Skriv ut denna sida
Dans och glädje fyllde Forumtorget. (Foto: Peter Bohlin) Dans och glädje fyllde Forumtorget. (Foto: Peter Bohlin)

Kulturnatten i Uppsala

2013-09-14 - 21:37

Idag går Kulturnatten av stapeln i Uppsala med massor av event och arrangemang, här kommer vi att samla "vår" kulturnatt upplevd av våra medarbetare, en del 2 publiceras och uppdateras under söndagen.

 

Forumtorget

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 292 mezgin malla kulturansvarig
Azad Waicy, på Kurdiska Kultur Center. (Foto: Peter Bohlin)

 

På Forumtorget hittar vi kvällens kanske mest uppskattade framträdande, Kurdisk medryckande musik från scenen och massor av glada människor som dansade nedanför scenen. Uppskattningsvis 500 personer beskådade "festen" som arrangerades av Kurdiska Kultur Center med Kulturansvarige Azad Waicy i spetsen. 

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 315
Mohamad Hassan (fp) talade på Forumtorget. (Foto: Peter Bohlin)

 

På Scenen välkomnades politikern Mohamad Hassan (fp) som är Kurd och sitter i kommunfullmäktige, han berörde i sitt tal hur stolt han var över att så många kulturer kan mötas en dag som denna på Kulturnatten i Uppsala. Även Maria Gardfjell (mp) välkomnades och hon gladdes över att se olika kulturer mötas i Uppsala. Alla vill vara med och dela dansen och glädjen som vi kan se på Forumtorget utom ett parti sa hon allvarsamt.

 

En intervju med Maria Gardfjell kommer under söndagen. 

 

Gågatan utanför JC

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 320
Kvinnor för fred demonstrerade på gågatan. (Foto: Peter Bohlin)

I mångkulturens tecken och ur kvinnors perspektiv demonstrerade en grupp kvinnor på gågatan under kulturnatten. Det var föreningen kvinnor för fred som hade en tyst demonstration för fred på kvinnors villkor.

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 321
Nej till rasism i Uppsala, Sverige och Världen. (Foto: Peter Bohlin)

 

Budskapet var, ja till fred, ja till en kärnvapenfri planet och inte minst, nej till rasism i Uppsala - Sverige och Världen.

 

Bredgränd 7
På Bredgränd 7 hade P4 Radio Uppland öppet hus, med massor av besökare som kunde lyssna på uppträdanden från deras scen. Enligt egna uppgifter besökte cirka 600 personer Radio Upplands Öppet hus.

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 213
Christer Engqvist från Radio Uppland. (Foto: Peter Bohlin)

 

Dragarbrunnstorg
På Dragarbrunnstorg var det dansuppvisning och spontandans, först ut på dagen var det Uppsala Bugg & Swing Society som hade danstävling och uppvisning i socialdans i bugg samt dubbelbugg.

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 134
Det var många som passade på att dansa på Dragarbrunnstorg. (Foto: Peter Bohlin)


Senare på kvällen bjöd Swingkatten upp till Swingdans till storbandsjazz, det genomfördes socialdans och uppvisningar i bland annat Lindy hop av MessAround. Spelade gjorde Canal Street Syncopators.

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 109
Socialdans på Dragarbrunnstorg i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin)

 

Walmstedtska gården

 

IMG 0674
Manifestation för ordet på Walmstedtska gården. (Foto: Ulrika Hurtig)

Uppsalas nya kulturkvarter som man själv beskriver platsen där man håller hus. Här genomfördes en manifestation för "ordet", man kunde komma dit och spika upp en "teser" på planket utanför Walmstedtska gården. När man gjort det kunde man njuta av en fika i kulturkaféet.

 

Nannaskolan i Uppsala

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 073

Nannaskolans danselever uppträdde på skolgården. (Foto: Peter Bohlin)

Danseleverna i Nannaskolans åskurs 7-9 hade dansuppvisning på skolgården, skolgården fylldes med anhöriga och elever som tillsammans med dramaläraren på skolan gjort koreografin till dagens uppskattade uppvisning. Förutom själva dansen fick vi se en moderniserad akt av Hamlet, en humoristiskt framförd akt som var gav flera tillfällen till skratt och beundran över prestationerna. Vi fick även ta del av en akt med Charlie Chaplin, den moderna varianten av den klassiska stumfilmskomikern.

 

2013-09-14 kulturnatten uppsala pb 042
Nannaskolans tolkning av Hamlet. (Foto: Peter Bohlin)

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.