Skriv ut denna sida
Mudfish självbetitlade debutalbum. (Foto: Pär Dahlerus) Mudfish självbetitlade debutalbum. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Gediget debutalbum av Mudfish

2019-11-30 - 04:37

Det svenska bandet Mudfish bildades redan 1997. Dock har det varit tyst ganska länge om bandet och nu har de äntligen efter mer än 20 år släppt sitt självbetitlade album.

 

Under senare år har de varit med på två samlingsplattor som liksom det nya albumet är utgivna av Hemifrån/Paraply Records. "Det är glädjande att se antalet spelningar på Spotify och veta att det finns lyssnare där ute!" säger låtskrivaren Åke Strömberg. Gruppen består av sex stycken musiker men kärnan är Strömberg som skriver musiken till texterna som Joakim Lövgren står för.

 

Mudfish öppnar albumet med ett tufft men lite "misslyckat" intro som avslutas med skratt sedan börjar låten om. På något sätt blir detta kvarlämnade "misstag" en bra inledning och ger en direkt livekänsla som stannar kvar albumet igenom.

 

Musiken svänger bra i medryckande rocklåtar med lite New Wave - punkig känsla och mycket energi. Band som Television och The Clash, men även Moneybrother och Atomic Swing flimrar förbi i mitt huvud. Det kan vara ett tonfall i Joakim Lövgrens röst, en ackordföljd, ett speciellt riff, ibland vet man inte riktigt vad som gör det, en känsla helt enkelt.

 

Låtarna håller en imponerande hög och jämn standard med snygga melodier och refränger. Den lite lagom "skitiga" soundet i produktionen med äkta livekänsla och mycket snygg mixning och mastring tilltalar mig också. Bandet känns väldigt tajt och samspelta.

 

Kort och gott en riktigt bra debutplatta av Mudfish. Deras musik borde kunna tilltala många lyssnare och jag skulle väldigt gärna vilja se dem live. Än så länge har de bara en planerad spelning i sin kalender 16 maj 2020 i hemstaden Borås. Vi får hoppas på en turné snart.

 

Mitt betyg blir 8/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under mudfish, debutalbum, recension

Recension: Den begåvade gitarristen Sonny Landreth har nyligen släppt sitt album Blacktop Run. Albumet är Landreths elfte studioalbum sedan debuten 1992.

Recension: Conny Bloom har i dagarna släppt sitt andra album med texter på svenska. "Game! Set! Bloom!" som är en mer än värdig uppföljare till albumet "Fullt upp" som kom 2016.

Recension: Lisa Montans album Fossiler är ett bedövande vackert album med musik som berör.

Recension: Systrarna Laura och Lydia Rogers från Alabama har en tioårig skivkarriär bakom sig. Nyligen har de släppt sitt fjärde album Saturn Return.

Recension: För ett par år sedan släppte den i Stockholm bosatte amerikanen Allen Finney sitt förra album som jag gav ett högt betyg i Uppsalanyheter. Nyligen har han släppt uppföljaren "In a Blue Frame" och mina förväntningar är förstås höga efter det fina "Salt breeze with kites".

Recension: Dansken Thorbjørn Risager har ett 10-tal album i ryggen. Tillsammans med sitt band The Black Tornado turnerar han flitigt och har uppträtt i 21 olika länder och har mer än tusen konserter på sin meritlista.

Recension: De två banden Bluesblocket och Micke Japp har en gemensam nämnare nämligen sångaren och textförfattaren Mats Zetterberg.

Recension: Det lilla skivbolaget Sound Asleep Records som drivs av Jerker Emanuelson i Vara firade 25 år förra året. Då gav de ut den elfte samlingen av Hit The Hay.

Recension: Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på fyra nysläppta skivor från norska artister och gör här en sammanfattande recension med betyg för var och en av dessa.

Recension: Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på fyra nysläppta skivor från norska artister och gör här en sammanfattande recension med betyg för var och en av dessa.