Skriv ut denna sida
Waldorfskolans Japanska Eldshow. (Foto: Peter Bohlin) Waldorfskolans Japanska Eldshow. (Foto: Peter Bohlin)

Kulturnatten firas i Uppsala för 26:e gången

2014-09-13 - 01:07

Idag lördag firas den 26:e upplagan av Kulturnatten i Uppsala, klockan 14,00 invigningstalar teaterregissören Stina Oscarsson på Uppsala Konsert & Kongress. Temat på årets invigning är fred och under kulturnatten kan man välja bland över 600 programpunkter.

 

I samband med invigningen kommer Gösta Knutsson-stipendium att tilldelas regissören och skådespelaren John Fiske för hans insatser inom barnkulturområdet. Temat för invigningen är fred och Uppsala kommun vill genom projektet Fredsåret 2014 på olika sätt uppmärksamma att Sverige haft fred i 200 år.

 

Många av programpunkterna bär på temat fred och årets Kulturnatten har godkänts som "Miljömärkt Event" av Håll Sverige Rent.

- För oss är det självklart att Sveriges största kulturnatt ska vara miljömärkt, säger Sten Bernhardsson, Uppsala kommuns kulturdirektör.

 

2014-09-12 botaniska waldorfskolan natt pb 004

Botaniska trädgården med slottet i bakgrunden. (Foto: Peter Bohlin)

 

Ett av de många evenemang som Uppsalaborna kan besöka är Waldorfskolans Japanska Eldshow i Botaniska trädgården. Elever i klasserna 7-9 bjuder på en sprakande eldshow med Uppsala slott i bakgrunden.

- Det är trettonde året i rad som vi genomför en eldshow på Kulturnatten, berättar Anki Högberg, lärare på skolan och samordnare för årets eldshow.

 

När Uppsalanyheter besöker Botaniska trädgården på fredagkvällen pågår genrepet inför lördagens uppträdande och det var en imponerande uppvisning som vi fick se.

- Det är en eldshow med japanskt tema, vi har jobbat med den i nästan tre veckor tillsammans med våra högstadieelever och två eldinstruktörer. Det är imponerande att se de här unga människorna och deras utveckling under de här veckorna, från att kanske inte kunna någonting till att jonglera och sen att göra det med eld och olika eldredskap, säger Anki Högberg.

En litet litet klipp från fredagens genrep. (Film: PEBO-Foto) 

 

Det märks att Anki är stolt över det trettiotal elever som uppträder och showen är klart sevärd, vilket vi på Uppsalanyheter kan skriva under på. Klockan 21,00 i Botaniska trädgården kan man beskåda den Japanska eldshowen, var där i tid och ta gärna med ett sittunderlag om du vill sitta ner i gräset.

 

På Kulturnattens websida finns samtliga 622 programpunkter listade, man kan också komponera ett eget program för Kulturnatten genom att välja funktionen "lägg till i mitt program".

Webbsidans adress: http://kulturnattenuppsala.se/

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.