Skriv ut denna sida
Väsen med musikerna fr.v Mikael Marin, Olov Johansson och Roger Tallroth. (Foto: Morgan Jansson) Väsen med musikerna fr.v Mikael Marin, Olov Johansson och Roger Tallroth. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Väsen på Kulturoasen – Folkmusik på 33 strängar

2020-01-13 - 05:38

På söndagseftermiddagen underhöll Mikael Marin, Olov Johansson och Roger Tallroth som tillsammans bildar gruppen Väsen ett fullsatt Kulturoasen med sin folkmusik.

 

Redan en dryg timme innan konsertens början är Kulturoasens lokal välfylld och vid konsertstart klockan 14 finns inga sittplatser längre kvar. Väsen är ett stort namn i folkmusikkretsar så det kanske inte är så konstigt, även om det är en relativt smal genre som de verkar inom.

 

5D3 4689-copy-UN

Mikael Marin. (Foto: Morgan Jansson)

 

Innan konsertstart så inleder Kent Wennman med att berätta att det är säsongspremiär på Kulturoasen. Det är också Väsens första konsert under det nya decenniet. De börjar med att spela ett par låtar innan det första trevliga mellansnacket kommer. Mikael Marin inleder men sedan delar de på presentationerna av låtarna. Var och en presenterar sina egna kompositioner.

 

7D2 6556-copy-UN

Roger Tallroth. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det märks att de tre musikerna trivs att spela tillsammans. De utstrålar en spelglädje och deras fartfyllda polskor får det att spritta till i benen. Jag slås direkt av vilken viktig roll Roger Tallroths gitarrspel har för Väsens speciella "sound". Gitarren fungerar som rytminstrument, komp och bas på en gång. Tallroth spelar ibland också med i melodislingorna som Mikael Marin och Olov Johansson spelar på Viola (altfiol) respektive nyckelharpa.

 

7D2 6564-copy-UN

Olov Johansson. (Foto: Morgan Jansson)

 

De skriver alla tre musik och de flesta låtarna, under den dryga timme vi får njuta av deras konsert, kommer från deras senaste album "Rule of 3". Tillsammans spelar de tre på 33 strängar, Violans 5 , gitarrens 12 och nyckelharpans 16. Blundar man och lyssnar så tror man att de är fler än bara tre musiker.

 

7D2 6606-copy-UN

Olov Johansson.(Foto: Morgan Jansson)

 

Alla tre berättar små historier som presentation till nästföljande låt. Roger Tallroth berättar om när han var inne i en gitarraffär i Stockholm och någon plötsligt ropar hans namn inifrån lokalen. Det visar sig vara gitarrbyggaren Mats Nordwall som talar om att han byggt en gitarr åt Tallroth, som han sedan också skänker till honom. Det blir den passande inledningen till "Vals för gitarr". Mikael Marin berättar om att han bor alldeles nära Rosenlundsparken på söder i Stockholm. Där finns glassbaren La Venezia där de gör hans favoritglass som han gärna njuter av i parken en varm vårdag. Låten som följer blir förstås "Rosenlundsvalsen".

 

7D2 6621-copy-UN

Mikael Marin. (Foto: Morgan Jansson)

 

Olov Johanssons hyllning "till Gösta" är dedikerad till hans far som gick bort för något år sedan. De tre musikerna spelade den också tillsammans på pappa Göstas begravning i Tärnsjö. Den stillsamma och vackra melodin blir en fridfull avslutning på det ordinarie setet men vi får också ett extranummer innan spelningen är över.

 

DSC01754-copy-UN

Ovanför scenen hängde en stjärna. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ovanför scenen hänger en stor julstjärna kvar, den får mig att tänka tanken, att vi just fått se tre folk-vise män förgylla söndagseftermiddagen för oss med sin musikalitet. Det var inte heller bara en säsongspremiär för Kulturoasen och Väsens första spelning för decenniet utan också min första recension för 2020.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.