Skriv ut denna sida
Lästips från en bokhylla någonstans i Uppsala. (Foto: Ulrika Hurtig) Lästips från en bokhylla någonstans i Uppsala. (Foto: Ulrika Hurtig)

Något att hålla i händerna

2013-06-21 - 09:23

Att läsa en bok är egentligen aldrig fel. Men på sommaren, under semestern, kan det kännas mer rätt än annars. Här kommer därför några lästips från en bokhylla någonstans i Uppsala.

 

Pelé, Kaká och Jag av Anna Ehn och Sara Gimbergsson
Olle gillar att skriva listor. Listor med namn på fotbollsspelare. Fast han får inte vara ifred. Han skriver och skriver och skriver – in sig själv i spelet! Plötsligt är han ute på planen, men mamma tycker att han ska vara hemma. Olle är minst sagt en annorlunda pojke. Eller en pojke med väldigt livlig fantasi.
Det här är en lustig liten bok om 32 sidor. Boken vänder sig till barn mellan fyra och sju år. Som vuxen hittar jag andra bottnar i den. Den skulle kunna handla om ett barn med autism. Eller ett barn som dör. 
Sara Gimbergssons illustrationer är underbara och fulla av fart och fläkt. Anna Ehns språk är rakt och inte tillkrånglat. Tillsammans för de berättelsen framåt på ett lysande sätt! Och jag bara älskar ”skit-orden” som Olle säger!!!

 

En tiger för en ängel av Anne B Ragde
Den här boken kom ut redan 1990. Nu har den kommit i nyutgåva. För ämnet är ständigt aktuellt: skilsmässa och barn. Det som skiljer den här romanen åt från andra böcker är att händelserna skildras ur barnets synvinkel. Flickan Lotte är åtta år när hennes mamma och pappa skiljer sig. Mamma gråter eller arg mest hela tiden och de har ont om pengar. Pappa har skaffat sig en ny fru och med henne också två nya barn. Det är först när Lotte åker på sin vanliga sommarlovsresa om åtta veckor till farmor och farfar som allt blir som vanligt. Men det blir inte riktigt det heller. De otäcka skuggorna dyker upp även här.
Det den här boken handlar om, förstås, är en trygghet som går förlorad. Det är hemskt att läsa om hur den lilla flickan kämpar med lojaliteter gentemot både mamma och pappa. Mot slutet gör det så ont när pappan, mot betalning, vill få Lotte att inte avslöja vem hon är. 
En tiger för en ängel är Anne B Ragdes debutroman.

 

Fyra dagar i april. Om påskkravallerna i Uppsala 1943 av Magnus Alkarp
Det går ju inte att tipsa om böcker utan att nämna Magnus Alkarps senaste! Uppsalanyheter skrev ju om Magnus Alkarp för ett tag sedan och i förra veckan fick han Jan Fridegårdsstipendiet, bland annat för just denna sin senaste bok.
Året är 1943 och det närmar sig påsk. Ute i världen rasar ett krig, men här hemma i Sverige är det fred. Detta hindrar dock inte de svenska nazisterna att kalla till riksmöte i Uppsala. Ett möte som avslutas på annandag påsk med en manifestation. Men det blir minsann ingen fredlig historia. Ett gäng motdemonstranter är på plats. Ändå visar det sig vara poliserna som är skurkarna. Hur ska man annars förklara sabelhuggen i ryggarna?
Detta är inte någon roman, utan en bok om händelser som faktiskt har inträffat. Likväl är den lika spännande som en spionthriller!

 

Den upplysta stigen av Kjell Eriksson
Det här är faktiskt den allra första boken av tio om den fiktiva polisen Ann Lindell i Uppsala, hon som från början kommer från Ödeshög i Östergötland. Här får vi veta hur det kom sig att Edvard hamnade på Gräsö. Men först möter vi honom hemma på gården. En latinamerikan hittas mördad i skogen. Samhället sluter tätt mot polisen, som misstänker att rasistbrott.
Den här första boken om Ann Lindell är inte bara en deckare, den är mer. Den speglar ett engagemang i aktuella samhällsproblem tydligare än resten av böckerna i serien, tycker jag.
Boken finns i ganska nyutgiven pocket, men den kom ut redan 1999.

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

Boken både inleds och avslutas med att en pojke på runt tio år får följa med sin pappa till De Bortglömda Böckernas Gravkammare i Barcelona. Där får pojken välja en bok som han ska beskydda med sitt liv. Den första pojken, David, finner boken Vindens skugga och blir besatt av dess författare. En besatthet som leder honom från kärleken till böcker in i de mest hemliga vrårna av kärleken till människor.
Det här är en otroligt fängslande berättelse! Även om det inte är någon deckare har den vissa av polisromanens ingredienser – en polis, till exempel. Men framför allt är den spännande och mystisk och man blir verkligen, precis som det står på baksidestexten, totalt uppslukad av berättelsen. Boken, som kom ut 2001, finns i pocket.

Känslan av död av Elly Griffiths

Mer spänning! Det är Halloween i Norfolk. En gammal kista ska öppnas på Smiths museum. Men när arkeologen Ruth Galloway kommer dit hittar hon museiintendenten så gott som död vid kistan. Ruth Galloways lilla dotters pappa, polisen Harry Nelson, får hand om fallet. Det visar sig att intendenten har fått hotbrev. Elginisterna kräver att en samling kranier ska återlämnas till aboriginerna. Strax dör ytterligare en person och när Nelson blir akut sjuk inser alla inblandade att det nog handlar om nånting annat, eller i alla fall nånting mer.
Den här boken är inte bara spännande, den innehåller ett stort mått passion - och inte nödvändigtvis av det positiva slaget. Dessutom är arkeologi en extra krydda i böckerna. I den här boken har också hästar en central roll – och en och annan transgenderperson.

God sommarläsning!

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.