektioner spÄras till problem med blodflödet, och det Àr problemet att lÀkemedel som Viagra-adress.

Men den allmÀnna hÀlsan och det fysiska tillstÄndet pÄverkar Àven erektionernas kvalitet, liksom tillstÄndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bÀckenbotten. Behandla golvmusklerna hÄller dina inre organ pÄ plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist pÄ trÀning. Kvinnor som har genomgÄtt födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att fÄ sitt bÀckgolv i form igen. Men visste du att mÀn kan dra nytta av att göra Kegel övningar ocksÄ? LÀs mer hÀr.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistÀ