Skriv ut denna sida
Almina berättar om sitt liv som Bosnienflykting i den första delen av Hållplats Sverige. (Foto: Ulrika Hurtig) Almina berättar om sitt liv som Bosnienflykting i den första delen av Hållplats Sverige. (Foto: Ulrika Hurtig)

Hållplats Sverige - jag, Almina

2013-09-11 - 09:03

Sista gången Sverige var i krig var i början av 1800-talet. Det är ovanligt med tanke på hur läget är i resten av världen. I boken Hållplats Sverige - jag, Almina berättar en tonårstjej om när kriget kommer och sitt liv som flykting.

 

Vårt land tar emot ungefär 1 900 så kallade kvotflyktingar om året (siffran är från Migrationsverket). Det är personer som behöver skydd för att de är förföljda på grund av sin ras, nationalitet, politisk eller religiös uppfattning, tillhörighet av viss samhällsgrupp eller sitt kön eller sin sexuella läggning. Jag tror inte att vi som har varit förskonade från krig kan förstå vilka hemskheter dessa människor har varit med om. Därför är Hållplats Sverige - jag, Almina en viktig bok.

 

Krig och återförening

Boken inleds med en våldtäktsscen som återkommer senare i boken. Därefter får vi glimtar av hur Almina och hennes familj, som är muslimska bosnier, lever strax före kriget. Kriget, som en dag står för dörren. Det börjar med att tant Sauda inte får tag i varor till sin butik. Strax därpå kommer inkallelseordern till pappan och brodern. Storasyster åker tillbaka till studierna i Sarajevo. Ganska snart går det inte att få kontakt med någon som befinner sig där. Mamma och Almina bestämmer sig för att fly.

 

Dessvärre blir Almina och hennes mamma tillfångatagna. Dagboken blir Alminas vän under fångenskapen - ivrigt påhejad av en äldre man som också är fångad. Han berättar om en annan flicka, i ett annat krig. En flicka som inte överlevde detta krig - vilket hennes dagbok gjorde. Dagboken, som blev en stor bästsäljare över hela världen: Anne Franks dagbok.

 

Så småningom blir det bättre för familjen, även om alla är förändrade på grund av det de har varit med om. Akademiska sjukhuset i Uppsala tar hand om en av familjemedlemmarna. Den splittrade familjen har ändå hoppet kvar och var och en längtar de efter återföreningen.

 

Cliffhanger avslutar

Det här är den första delen av en planerad trilogi. Boken ska finnas i bokhandeln om ett par dagar, runt mitten av september. Del två är planerad att komma ut våren 2014, del tre till hösten nästa år. Boken, som ju är berättad av en femtonåring, vänder sig förstås till yngre läsare än jag själv. Men jag måste säga att jag läser denna den första delen med stor behållning - särskilt som den slutar med en riktig cliffhanger...

 

Om författaren:

Anna Nilsson Spets kommer ursprungligen från Enköpingstrakten. Under 1990-talet arbetade hon som flyktingmottagare och gjorde många resor till Balkan. Sedan 2009 lever hon i Belgien. Om sitt liv där har hon skrivit i bloggen Anna - en svenska i Belgien i Hemmets Journal. I januari varje år brukar hon besöka Sverige, bland annat Uppsala där dottern bor.

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.