Skriv ut denna sida
Eric Palmqwist släpper nytt soloalbum den 1 oktober. (Foto: Pär Dahlerus) Eric Palmqwist släpper nytt soloalbum den 1 oktober. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Hej Då - Nytt album med Eric Palmqwist

2020-09-29 - 22:46

Den första oktober släpper Eric Palmqwist sitt andra soloalbum på svenska. Albumet heter kort och gott "Hej Då".

På omslagsfotot, som är taget av Johan Bergmark, står Eric Palmqwist inne i ett gammalt hus och vinkar Hej Då till sitt tidigare liv. Sedan den förra plattan "En halv gris kan inte gå" som beskrev Erics resa ur ett missbruk, har han genomgått en separation.

"Hej Då" handlar alltså om Erics uppbrott och lämnade av kärnfamiljen bakom sig. Eftersom han själv är skilsmässobarn och har drömt om en egen kärnfamilj tog brytningen honom extra hårt. Texterna handlar således mycket om separation, saknad och sorg. Musiken däremot känns inte alls dyster. Det är sköna pop-rocklåtar. Både sång och musik känns ärlig och okonstlad.

Inledningsspåret "Du och jag mot döden" har ett Motown liknande gung trots den allvarliga titeln och texten. Det finns lite Neil Young vibbar med distade gitarrer i "Himlen faller ner". Låten "Faller" har lite Tom Petty känsla. "Rävarnas Hav" är ett litet mästerverk och Eric själv säger att det är hans egna Titanic.

Albumet spelades in live under hösten och vintern 2019 i studio Rymden och är producerat av Eric Palmqwist och Daniel Bengtsson. Förutom Eric Palmqwist på sång och gitarr bidrar Peter Morén och Ulf Johnsson med gitarrspel, Jesper Jonsson med trummor, Daniel Bengtsson spelar bas, Andreas Mattsson piano, Vilma Flood körar och Henrik Meierkord spelar cello.

Trots temat på uppbrott, saknad och separation har skivan positiva vibbar. Igenkänningen kan ge många en slags tröst också. Låtarna är genomgående av mycket hög kvalité. Eric Palmqwist är en mycket bra låtskrivare och artist som bjuder på sig själv.

Jag tycker väldigt mycket om albumet "Hej Då" och lägger gärna till ett, vi ses igen som eftertext. Eftersom jag, med spänning, ser fram emot att höra vad Eric Palmqwist kommer att bjuda oss på i framtiden. Han är definitivt en artist att räkna med på den svenska pop- och rockscenen.

 

"Hej Då" släpps alltså den 1 oktober, bland annat på en limiterad upplaga av rosa vinyl. 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Den finska producenten, arrangören, låtskrivaren och keyboard-spelaren Tomi Malm släpper sitt andra album Coming Home. Albumet släpps precis som det förra albumet "Walkin' On Air" på det spanska bolaget Contante & Sonante.

Recension: Ellen Sundberg gör lite av en omstart med det nya albumet Levi’s Blue Eyes, ett album som till stor del är inspelat i hennes egen studio hemma på gården i Jämtland.

Recension: Bakom namnet I'm Kingfisher döljer sig Thomas Jonsson, för många kanske mer känd som Thomas Denver Jonsson. På fredag, 9 oktober, släpper han sitt fjärde album under namnet I'm Kingfisher.

Recension: På måndag 5 oktober släpper, den i Småland boende amerikanen, Dave Rosewood sitt andra album som han kallar ”No Rodeo in Rome”.

Recension: Orkestern, eller kanske snarare det artistiska kollektivet, The String Theory har nyligen släppt albumet The Los Angeles Suite.

Recension: I februari detta år släppte för mig helt okände singer/songwritern Jonas Snitt singeln ”When I Wake Up” en låt som fastnar redan efter två lyssningar.

Recension: Titeln på Amanda Ginsburgs nya album är, I det lilla händer det mesta. En titel som faktiskt beskriver Amandas vardagliga texter riktigt bra.

Recension: The Northern Belle har i dagarna släppt sitt tredje album, We Wither, We Bloom på den norska bolaget Die With Your Boots On.

Recension: Goda tider rullar in är titeln på Nisse Hellbergs nya album som släpps på fredag 28 augusti.

Recension: Med den förra plattan "Nya vägar" gjorde Freddie Nyström blues med svenska texter. En verkligen lyckad utmaning. Nu är han på väg igen med albumet som heter just det "På väg igen".