Skriv ut denna sida
Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat igenom tre nya starka album. (Foto: Pär Dahlerus) Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat igenom tre nya starka album. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Tre starka nya album

2020-04-29 - 01:46

De tre artisterna och låtskrivarna Lynne Hanson, Jono Manson och Dave Greaves har nyligen släppt varsitt album av genomgående hög kvalité. Enligt min mening förtjänar de alla tre att uppmärksammas mer, för ingen av dem är nog så värst kända för en bredare publik. Lyssna på deras musik så har ni chans att upptäcka några riktiga guldkorn.

 

Still Life - The Legacy Collection är en fin samling med musik av engelsmannen Dave Greaves. Under 70-talet turnerade han tillsammans med artister som Sandy Denny och John Martyn. Den nyligen utgivna samlingen som är producerad av den amerikanske artisten Bob Cheavers innehåller hela 22 låtar av hög standard. Dave Greaves sköna röst och snygga gitarrspel lyfter verkligen fram hans fina kompositioner.

 

Amerikanen Jono Manson har också en lång karriär som sträcker sig ändå tillbaka till 1968. Silver Moon är hans tionde studioalbum. Några av gästartisterna på albumet visar på Jono Mansons erkännande bland musikerkollegor. Både Warren Haynes och Joan Osborne deltar till exempel på albumet. Albumets 13 låtar av pop och rockbaserad americana håller en genomgående hög klass. Jono Manson påminner mig lite om John Hiatt och Silver Moon är ett album som jag gärna lyssnar på om och om igen.

 

Kanadensiskan Lynne Hanson har nyligen släppt sitt sjunde studioalbum, Just Words. Även det ett album av imponerande hög klass. Lynne Hanson är en mycket bra låtskrivare och sångerska in om den breda americana-genren. Jag kommer att tänka på Lucinda Williams men även på Gillian Welch när jag lyssnar på Lynne Hanson.

Kort och gott, tre starka album som jag verkligen rekommenderar!

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det är glädjande att det görs och släpps så mycket bra ny musik. Det är också en tröst för oss musikälskare eftersom pandemin i stort sett slagit ut all livemusik.

Recension: På fredag, 24 juli, släpps äntligen Courtney Marie Andrews nya album "Old Flowers". Albumet skulle ha släppts redan i början av juni, men beroende på den rådande situationen med pandemin flyttades releasen fram. 

Recension: Greg Copeland som nu är 74 år släppte sitt debutalbum redan 1982. Han fick då, inte den uppmärksamhet eller den uppbackning från sitt dåvarande skivbolag som han kanske borde ha fått. Det gjorde att han lämnade musikbranchen.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.