Skriv ut denna sida
Det blev succé för "Sommarsverige"  på Parksnäckan. (Foto: Peter Bohlin) Det blev succé för "Sommarsverige" på Parksnäckan. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Härlig sommarkänsla med "Sommarsverige"

2015-07-30 - 01:41

 "Sommarsverige" med artisterna Tommy Nilsson, Patrik Isaksson och Uno Svenningsson gjorde stor succé på ett utsålt Parksnäckan. Med en gemensam outtömlig låtskatt bjöd man publiken på sommarkänsla trots ösregn, två timmar gick fort skriver vår recensent Pär Dahlerus om konserten.

 

SMHI hade hotat med regn till kvällen, men på väg till Parksnäckan denna julikväll var det i alla fall uppehåll. I Parksnäckan skulle Tommy Nilsson, Patrik Isaksson och Uno Svenningsson uppträda under turnénamnet "Sommarsverige".

 

IMG 9183

Fullsatt, ungefär 1300 personer fyllde Parksnäckan. (Foto: Peter Bohlin)

 

Köerna till insläppet ringlade långa redan 30 minuter för konsertstart och när jag kom in var det nästan helt fullt och få sittplatser kvar. Jag hade tur som träffade en gammal bekant som erbjöd mig en sittplats vid henne och hennes dotter. En skön stämning av förväntan fyllde Parksnäckan. Kent Wennman kliver först upp på scenen och välkomnar oss och ger några praktiska tips, bland annat att inte använda paraplyer under konserten eftersom det skymmer sikten för andra. Han påannonserar sedan "Sommarsverige" och konstaterar att det inte börjat regna ännu.

 

IMG 9238

Patrik, Tommy och Uno i Sommarsverige. (Foto: Peter Bohlin)

 

De fem musikerna som backar upp de tre artisterna kommer först in på scenen till ett dånande ljud, det låter som en radioapparat som man försöker hitta rätt kanal på och man hör fragment av de tre artisternas låtar medans kanaväljarvredet vrids. De tre huvudpersonerna stormar sedan in på scenen. Patrik Isaksson kränger på sig en elgitarr och de börjar med hans låt "Kom genom eld".

 

IMG 9287

Patrik Isaksson spelar "kom genom eld" (Foto: Peter Bohlin)

 

Genom hela konserten växlar de mellan att en av dem sjunger solo till att sjunga tillsammans och olika verser i varandras låtar, de bjuder på en riktig hitkavalkad. Det är slutet på deras turné genom sommarsverige och det känns att de är bekväma med varandra, ingen av dem tar över. Jag slås av hur tajt bandet är och hur bra de sjunger alla tre och vilken låtskatt de faktiskt förvaltar tillsammans.

 

IMG 9400

Anders Lundström och Uno Svenningsson i "Tro på varann" (Foto: Peter Bohlin)

 

Uno berättar hur han träffade Eva Dahlgren och var med på en av hennes skivor först för att senare erbjuda henne att vara med på hans skiva med låten "Tro på varann". Tyvärr kommer inte Eva Dahlgen in på scenen ikväll men hon har en mycket värdig ersättare i den skönsjungande bakgrundssångaren och kompgitarristen Anders Lundström.

 

IMG 9456

Magnus Reuterberg bjöd på ett rungande gitarrsolo. (Foto: Peter Bohlin)


När Patrik Isaksson sen kliver fram som näste huvudman så frågar han publiken hur många som såg Bruce Springsteen uppträda på Ullevi 1985. Han blir förvånad över hur många det är som räcker upp en hand (jag är själv en av dem). Han var själv bara 13 år vid den tidpunkten, men hans mamma var där. Hon blev som kär i Springsteen efter den upplevelsen och det var det som fick Patrik att själv vilja bli en artist.

 

IMG 9410

Uno Svenningsson i högform. (Foto: Peter Bohlin)


Tyvärr kommer till slut det utlovade regnet i denna veva och alla som har regnkläder med sig får bråttom att sätta på sig dem. De kör sedan Patriks debutsingel från 1999 "Du får göra som du vill" med ett rungade gitarrsolo av Magnus Reuterberg. Framförallt Tommy Nilsson är rätt skojfrisk konserten igenom och de skojar om längd och ålder vid flera tillfällen.

 

IMG 9551

De tre artisterna gjorde en bejublad spelning. (Foto: Peter Bohlin)


Tommy benämner Patrik som "liten men naggande god" sen fortsätter han "nu ska farbror Tommy sjunga en ballad" och det blir "öppna din dörr" vi får höra. Patrik talar om för publiken att det finns regnponchos för de som behöver och Tommy lägger blixtsnabbt till kvällens mest spontana skämt " pansjos i ponchos".

 

IMG 9684

Tommy Nilssons låtskatt är outtömlig. (Foto: Peter Bohlin)

 

Efter en paus drar de igång med ett medley av ännu fler hits. Sedan blir det Patriks tur att ersätta ytterligare en kvinna, Tone Norum, i en duett med Tommy i "Allt som jag känner". De får igång allsång i publiken som de också berömmer för att stå ut i ösregnet. Tommy presenterar Unos sång "under ytan" som kvällens viktigaste låt och visst infinner sig en nästan magisk stämning trots regnet.

 

IMG 9842

Publiken var med på noterna trots regnet. (Foto: Peter Bohlin)

 

De avslutar med ytterligare en kavalkad av hits (hur många har de?) eller vad sägs om "En dag", "Ruta 1" och "hos dig är jag underbar". Tre fantastiska sångare och ett tajt band bestående av Sven-Gunnar Petersson (Keyboards), Micke Dahlén (trummor), Magnus Reuterberg (elgitarr), Lasse Svensson (bas) och Anders Lundström (sång och gitarr) får två timmar i hällregnet att gå fort trots att vi är genomblöta när vi går hemåt i julinatten.

 

BILDSVEP: Sommarsverige på Parksnäckan

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.