Skriv ut denna sida
Robin Trowers nya album "Coming closer to the day". (Foto: Pär Dahlerus) Robin Trowers nya album "Coming closer to the day". (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Gitarrlegendaren Robin Trower släpper nytt album

2019-03-24 - 12:39

Den 73-årige legendariska gitarristen Robin Trower har i dagarna släppt sitt nya album "Coming closer to the day".

 

Robin Trower började sin artistbana i R&B bandet The Paramounts. Han slog igenom under sin tid med Procol Harum, som han spelade in 5 album tillsammans med. Senare, som soloartist, gjorde han succé med albumet "Bridge of Sighs", 1974.

 

Nu, 45 år senare, är han fortfarande i fin form. Framförallt är det hans gitarrspel och de sköna toner han åstadkommer med sin Fender Stratocaster som är mästerligt. Det är nog oundvikligt att inte låta tröttare på rösten i sången, men gitarrspelet är i högsta grad vitalt. Det är också gitarrspelet som är den allra största behållningen när man lyssnar till detta album.

 

Robin Trower har ett karakteristiskt sound i sin "Strata" som ibland påminner en hel del om Jimi Hendrix. Lyssna till exempel på "Tide of Confusion" och "Lonesome Road".

 

De tolv låtarna på albumet består av gitarr boogie-rock och -blues. Trots att Trower är i fin form och visar att han är en av vår tids stora gitarrister så saknar jag något och det lyfter inte riktigt. Mitt betyg blir 6/10.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Den israeliska världsbasisten Avishai Cohen har nyligen släppt sitt 17:e album som bandledare. Albumet som heter Arvoles är inspelat i svenska Nilento studios. En studio som kommit att bli en favoritstudio för Cohen.

Recension: Martin Engström som han egentligen heter spelade bas i John Lindberg trio i nio år. Som Martin Riverfield tillsammans med sitt band The Wheels of Fortune har han nyligen släppt sitt tredje album sedan 2013.

Recension: Mai Leisz skriver på skivans konvolut att hon genomgått flera förändringar. Metamorfos betyder ju just omvandling eller förändring.

Recension: Både Steve Earle och hans son Justin Townes Earle har nyligen släppt var sitt album.

Recension: Daniel Norgren har nyligen släppt sitt åttonde album, Wooh Dang. Det har hunnit gå 12 år sedan det första albumet släpptes.

Recension: Den finlandssvenske artisten Fredrik Furu har gjort ett riktigt fint popalbum. Soundet är modernt och fräscht.

Recension: På sitt första gemensamma album som de kallar Duet, får vi lyssna på mästerligt spel av Emil Ernebro på gitarr och Filip Jers på munspel.

Recension: Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus upptäckte nyligen äkta "outlaw-country" i Stockholm av en ren slump. Han gillade vad han hörde och det ledde till denna artikel och skivrecension.

Recension: Rustin Man eller Paul Webb som han egentligen heter har nyligen släppt sitt andra album under namnet Rustin Man. Det tog 17 år mellan de två albumen.

Recension: På fredag den 22 februari släpper Goran Kajfeš Tropiques uppföljaren till det hyllade albumet Enso.