Skriv ut denna sida
Mikael Ramel band till dej med nya skiva. (Foto: Pär Dahlerus) Mikael Ramel band till dej med nya skiva. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Mikael Ramel band till dej - The bäst band lajv 2019

2020-02-17 - 05:45

Mikael Ramel har tillsammans med sitt rutinerade band bestående av Kenny Håkansson på elgitarr, Göran Lagerberg på bas, Mats Öberg på klaviatur, stämsång, såg och munspel och Benna Sörman på trummor, Cajun och sångstämmor släppt ett live-album som de kallar The bäst band - Lajv 2019.

 

Mikael Ramel själv sjunger och spelar akustisk gitarr. Inspelningarna gjordes i april förra året, dels på musikens hus i Göteborg och i Skottvångs Grufva i Mariefred.

 

CD-utgåvan innehåller två CD-skivor. På den första skivan spelar bandet igenom musiken från hela albumet "till dej" som kom 1972. Den andra CDn innehåller både nyare och äldre material ur Ramels repertoar.

 

Självklart ska man helst uppleva bandet och musiken live, men har man inte möjlighet till det så ger denna dubbel-CD en god känsla av vad man har missat. Tillhör man däremot den lyckliga skara som redan har sett Ramel och bandet live så får man möjlighet att lyssna igen och minnas hur bra det var.

 

Titeln "the bäst band lajv" kan ju tyckas vara lite kaxig, men det är klart med sådana eminenta musiker så får man kanske vara det. Alla musikerna imponerar, men den som kanske sticker ut mest är Mats Öberg. Hans klaviaturspel är verkligen magnifikt.

 

Jag tycker att de har lyckats att fånga live-känslan mycket bra på detta album och det fungerar även bra som ett slags samlingsalbum med ett urval av Mikael Ramels kluriga texter och sköna musik.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, mikael ramel, musik

Recension: På fredag, 24 juli, släpps äntligen Courtney Marie Andrews nya album "Old Flowers". Albumet skulle ha släppts redan i början av juni, men beroende på den rådande situationen med pandemin flyttades releasen fram. 

Recension: Greg Copeland som nu är 74 år släppte sitt debutalbum redan 1982. Han fick då, inte den uppmärksamhet eller den uppbackning från sitt dåvarande skivbolag som han kanske borde ha fått. Det gjorde att han lämnade musikbranchen.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...