Skriv ut denna sida
Lisa Montans nya album "Fossiler" (Foto: Pär Dahlerus) Lisa Montans nya album "Fossiler" (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Lisa Montan - Fossiler

2020-03-16 - 21:53

Lisa Montans album Fossiler är ett bedövande vackert album med musik som berör.

 

Lisa Montan (tidigare Holmqvist) är en kompositör av filmmusik och ljudkonst. Hon är hittills den enda kvinna som vunnit en guldbagge för sin filmmusik. Hon tilldelades priset för sin musik till filmen Flocken år 2015.

 

Albumet Fossiler innehåller musik från flera olika filmer, ändå känns det väl sammanhängande och balanserat. Det känns som de olika styckena hör ihop och ingår i en minimalistisk klassisk komposition. Trots att man vet att det är musik skapad till olika filmer, så är det ändå musik som skapar egna bilder och känslor för lyssnaren.

 

Det är lätt att drömma sig bort i de vackra ljudlandskapen. Tid och rum försvinner och musiken har en avslappnande och meditativ effekt. Det är verkligen bedövande vacker musik som Lisa Montan har skapat.

 

Albumet är släppt digitalt och på vinyl-LP, den 28 februari, av det lilla skivbolaget Oona Recordings.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...

Recension: Det talas ofta om årets bästa album. Jason Isbell och hans band the 400 Unit med albumet Reunions, som släpps på fredag den 15 maj, aspirerar på titeln enligt min bedömning. Fast det är klart, inte ens halva detta olycksaliga år har passerat ännu och det är kanske bäst att vara försiktig.

Recension: New Dime Collectors är ett band som bildades i Skåne 2016. Bandets fyra medlemmar har lite olika musikaliska bakgrunder. Vilket ger deras musik en speciell krydda.

Recension: De tre artisterna och låtskrivarna Lynne Hanson, Jono Manson och Dave Greaves har nyligen släppt varsitt album av genomgående hög kvalité. Enligt min mening förtjänar de alla tre att uppmärksammas mer, för ingen av dem är nog så värst kända för en bredare publik. Lyssna på deras musik så har ni chans att upptäcka några riktiga guldkorn.

Recension: När Pelle Ekerstam tidigare släppt musik på engelska har han gjort det under sitt alter ego A Beautiful Friend.

Recension: I september 2019 släppte Anders F. Rönnblom sitt förra album, Blärk! - Nya Fosterlandssånger. På fredag 24 april kommer uppföljaren Blärk! – Ballader och Mysterier. En uppföljare så stark att det är frågan om den inte överträffar den förra utgivningen.

Recension: Malla Motel är Mats Ronanders nya album som släpps idag, den 3 april.

Recension: Kanadensiska Basia Bulat, med rötter från Polen, har nyligen släppt sitt femte album, Are you in love? En fråga som hon kanske ställde till sig själv, när hon för en tid sedan hittade kärleken igen.

Recension: Den begåvade gitarristen Sonny Landreth har nyligen släppt sitt album Blacktop Run. Albumet är Landreths elfte studioalbum sedan debuten 1992.

Recension: Conny Bloom har i dagarna släppt sitt andra album med texter på svenska. "Game! Set! Bloom!" som är en mer än värdig uppföljare till albumet "Fullt upp" som kom 2016.