Skriv ut denna sida
Pattie Boyd och Klaus Pontvik inviger fotoutställningen "George Eric & Me, A Personal Collection". (Foto: Peter Bohlin) Pattie Boyd och Klaus Pontvik inviger fotoutställningen "George Eric & Me, A Personal Collection". (Foto: Peter Bohlin)

George Eric & Me. A Personal Collection - Fotoutställning av Pattie Boyd

2017-09-12 - 00:12

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

 

Pattie Boyd började att jobba som modell under det tidiga 60-talet. Hon har varit på Vogues omslag hela fyra gånger. Hon blev erbjuden en liten roll i Beatles-filmen A Hard Days Night som spelades in 1964. Det var då som hon träffade George Harrison, som hon faktiskt nobbade då han bjöd ut henne första gången. Pattie var sedan gift med George Harrison 1966-77.

 

 IMG 2654

Pattie & Georges rose garden från 1968, en av utställningens mest uppskattade bilder. (Foto: Peter Bohlin)

 

Eric Clapton som var nära vän med George Harrison visade tidigt intresse för Pattie och de gifte sig två år efter att äktenskapet med George tog slut. Pattie var gift med Eric Clapton under åren 1979 till 88. Det är kanske inte svårt att förstå vad denna kvinna har att berätta i både bild och ord.

 

Betänk också att Pattie Boyd är inspirationskällan till superhittarna "Something" som George Harrison skrev till Beatles album Abbey Road, Eric Claptons "Layla" och "Wonderful Tonight"

 

 IMG 2593

Pattie Boyd och Uppsala Internationella Gitarrfestivals Klaus Pontvik. (Foto: Peter Bohlin)

 

Under måndagskvällen hade Pattie Boyd vernissage och öppnade utställningen "George Eric & Me. A Personal Collection" tillsammans med Klaus Pontvik som tillsammans med Uppsala Internationella Gitarrfestival ligger bakom utställningen.

 

Under inledningstalet uppmärksammar Klaus oss i publiken på att Pattie har lagt beslag på hans basker, så om vi inte känner igen honom så är det därför.

 

 IMG 2565

Pattie Boyd iklädd Klaus Pontviks basker. (Foto: Peter Bohlin)

 

Föreställningen börjar med en liten rörlig film och sedan berättar Pattie Boyd på ett målande och fängslande sätt till sina stillbilder om upplevelser som hon haft tillsammans med musikerna George Harrison och Eric Clapton.

 

Eftersom Pattie Boyd fick möjlighet att dokumentera sitt liv med George Harrison tillsammans med de andra medlemmarna i The Beatles, samt Eric Clapton och andra kända musiker i deras umgängeskrets, så får hennes bilder av privat karaktär betraktas som unika.

 

 IMG 2656

Samtliga bilder på utställningen är till salu, intäkterna går till prispengar till "Young Talents Competion" på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2017. (Foto: Peter Bohlin)

 

Efter den mycket intressanta bildvisningen öppnade Pattie Boyd utställningen, "George, Eric and me. A personal collection", tillsammans med Klaus Pontvik. De höll upp dörrarna och släppte in den intresserade skaran av inbjudna gäster som fick mingla samt titta på den fina utställningen.

 

Bilderna är smakfullt upphängda i Sal D på bottenplan i Uppsala Konsert & Kongress. Utställningen som är öppen för allmänheten kan beskådas ända fram till och med den 18 oktober. Under själva gitarrfestivalen som går av stapeln mellan den 11-15 oktober kommer Pattie Boyd att finnas på plats för att hålla sin "slideshow" presentation flera gånger.

 

 IMG 2662

Måndagens förhandsvisning av utställningen var välbesökt. (Foto: Peter Bohlin)

 

George Eric & Me. A Personal Collection är verkligen en utställning som alla med det minsta musik och/eller fotointresse inte får missa. Att få se Pattie Boyd själv berätta om sina bilder är verkligen en fantastisk upplevelse fullt i klass med när den legendariska rockfotografen Henry Diltz var här 2014.

 

Bilderna som ställs ut är för övrigt till salu och intäkterna går till prispengar till "Young Talents Competion" på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2017.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.

Medan jag satt och vakade på ett lasarett någonstans i Sverige hade en bok hittat vägen ner i min postbox. Efter att ha läst en ganska tung bok under några tunga dagar valde jag att grabba tag i Nattens jägare, en förhoppningsvis mer lättsam fantasybok för ungdom.