Skriv ut denna sida
Cabaret med Sarah Dawn Finer har vuxit. (Foto: Carl Thorborg) Cabaret med Sarah Dawn Finer har vuxit. (Foto: Carl Thorborg)

Cabaret med Sarah Dawn Finer har vuxit

2014-04-06 - 17:37

Föreställningen Cabaret har vuxit under den första månaden på Uppsala Stadsteater. Vid föreställningen fredagen den 28 mars var Uppsalanyheter.se på plats.

 

Sally Bowles: Publiken förväntar sig att Sarah Dawn Finer som Sally Bowles ska ge underhållande sång och hon levererar högsta kvalitet. Något mer än så, verkar inte recensenterna överens om. Jag har läst många recensioner där olika medverkande har olika kvaliteter som lyfts fram. De detaljer jag har lagt märke till, tror jag har ändrats med antalet föreställningar som har spelats.

 

Jag kan förstå att det inte är varje dag man på en scen som både kvinna och man ska vresa och anspela på sexuella akter under repliker, sång och dans, men det är något som ingår i Kit Kat Klub- konceptet. Det är tydligt att modet att släppa loss åt både höger och vänster i par, grupp, samkönat såväl som hetero gör att ensembeln fyller sin kostym i showen. Oscar Pierrou Lindén skapar lustkänslor hos betraktaren från första stund med sitt Willkommen...

 

Han söker interaktion med publiken, vilket han också får genom applåder och skratt. Första akten är som en glittrig show och en flykt från den verklighet som väntar utanför klubben. Det är här och nu som gäller när opportunisten haffar varje ögonblick av bekräftelse. Sally Bowles har därför just den där "russinen ur kakan-attityden" till Cliff Bradshaw. Det är helt i sin ordning att hon inte har svallande heta känslor. Övrigt persongalleri lär publiken känna lite i taget. Att Fräulein Kost tjänar pengar inne på sitt uthyrningsrum blir tydligt. Att det förekommer fuffens i portföljer likaså.

 

Fruktstunder: Skådespeleriet har av andra recensenter diskuterats som om t ex Babben Larsson och Gustav Levin skulle vara för känslokalla, men jag anser att deras fruktstunder har tinat både själar och hjärtan så att deras flirt, prassel, kärlek och förlovning verkar äkta långt upp på läktaren. Att Babben som en mogen Fräulein Schneider känner sig tvungen att bryta förlovningen pga att Herr Schultz är jude, känns hårt och såväl 2014 som 1930.

 

Vad ingen annan recensent jag har läst säger rakt ut är att skrattet från första akten fastnar i halsgropen och publiken som vällde in förväntansfull och sprudlande går ut ur salongen med en klump i hals och mage när containern på slutet stängs. Redan när vi ser hakkorsbindeln ryser vi. Vi rycks tillbaka till det ofattbara som varje vuxen känner till, Förintelsen. Associationerna är så starka att publiken talar med små bokstäver eller är helt tyst när den går ut.

 

Kalla kårar längs ryggraden påminner oss som nyss fått underhållning, att rangordna människor är i högsta grad befintligt fortfarande. På gatorna utanför sitter rumäner och ber om slantar, vid fotbollsmatcher finns hat och flera attacker sker mot flyktingförläggningar.

 

Program om huvudrollen: Cabaret är baserad på Christopher Isherwoods klassiska roman Farväl till Berlin. På långfredagen sänds programmet K special kring resan Sarah Dawn Finer har gjort för att bli Sally Bowles i SVT2 kl. 20.00. Finer säger bl a att rollen är en av de största utmaningar hon har antagit.

 

På Instagramkontot sdfiner skriver hon såhär efter föreställningen den 28 mars:

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.