Skriv ut denna sida
Färg är det viktigaste för konstnären Kitty Lindsten. (Foto: Ulrika Hurtig) Färg är det viktigaste för konstnären Kitty Lindsten. (Foto: Ulrika Hurtig)

Kitty Lindsten - ett färgrikt liv

2013-06-24 - 17:04

- Att måla är ett kall, jag måste måla för att må bra. Och färgen är det viktigaste! Det säger Kitty Lindsten när Uppsalanyheter.se gör ett besök i hennes ateljé på Väderkvarnsgatan en eftermiddag i juni.

 

Och allting är verkligen färg med Kitty! Det som möter en nere i ateljén är en fullkomlig explosion av färger.

- Men vårt samhälle är tyvärr inte särskilt färgglatt. Färg kan stimulera och läka sår, säger Kitty. 


Måleri mot kris och och för äldre

Kitty har alltid målat. Som ung var det fotboll och måleri som gällde. Senare tog måleriet över. Fotboll ser hon numera mest på TV.

- Det finns en målare till i släkten på min mammas sida, berättar Kitty. Men han målade nästan bara hus.

 

Kitty började sitt yrkesliv som springflicka på Svensk Damtidning. Hon gjorde karriär, kan man säga, och fortsatte in i tidningsbranschen som layoutare. Och hon var duktig! Men vid 40 kom den där krisen som så många pratar om och en del drabbas av. Det var då Kitty började måla ännu mer.

 

Att försörja sig på sitt konstnärskap är inte möjligt för Kitty idag. Hon arbetar därför deltid inom äldreomsorgen. Där har hon även, på sin fritid, hållit målarkursen för de äldre. För dem som kanske på sin ålders höst tappar förmågan att tala och formulera ord kan måleriet vara en väg ut ur isoleringen. Detta drevs som ett projekt förra året. I år har hon fortsatt med ett liknande projekt tillsammans med ett nytt gäng äldre.


Inspiration och utställningar
- Jag inspireras av möten med människor. Mitt måleri har förändrats genom livet, jag målar mer och mer abstrakt. Men det är svårt. Ibland kan jag måla över en tavla tre gånger.

 

Kitty målar i akryl. Det är en vattenbaserad färg som passar Kitty eftersom hon målar explosivt och snabbt. Men färg och dukar är dyrt.

- Det står alltid konstnärsmaterial på mina önskelistor till jul och födelsedagar! säger Kitty.

 

Sin första utställning hade Kitty redan som 18-åring. Det har blivit åtskilliga till sedan dess. Den närmast i tiden blir på Galleri Uppsala 1810 på Svartbäcksgatan 21 där Kitty öppnar den 6 juli och visar och säljer sin konst under en veckas tid.

- Här ska jag också hålla till under Kulturnatten i september, berättar Kitty. 

 

Andra inspiratörer i Kittys konstnärsliv är Picasso, Miró och vissa popkonstnärer som Andy Warhol. Och så kärleken, förstås!

- Det var ju kärleken som fick mig att lämna Stockholm en gång i tiden för Uppsala!


Vill du träffa Kitty Lindsten, kanske till och med måla med henne? Då har du följande alternativ:

  • När Kitty är i sin ateljé på Väderkvarnsgatan 11C, källarplan (ingång från gaveln) har hon oftast sin dörr öppen för besökare. Hon anordnar även särskilda målarevenemang i ateljén för kompisgäng, kärlekspar, föräldrar och barn, arbetskamrater med flera under så kallade upplevelsekvällar.
  • Den 6 - 13 juli har Kitty utställning i Galleri Uppsala 1810 på Svartbäcksgatan 21. Kitty slår upp portarna varje dag klockan 12 och stänger lite som hon tycker.
  • Läs mer om Kitty på hennes hemsida, www.kittylindsten.se
  • Kitty planerar också att starta en konstblogg under sommaren. Vi hoppas få återkomma om detta!

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.