Skriv ut denna sida
Henry Diltz på UKK i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson) Henry Diltz på UKK i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson)

Legendariske rockfotografen har landat

2014-10-07 - 05:18

I morgon startar Uppsala Internationella gitarrfestival, men redan för en vecka sedan öppnade fotoutställningen "Backstage Legend" som är en del i festivalen och i går landade fotografen Henry Diltz.

 

För en vecka sedan invigdes fotoutställningen "Backstage Legend" men först i går landade den legendariske fotografen Henry Diltz och tog emot press och inbjudna till vernissagen på UKK.

 

MV8A3418-copy-UN

Alla foton har en egen historia, Henry Diltz berättar gärna. (Foto: Morgan Jansson)

 

Henry Diltz har själv varit musiker i bandet Modern Folk Quartet och med sig på turnéerna hade han en kamera som köptes på en second handbutik för 20 dollar och fotograferandet tog allt större plats. Henry är en del av den kultur som växte fram på 60- och 70-talet med festivaler som t.ex Woodstock och The Monterery Pop Festival.

 

MV8A3440-copy-UN

Klaus Pontvik Uppsala Internationella Gitarrfestival och Henry Diltz. (Foto: Morgan Jansson)

 

På måndagen anlände Henry Diltz till UKK för att inviga sin utställning. Efter Uppsala Internationella Gitarrfestival Klaus Pontvik och Landshövding Peter Egardts tal var det dags för Henry Diltz att gå upp på den lilla scenen för att introducera oss i den fotoutställning som finns på UKKs plan sex.

 

Henry delgav oss några berättelser från den tiden och om sitt fotograferande, därefter klipptes bandet för inte bara hans utställning, utan även för det föredrag "The Story Behind The Pictures" som öppnas idag tisdag och pågår varjde dag mellan den 7-12 oktober.

 

MV8A3448-copy-UN

Henry Diltz en avslappnad fotograf med glimten i ögat. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bakom alla dessa foton på utställningen finns det intressanta historier och anekdoter, dessa kommer Henry Diltz att berätta om på föredragen som är 7-8 oktober klockan 18,00 samt 9-10 oktober klockan 17,00 och 11-12 oktober klockan 13,00. Det finns endast ett begränsat antal platser, boka i tid på Ticnet eller direkt i UKKs biljettkassa.

 

Länk: Vimmelbilder från måndagen

 

Har du vägarna förbi Los Angeles kan du besöka Henry Diltz fotogalleri "Morrison Hotel Gallery" och se hans och andra fotografers verk.

Länk: Morrison Hotel Gallery

Länk: Henry Diltz biografi

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.