Skriv ut denna sida
Harald Thunes nya album knockade Uppsalanyheters musikskribent. (Foto: Pär Dahlerus) Harald Thunes nya album knockade Uppsalanyheters musikskribent. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Harald Thune – The Backbounceability of Humans

2020-06-12 - 11:09

För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

 

Vem är då denna Harald Thune. Han är nog betydligt mer känd i sitt hemland. Det visar sig att han är en pionjär inom genren i Norge, med en mer än trettioårig karriär.

 

Innan det nya albumet spelades in tänkte Thune göra en samlingsplatta med låtar från sin långa karriär. Han bestämde sig istället för att göra nyinspelningar av elva av sina bästa låtar. Han hade ett visst sound i huvudet som han ville få fram. Ett team av några av Norges främsta musiker sattes ihop för inspelningen av albumet "The Backbounceability of Humans". En titel som anspelar på förmågan att resa sig och gå vidare när livet ger motstånd.

 

Jag har ju inte hört Harald Thunes musik tidigare, men med detta fantastiska resultat är jag väldigt glad att de spelade in dessa fina versioner av låtarna. De hänger samman på ett väldigt bra sätt. Soundet är klassiskt, men också väldigt fräscht. Visst hörs det att Johnny Cash är en av Thunes stora förebilder, men jag kommer ännu mer att tänka på en artist som Joe Ely.

 

Harald Thune låter lika genuin som hans amerikanska kollegor inom genren. Hans röst är som klippt och skuren för denna typ av country. Alla elva låtar är av högsta klass. Produktionen är genomarbetad utan att låta för polerad. Det är världsklass rakt igenom.

 

Låten "Honky Tonk Lullaby" skulle kunna vara skriven av Kris Kristofferson. En extra bonus är den sista låten på plattan "Vesla" där Harald Thune inte döljer sitt ursprung utan sjunger på norska.

 

The "Backbounceability of Humans" är ett album som alla som gillar country och americana borde få höra. Jag är helt knockad!

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Den finska producenten, arrangören, låtskrivaren och keyboard-spelaren Tomi Malm släpper sitt andra album Coming Home. Albumet släpps precis som det förra albumet "Walkin' On Air" på det spanska bolaget Contante & Sonante.

Recension: Ellen Sundberg gör lite av en omstart med det nya albumet Levi’s Blue Eyes, ett album som till stor del är inspelat i hennes egen studio hemma på gården i Jämtland.

Recension: Bakom namnet I'm Kingfisher döljer sig Thomas Jonsson, för många kanske mer känd som Thomas Denver Jonsson. På fredag, 9 oktober, släpper han sitt fjärde album under namnet I'm Kingfisher.

Recension: På måndag 5 oktober släpper, den i Småland boende amerikanen, Dave Rosewood sitt andra album som han kallar ”No Rodeo in Rome”.

Recension: Den första oktober släpper Eric Palmqwist sitt andra soloalbum på svenska. Albumet heter kort och gott "Hej Då".

Recension: Orkestern, eller kanske snarare det artistiska kollektivet, The String Theory har nyligen släppt albumet The Los Angeles Suite.

Recension: I februari detta år släppte för mig helt okände singer/songwritern Jonas Snitt singeln ”When I Wake Up” en låt som fastnar redan efter två lyssningar.

Recension: Titeln på Amanda Ginsburgs nya album är, I det lilla händer det mesta. En titel som faktiskt beskriver Amandas vardagliga texter riktigt bra.

Recension: The Northern Belle har i dagarna släppt sitt tredje album, We Wither, We Bloom på den norska bolaget Die With Your Boots On.

Recension: Goda tider rullar in är titeln på Nisse Hellbergs nya album som släpps på fredag 28 augusti.