Skriv ut denna sida
Mudfish självbetitlade debutalbum. (Foto: Pär Dahlerus) Mudfish självbetitlade debutalbum. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Gediget debutalbum av Mudfish

2019-11-30 - 04:37

Det svenska bandet Mudfish bildades redan 1997. Dock har det varit tyst ganska länge om bandet och nu har de äntligen efter mer än 20 år släppt sitt självbetitlade album.

 

Under senare år har de varit med på två samlingsplattor som liksom det nya albumet är utgivna av Hemifrån/Paraply Records. "Det är glädjande att se antalet spelningar på Spotify och veta att det finns lyssnare där ute!" säger låtskrivaren Åke Strömberg. Gruppen består av sex stycken musiker men kärnan är Strömberg som skriver musiken till texterna som Joakim Lövgren står för.

 

Mudfish öppnar albumet med ett tufft men lite "misslyckat" intro som avslutas med skratt sedan börjar låten om. På något sätt blir detta kvarlämnade "misstag" en bra inledning och ger en direkt livekänsla som stannar kvar albumet igenom.

 

Musiken svänger bra i medryckande rocklåtar med lite New Wave - punkig känsla och mycket energi. Band som Television och The Clash, men även Moneybrother och Atomic Swing flimrar förbi i mitt huvud. Det kan vara ett tonfall i Joakim Lövgrens röst, en ackordföljd, ett speciellt riff, ibland vet man inte riktigt vad som gör det, en känsla helt enkelt.

 

Låtarna håller en imponerande hög och jämn standard med snygga melodier och refränger. Den lite lagom "skitiga" soundet i produktionen med äkta livekänsla och mycket snygg mixning och mastring tilltalar mig också. Bandet känns väldigt tajt och samspelta.

 

Kort och gott en riktigt bra debutplatta av Mudfish. Deras musik borde kunna tilltala många lyssnare och jag skulle väldigt gärna vilja se dem live. Än så länge har de bara en planerad spelning i sin kalender 16 maj 2020 i hemstaden Borås. Vi får hoppas på en turné snart.

 

Mitt betyg blir 8/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under mudfish, debutalbum, recension

Recension: Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på fyra nysläppta skivor från norska artister och gör här en sammanfattande recension med betyg för var och en av dessa.

Recension: Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på fyra nysläppta skivor från norska artister och gör här en sammanfattande recension med betyg för var och en av dessa.

Recension: Mikael Ramel har tillsammans med sitt rutinerade band bestående av Kenny Håkansson på elgitarr, Göran Lagerberg på bas, Mats Öberg på klaviatur, stämsång, såg och munspel och Benna Sörman på trummor, Cajun och sångstämmor släppt ett live-album som de kallar The bäst band - Lajv 2019.

Recension: Det går bra för Good Harvest nu, och det förtjänar de med all rätt. I förra veckan gjorde de ett bejublat framträdande i tv-programmet På Spåret tillsammans med Mando Diao. I morgon, fredag 7 februari, släpper de sitt andra studioalbum, Dream of June och drömma om juni kan man verkligen göra med det här albumet som ett "soundtrack".

Recension: På fredag 24 januari släpper Favorite Hippies sitt tredje album som de kallar Northern Skies, Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus har lyssnat på albumet.

Recension: Martin Riverfield, eller Engström som han heter egentligen och hans band The Wheels of Fortune featuring Annsofie Lindström, har nyligen släppt albumet A Country Rockin' Christmas.

Recension: Hans "Ludde" Ludvigsson spelade in sin senaste skiva "Brooklyn" i USA tillsammans med amerikanska musiker. På Luciadagen står han värd för en Light of Day i Jönköping, en välgörenhetskonsert för sjukdomen Parkinson.

Recension: Den begåvade pianisten Joel Lyssarides har nyligen släppt sitt andra album "A better place" som är en värdig uppföljare till förra årets mästerverk "Dreamer".

Recension: Det råder väl inga större tvivel om var Hellsingland Underground har sina rötter, i Hälsingland förstås. Bandet som bildades redan 2006 släppte sitt femte album för ett tag sedan.

Recension: För ungefär ett år sedan släppte Lars Bygdén sitt mästerverk Dark Companion, jag gav det högsta betyg 10/10 och utnämde det till ett av 2018 års bästa album (se länk efter denna artikel).