Skriv ut denna sida
Fotoutställningen Backstage Legend invigdes på måndagen. (Foto: Kjell Nilsson) Fotoutställningen Backstage Legend invigdes på måndagen. (Foto: Kjell Nilsson)

Legendarisk rockfotograf ställer ut på UKK

2014-09-30 - 01:49

Legendariske rockfotografen Henry Diltz fotoutställning "Backstage Legend" invigdes högtidligt på UKK under måndagen. Utställningen som öppnar idag visar unika bilder med de allra största rockikonerna.

 

Det var med en stor andel stolthet i rösten som Uppsala Internationella Gitarrfestivals Klaus Pontvik invigningstalade kring den fotoutställning som visar Henry Diltz mest berömda bilder.

 

IMG 4142-copy-2

Klaus Pontvik Uppsala Internationella Gitarrfestival, Hanna Stjärne UNT och Christer Svensson från Världsklass Uppsala klippte bandet. (Foto: Morgan Jansson)

 

Utställningen "Backstage Legend" visar unika bilder fotograferade av Henry som till en början själv turnerade som musiker. Den numera 76-årige Diltz var woodstockfestivalens egen hovfotograf och blev med åren de stora rockikonernas favoritfotograf. Med tanke på vilken kamerateknik som fanns på 60-talet och fram till slutet av 70-talet så kan man inte bara se att Diltz hade ett gott öga till kompositioner och exponeringar. Diltz bjöds in att vara med där inga andra fotografer fick tillträde.

 

MV8A2768-copy-2

Keith & Ron Wood-plane var Uppsalanyheters favorit. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det var med spänd förväntan som skaran av inbjudna lyssnade på "Världsklass Uppsalas" Christer Svensson och UNTs VD och Chefredaktör Hanna Stjärne innan Stjärne på traditionell manér klippte bandet och invigde utställningen.

 

Utställningen är belägen på UKKs plan sex och inramningen med den fantastiska utsikten som bjuds på över Uppsala kunde knappast vara bättre. Ett fyrtiotal bilder är uppsatta efter årtal där vi startar med Morrison Hotel, Neil Young och Joni Mitchell.

 

MV8A2765-copy-2

Det finns många intressanta bilder att beskåda. (Foto: Morgan Jansson)

 

Min personliga favorit var den bild som heter Keith & Roon Wood-Plane för den hugade spekulanten så är bilden till salu för 40.000 kr, givetvis är den signerad av Diltz och vill man även ha ramen så får man lägga till tvåtusen. Den som tittar riktigt noga på bilden ser att det finns en fjärde person med på bilden, det är en svensk kvinna.

 

Alla bilder som sitter på utställningen är till salu och överskottet på försäljningen går till vinnarpriset på "Young Talent Competition 2014".

 

IMG 1091

Mingel i samband med utställningen. (Foto: Kjell Nilsson)

 

Förutom bilder på Keith Richard och Ron Wood kan man beskåda alla rockikoner som spelat på Woodstock, Janis Joplin, Crowd, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix och många fler. Utan Henry Diltz hade inte rockhistorien kunnat dokumenteras och återges med en viss känsla av att ha varit "där".

 

Fotoutställningen öppnar idag tisdag och pågår till och med den 12 oktober, dessutom håller Henry Diltz exklusiva föredrag "The Story Behind The Pictures" från den 7 oktober fram till utställningens slut.

Vimmelbilder från invigningen: Vimmelbilder länk

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.