Skriv ut denna sida
Good Harvest nya album "Dream of June" en fullträff. (Foto: Pär Dahlerus) Good Harvest nya album "Dream of June" en fullträff. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Good Harvest – Dream of June

2020-02-06 - 19:04

Det går bra för Good Harvest nu, och det förtjänar de med all rätt. I förra veckan gjorde de ett bejublat framträdande i tv-programmet På Spåret tillsammans med Mando Diao. I morgon, fredag 7 februari, släpper de sitt andra studioalbum, Dream of June och drömma om juni kan man verkligen göra med det här albumet som ett "soundtrack".

 

Det är nu drygt tre år sedan jag först hörde talas om Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans kallar sig för Good Harvest. Sedan dess har jag sett dem uppträda ett antal gånger såväl på egna konserter som förband till Christian Kjellvander, Per Gessle och Kris Kristofferson och en underbar konsert i Öregrunds kyrka förra sommaren. Att få höra dem spela och sjunga live är något väldigt speciellt.

 

På Dreams of June har de lyckats att fånga magin i en genomarbetad och välproducerad studioproduktion. När jag recenserade det förra albumet "In a life and place like this" efterfrågade jag lite mer variation och spänning i låtsammansättningen som tenderade att bli lite för lika. Jag har verkligen blivit bönhörd, för nu finns nerven där med massor av spännande klanger och väldigt snygga arrangemang. De har använt hela färgskalan när de skapat musiken på detta album. Det hörs att de är influerade av Joni Mitchell och Crosby Stills & Nash. Det är en väldig luftighet och rymd i musiken som liksom svävar fram tillsammans med deras enastående stämsång. Att sjunga vackrare än vad de gör är svårt att överträffa.

 

Det är genomgående hög kvalité på albumets 11 spår. Nio av dem är helt och hållet egenkomponerade och två i samarbete med andra. Precis som på det förra albumet har de mycket stor hjälp av Björn Sima och Erik Berglund på trummor och slagverk och Svante Henrysson på bas och cello. De tillför alla väldigt mycket i musiken. Både Hanna och Ylva är inte bara gudabenådade sångerskor, deras gitarrspel är också mästerligt. Emil Gustavsson och Sara Nordlund körar på två spår, "Lioness" och "Stay".

 

Även om jag är säker på att Ylva och Hanna kommer att överträffa sig själva i framtiden så är det omöjligt att inte ge detta mästerverk mindre än full pott 10/10.

 

Eftersom min önskan om ett mer varierat album slog igenom nu, kanske jag får önska mig ett album på svenska nästa gång, gärna med lite folkmusikinfluenser från deras hemtrakter i Dalarna. Till dess så njuter vi av musiken och drömmer om juni.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag, 24 juli, släpps äntligen Courtney Marie Andrews nya album "Old Flowers". Albumet skulle ha släppts redan i början av juni, men beroende på den rådande situationen med pandemin flyttades releasen fram. 

Recension: Greg Copeland som nu är 74 år släppte sitt debutalbum redan 1982. Han fick då, inte den uppmärksamhet eller den uppbackning från sitt dåvarande skivbolag som han kanske borde ha fått. Det gjorde att han lämnade musikbranchen.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...