Skriv ut denna sida
Magnus Alkarp 2013 års Jan Fridegårds-stpendiat. (Foto: Ulrika Hurtig) Magnus Alkarp 2013 års Jan Fridegårds-stpendiat. (Foto: Ulrika Hurtig)

Magnus Alkarp 2013 års Jan Fridegårds-stipendiat

2013-06-14 - 08:32

Uppsalas kulturnämnd utsåg den 13 juni författaren Magnus Alkarp till 2013 års mottagare av Stipendium till Jan Fridegårds minne. 

 

Enligt ordföranden i Uppsalas kulturnämnds stipendieutskott, Bo Östen Svensson, har Magnus Alkarp flera ting gemensamt med Jan Fridegård: förmågan att berätta på ett sätt som hela tiden för berättelsen framåt, intresset för Sveriges äldsta historia och - inte minst - vreden mot orättvisor, orättfärdighet och fördomar, samtidigt som han vet, att försoning och tolerans är enda vägen ut.

 

Kulturnämnden motiverar sitt beslut så här:

"Uppsala kommuns stipendium till Jan Fridegårds minne 2013 tilldelas Magnus Alkarp för en berättarkonst, där vetenskapsmannens respekt för fakta, och historikerns känsla för tidsanda, förenas med konstnärens förmåga att ge liv åt en berättelse, och med humanistens paradoxala kombination av övertygelse och vidsynthet."

 

Magnus Alkarp själv säger att han är mycket glad över stipendiet och avslöjar för Uppsalanyheter:

- Fridegård var den som fick mig att vilja börja skriva.


Magnus Alkarp föddes 1959. Han är musiker, författare, arkeolog och historiker. Sedan 1980 bor han i Uppsala. Magnus Alkarp disputerade i arkeologi vid Uppsala universitet 2009.  Han har bland annat på olika sätt skildrat händelser som utspelade sig i Uppsala under 1943, först genom en utställning samt en pjäs vid Uppsala Stadsteater 2012, Fyra dagar i april. I slutet av april i år gav han ut en bok med samma titel, där påskkravallerna i Gamla Uppsala 1943 beskrivs i romanform.

 

Stipendium till Jan Fridegårds minne instiftades 2009. Stipendiesumman är 100 000 kronor och ges till författare som verkar i Jan Fridegårds anda. Stipendiet delas ut vartannat år. Tidigare mottagare av stipendiet är Ola Larsmo (2009) och Åke Smedberg (2011).

 

Här kan du läsa den artikel om Magnus Alkarp som Uppsalanyheter.se nyligen publicerade!

Här kan du läsa Uppsalabloggaren Tofflans inlägg om boken Fyra dagar i april.

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Värlsdutställningen "Titanic The Exhibition" har haft besökssuccé och förlänger nu utställningen på Fyrishov med en vecka till den 1 september.

Recension: I helgen har kärleksdramat "Dansa Först" premiärer runt om på SF-biografer i landet, filmen är resultatet av sex års arbete från regissören Rikard Svensson och i filmen märks bland annat dansgruppen "MessAround" från Uppsala.

Kulturnämnden beslutade tisdag 24 april att fördela 520 000 kronor i stipendier till kulturarbetare och unga skrivare. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendierna har delats ut sedan 1977 till kulturarbetare som är verksamma i kommunen.

Huld Ingvarsdóttir har sin första egna utställning på Galleri Upsala 1810. Hon har visserligen ställt ut sina tavlor tidigare men då som del i andra utställningar.

Fotografen och tidigare modellen Pattie Boyd som varit gift med George Harrison och senare även Eric Clapton ställer ut sina bilder på Uppsala Konsert & Kongress. Hennes privata bilder från livet med George Harrison och The Beatles samt Eric Clapton kan beskådas fram till och med den 18 oktober.

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

En bok som jag länge – eller i vart fall sedan den kom ut sommaren 2016 – har varit sugen på att kasta mig över var Jonas Moströms tredje i serien om Nathalie Svensson, Midnattsflickor. Ett skäl till det var förstås att jag läst de övriga två i serien.

Jag har haft ett lite dubbelt förhållande till Elsie Johansson. Men bor man i Uppsala tillhör det allmänbildningen att förkovra sig om bygdens kulturpersonligheter. Efter mina litteraturstudier vid stadens universitet inträdde jag i de arbetandes skara och en vänlig kollega satte en och annan av Elsie Johanssons böcker i mina nävar – inte riktigt böcker på kurslitteraturlistan. En och annan gillade jag, en och annan hade jag svårare för.

Vad är verklighet och vad är illusion? Det är något som Julia tvingas fundera över när hon vaknar på sjukhuset. Där har hon hamnat sen en granne hittat henne sjuk och förvirrad i sin lägenhet. Hjärnhinneinflammation är diagnosen, men med den kommer en obehaglig minnesförlust. Det enda Julia minns är att hon följt efter någon i en labyrint av korridorer.

Det händer ibland att en gör fynd på loppisar och i second hand-affärer. För min del hittade jag en Uppsalaförfattare som jag inte tidigare hade läst i början av augusti på Myrorna i Boländerna.