Skriv ut denna sida
Lisa Montans nya album "Fossiler" (Foto: Pär Dahlerus) Lisa Montans nya album "Fossiler" (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Lisa Montan - Fossiler

2020-03-16 - 21:53

Lisa Montans album Fossiler är ett bedövande vackert album med musik som berör.

 

Lisa Montan (tidigare Holmqvist) är en kompositör av filmmusik och ljudkonst. Hon är hittills den enda kvinna som vunnit en guldbagge för sin filmmusik. Hon tilldelades priset för sin musik till filmen Flocken år 2015.

 

Albumet Fossiler innehåller musik från flera olika filmer, ändå känns det väl sammanhängande och balanserat. Det känns som de olika styckena hör ihop och ingår i en minimalistisk klassisk komposition. Trots att man vet att det är musik skapad till olika filmer, så är det ändå musik som skapar egna bilder och känslor för lyssnaren.

 

Det är lätt att drömma sig bort i de vackra ljudlandskapen. Tid och rum försvinner och musiken har en avslappnande och meditativ effekt. Det är verkligen bedövande vacker musik som Lisa Montan har skapat.

 

Albumet är släppt digitalt och på vinyl-LP, den 28 februari, av det lilla skivbolaget Oona Recordings.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag, 24 juli, släpps äntligen Courtney Marie Andrews nya album "Old Flowers". Albumet skulle ha släppts redan i början av juni, men beroende på den rådande situationen med pandemin flyttades releasen fram. 

Recension: Greg Copeland som nu är 74 år släppte sitt debutalbum redan 1982. Han fick då, inte den uppmärksamhet eller den uppbackning från sitt dåvarande skivbolag som han kanske borde ha fått. Det gjorde att han lämnade musikbranchen.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...