Skriv ut denna sida
Joel Lyssarides album "A better place" får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus) Joel Lyssarides album "A better place" får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Joel Lyssarides - A better place

2019-11-26 - 08:15

Den begåvade pianisten Joel Lyssarides har nyligen släppt sitt andra album "A better place" som är en värdig uppföljare till förra årets mästerverk "Dreamer".

 

Lyssarides omger sig med samma musiker som på det tidigare albumet, Niklas Fernqvist på bas och Rasmus Svensson Blixt på trummor. Det är förstås lätt att man helt fokuserar på Joel Lyssarides vackra spel på pianots tangenter men båda de två andra musikernas känslosamma och snygga spel skapar en helhet tillsammans med Lyssarides.

 

De två albumen skiljer sig åt en hel del. På debutalbumet "Dreamer" spelade de i huvudsak kompositioner av Lyssarides, som ibland vuxit fram över flera år. På "A better place" skrevs musiken i snabb takt och inslagen av improvisation är stora. Låtarna är inte lika tydliga i sina konturer som på "Dreamer", de virvlar och snirklar sig fram. Man vet inte vart de ska ta vägen och man hör hur de alla tre musikerna, men främst Lyssarides, leder varandra på musikaliska vandringsleder.

 

Det kan vara lite svårare att ta till sig de mer improviserade styckena på "A better place" på direkten, men efter ett antal lyssningar är man defintivt fast. Det är något förtrollande i Joel Lyssarides mjuka pianospel. En klang, ton och ett anslag som är bedövande vackert. Joel Lyssarides är helt klart en pianist av världsklass och känns som en självklar arvtagare till Jan Johansson och Esbjörn Svensson.

 

Det är verkligen en bedrift att följa upp ett mästerverk som "Dreamer" med ännu ett så starkt album.


Jag ger "A better place" 9/10

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på fyra nysläppta skivor från norska artister och gör här en sammanfattande recension med betyg för var och en av dessa.

Recension: Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på fyra nysläppta skivor från norska artister och gör här en sammanfattande recension med betyg för var och en av dessa.

Recension: Mikael Ramel har tillsammans med sitt rutinerade band bestående av Kenny Håkansson på elgitarr, Göran Lagerberg på bas, Mats Öberg på klaviatur, stämsång, såg och munspel och Benna Sörman på trummor, Cajun och sångstämmor släppt ett live-album som de kallar The bäst band - Lajv 2019.

Recension: Det går bra för Good Harvest nu, och det förtjänar de med all rätt. I förra veckan gjorde de ett bejublat framträdande i tv-programmet På Spåret tillsammans med Mando Diao. I morgon, fredag 7 februari, släpper de sitt andra studioalbum, Dream of June och drömma om juni kan man verkligen göra med det här albumet som ett "soundtrack".

Recension: På fredag 24 januari släpper Favorite Hippies sitt tredje album som de kallar Northern Skies, Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus har lyssnat på albumet.

Recension: Martin Riverfield, eller Engström som han heter egentligen och hans band The Wheels of Fortune featuring Annsofie Lindström, har nyligen släppt albumet A Country Rockin' Christmas.

Recension: Hans "Ludde" Ludvigsson spelade in sin senaste skiva "Brooklyn" i USA tillsammans med amerikanska musiker. På Luciadagen står han värd för en Light of Day i Jönköping, en välgörenhetskonsert för sjukdomen Parkinson.

Recension: Det svenska bandet Mudfish bildades redan 1997. Dock har det varit tyst ganska länge om bandet och nu har de äntligen efter mer än 20 år släppt sitt självbetitlade album.

Recension: Det råder väl inga större tvivel om var Hellsingland Underground har sina rötter, i Hälsingland förstås. Bandet som bildades redan 2006 släppte sitt femte album för ett tag sedan.

Recension: För ungefär ett år sedan släppte Lars Bygdén sitt mästerverk Dark Companion, jag gav det högsta betyg 10/10 och utnämde det till ett av 2018 års bästa album (se länk efter denna artikel).