Skriv ut denna sida
Searh of a Winner av Assa Kauppi på Bror Hjorths Hus. (Foto: Pressbild) Searh of a Winner av Assa Kauppi på Bror Hjorths Hus. (Foto: Pressbild)

"This is all" Sommarens utställning i Bror Hjorths Hus

2015-06-09 - 02:11

Assa Kauppi, konstnär från Stockholm ställer ut i Bror Hjorths Hus, sommarutställningen "This is all" som trots sin titel inte är slutet utan snarare början på utställarens konstnärskap.

 

Årets sommarutställning på Bror Hjorths Hus är This is All med Assa Kauppi. Människan står i centrum i Assa Kauppis konst. Hennes olika förutsättningar, utsatthet, tillkortakommanden och bakgrund. Kauppis konst kommenterar med skärpa dagens samhälle. Ett samhälle där vi redan från födseln, eller till och med innan vi fötts, matas med skönhetsideal, vinnarmentalitet och stenhård konkurrens.

 

Sommarens utställning i Bror Hjorths Hus är också den första med fri entré efter Uppsala Kommuns Kulturnämnds beslut att införa det på försök.

- Det känns både roligt och spännande med fri entré till museet. Vi hoppas att fler, och framförallt nya besökare, ska besöka oss nu när den ekonomiska tröskeln försvinner, säger Mattias Enström, tf museichef.

 

- Assa Kauppi behandlar både personliga erfarenheter och vår samtids resultatorienterade människosyn, skriver Bror Hjoths Hus i ett pressmeddelande.

 

Trots utställningstiteln, This Is All, är sommarens utställning i Bror Hjorths Hus ingen slutredovisning av ett konstnärskap. Tvärt om. Assa Kauppi är bara i början av sitt konstnärskap.

 

Människans utsatthet och förutsättningar, ofta gestaltat i barnets skepnad, är återkommande teman i Assa Kauppis konst. Där finns en skarp kritik av samtidens strävan efter perfektion och skönhet och samhällets vinnar/förlorarmentalitet. Det är konst som bjuder motstånd, som skaver och manar till eftertanke.

 

I verket ”The Race Is Over” står en grupp barn uppradade på startpallar inför i en simtävling. Vissa är redo, men alla är inte lika förberedda. Tävlingen är kanske över redan innan startskottet har gått? Deras olika förutsättningar, känslor och personligheter kan avläsas i kroppshållning och blickar. Kauppis skulpturer utgör en tydlig kontrast till 1900-talets offentliga gestaltningar av barn som skulle ge uttryck för framtidsoptimism och lekfullhet.

 

Installationen ”Vows of Silence” består av tapetserade väggar, golv, fotografier, texter och ett golvur. Verket gömmer en familjehemlighet som paradoxalt nog är klart och tydligt redovisad för var och en att avläsa. En privat upplevelse har getts en slagkraftig allmängiltig prägel.

 

Assa Kauppi behärskar flera tekniker, men återkommer oftast till skulpturen. Verket ”In Search of a Winner” består av flera skulpturer, bl a tre bäbisar med tyllkjolar och lösögonfransar och målade i guld, silver och brons, samt en video med dokumentära bilder från en skönhetstävling för barn.

 

Assa Kauppi är född 1977. Hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2011 och bor och arbetar i Stockholm.

 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.