Skriv ut denna sida
Mikael Ramel band till dej med nya skiva. (Foto: Pär Dahlerus) Mikael Ramel band till dej med nya skiva. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Mikael Ramel band till dej - The bäst band lajv 2019

2020-02-17 - 05:45

Mikael Ramel har tillsammans med sitt rutinerade band bestående av Kenny Håkansson på elgitarr, Göran Lagerberg på bas, Mats Öberg på klaviatur, stämsång, såg och munspel och Benna Sörman på trummor, Cajun och sångstämmor släppt ett live-album som de kallar The bäst band - Lajv 2019.

 

Mikael Ramel själv sjunger och spelar akustisk gitarr. Inspelningarna gjordes i april förra året, dels på musikens hus i Göteborg och i Skottvångs Grufva i Mariefred.

 

CD-utgåvan innehåller två CD-skivor. På den första skivan spelar bandet igenom musiken från hela albumet "till dej" som kom 1972. Den andra CDn innehåller både nyare och äldre material ur Ramels repertoar.

 

Självklart ska man helst uppleva bandet och musiken live, men har man inte möjlighet till det så ger denna dubbel-CD en god känsla av vad man har missat. Tillhör man däremot den lyckliga skara som redan har sett Ramel och bandet live så får man möjlighet att lyssna igen och minnas hur bra det var.

 

Titeln "the bäst band lajv" kan ju tyckas vara lite kaxig, men det är klart med sådana eminenta musiker så får man kanske vara det. Alla musikerna imponerar, men den som kanske sticker ut mest är Mats Öberg. Hans klaviaturspel är verkligen magnifikt.

 

Jag tycker att de har lyckats att fånga live-känslan mycket bra på detta album och det fungerar även bra som ett slags samlingsalbum med ett urval av Mikael Ramels kluriga texter och sköna musik.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, mikael ramel, musik

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...

Recension: Det talas ofta om årets bästa album. Jason Isbell och hans band the 400 Unit med albumet Reunions, som släpps på fredag den 15 maj, aspirerar på titeln enligt min bedömning. Fast det är klart, inte ens halva detta olycksaliga år har passerat ännu och det är kanske bäst att vara försiktig.

Recension: New Dime Collectors är ett band som bildades i Skåne 2016. Bandets fyra medlemmar har lite olika musikaliska bakgrunder. Vilket ger deras musik en speciell krydda.

Recension: De tre artisterna och låtskrivarna Lynne Hanson, Jono Manson och Dave Greaves har nyligen släppt varsitt album av genomgående hög kvalité. Enligt min mening förtjänar de alla tre att uppmärksammas mer, för ingen av dem är nog så värst kända för en bredare publik. Lyssna på deras musik så har ni chans att upptäcka några riktiga guldkorn.

Recension: När Pelle Ekerstam tidigare släppt musik på engelska har han gjort det under sitt alter ego A Beautiful Friend.

Recension: I september 2019 släppte Anders F. Rönnblom sitt förra album, Blärk! - Nya Fosterlandssånger. På fredag 24 april kommer uppföljaren Blärk! – Ballader och Mysterier. En uppföljare så stark att det är frågan om den inte överträffar den förra utgivningen.

Recension: Malla Motel är Mats Ronanders nya album som släpps idag, den 3 april.

Recension: Kanadensiska Basia Bulat, med rötter från Polen, har nyligen släppt sitt femte album, Are you in love? En fråga som hon kanske ställde till sig själv, när hon för en tid sedan hittade kärleken igen.

Recension: Den begåvade gitarristen Sonny Landreth har nyligen släppt sitt album Blacktop Run. Albumet är Landreths elfte studioalbum sedan debuten 1992.

Recension: Conny Bloom har i dagarna släppt sitt andra album med texter på svenska. "Game! Set! Bloom!" som är en mer än värdig uppföljare till albumet "Fullt upp" som kom 2016.