Skriv ut denna sida
Artisten Tindra bryter mönstret. (Foto: Peter Bohlin) Artisten Tindra bryter mönstret. (Foto: Peter Bohlin)

Gatumusikanten som bryter mönstret

2013-07-21 - 08:33

”Tindra” är tjejen som bryter den schablonmässiga bilden av en gatumusikant. När jag ser henne stå där ensam vid resecentrum så är min första tanke att hon inte är som alla andra, hur törs hon?

 

- Första gången jag spelade på gatan var jag jättenervös, men sen fick jag positiv respons, människor gick förbi och log, jag fick en tjugolapp, en tia eller en femma och jag kände att människor uppskattade det här och då ville jag gärna fortsätta, säger artisten Tindra.

 

Det är torsdagkväll och klockan är 22:30, Tindra som är hennes andranamn tillika artistnamn hade tänkt uppträda vid resecentrum men har problem med gitarrens kablar till den batteridrivna förstärkaren. Det fick bli helt akustiskt den här kvällen. Uppsalanyheter byter några ord med henne, hon spelar Bonnie Tylers ”its a heartache” för oss och vi kommer överens om att träffas igen för att göra en intervju.

 

Född i Årsta men uppvuxen i Eriksberg

Tindra heter egentligen Emma Borgström hon är 19 år gammal, och använder sitt andranamn som artistnamn. På hennes facebooksida för artisten ”Tindra” samlas sådant som rör hennes musik.

När vi träffas igen veckan senare berättar Tindra att hon är född i Årsta men har vuxit upp i Eriksberg. Hon brinner för musiken och har spelat gitarr sen hon var 11 år då hon också skrev sin första låt, men sjungit har hon gjort i hela sitt liv.
- Jag skriver låtar, det är egentligen det jag gör säger Tindra, men jag tycker om att spela covers också. Om man spelar ute på pubar som jag gör ibland måste man spela covers, många av låtarna är musik som jag själv gillar. Johnny Cash, Neil Young och Bob Dylan för att ta några exempel, lite äldre musik blandat med lite nyare.

 

2013-07-19 emma borgström pb 032
Tindra vill bli musiker på heltid. (Foto: Peter Bohlin)

 

Efter nian kom hon in på Bolandsskolans musiklinje, helst av allt vill hon bli musiker på heltid men kommer fortsätta att plugga allmänna ämnen i höst. Tindras mamma som både spelar gitarr och sjunger har haft stor betydelse för sin dotter.
- Mamma och jag har skrivit låtar tillsammans och hon har alltid uppmuntrat mig i mitt musikskapande, det har betytt jättemycket för mig.

 

Det tog flera år att ta steget till att ställa sig och sjunga på gatan.
- Jag hade tänkt på det i flera år, men har inte tagit steget. Jag gjorde det för bara några månader sedan, någon gång i februari och tyckte att det var jätteroligt. Sedan dess har jag varit ute och gjort det lite nu och då.


Tindra är inte särskilt förtjust i den stereotypa bilden av en gatumusiker och håller med om att hon nog är en gatumusiker som bryter mönstret.
- Jag tycker att musiken skall vara till för alla, för mig är det ingen skillnad på musiken om den spelas på puben eller här på gatan. Det är samma människor som går förbi men en annan miljö, dessutom utvecklas jag. När jag står på gatan och spelar kan jag slinta på gitarren utan att det gör något, jag övar upp mig och nu känner jag mig inte rädd för någonting och all scenskräck är borta.

 

2013-07-19 emma borgström pb 055

Tindra spelar och sjunger på Resecentrum i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin)

 

När vi följer med Tindra till resecentrum för att filma och lyssna på henne så slår det mig hur duktig hon är. Hon sjunger med en ren och klar röst och hennes gitarrspel känns som en naturlig del av henne. Jag frågade om hon njuter av att spela på gatan.
- Ja, det gör jag faktiskt, jag tycker om det jättemycket. Ofta kommer det fram människor och pratar med mig vilket är kul, ibland med önskemål om låtar. Det har faktiskt hänt att jag har erbjudits spelningar när jag stått på gatan och sjungit. Så nu har jag registrerat mig för F-skatt så jag kan spela kommersiellt.

 

Jag observerar de förbipasserande, stressade människorna som hela tiden är på språng. Någon lägger en tia i gitarrfodralet, de flesta rusar bara förbi men någon stannar och lyssnar och om en applåderar så följer flera efter.

 

Vi på Uppsalanyheter kommer att följa Tindra i hennes fortsatta musikskapande, lägg namnet på minnet och bli inte förvånad om hon dyker upp i lite större sammanhang framöver.

 

Vill du höra Tindra sjunga och spela, klicka in dig på vår länk från resecentrum:

https://www.facebook.com/uppsalanyheter/posts/10151591978049081

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.