Skriv ut denna sida
Jon Byrds album "Dirty Ol' River" (Foto: Pär Dahlerus) Jon Byrds album "Dirty Ol' River" (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Jon Byrd "Dirty Ol' River"

2017-12-04 - 11:49

Alabamafödde men numera Nashvillebaserade Jon Byrd har släppt sitt fjärde soloalbum. "Dirty Ol' River" är ett nära nog perfekt countryalbum.

 

Albumet innehåller 10 låtar varav Jon Byrd medverkat som kompositör på mer än hälften. Musiken är en "roots" country som känns väldigt äkta. Jon Byrd har en lite "torr" men helt perfekt röst för musik av denna typ. Rösten påminner lite om en annan bra artist inom denna genre, Joe Ely. Artister som Gram Parsons och Rodney Crowell dyker också upp i mina tankar.

 

Pedal Steel är en viktig ingrediens i musiken som i övrigt bärs upp av akustiska gitarrer, elgitarr, bas och trummor.

 

Albumets första spår "I get lost" är mitt favoritspår men i stark konkurrens med de två följande låtarna "Dirty Ol' River" och "I can Dream". Överhuvudtaget håller alla albumets 10 låtar väldigt hög klass och favoriterna varierar i takt med lyssningarna på detta utmärkta album.

Jon Byrd borde vara ett mer välkänt namn av alla som gillar Country/Americana. Jag tycker definitivt att detta är ett av årets bästa i sin genre.

 

Mitt betyg blir 10/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, jon byrd, country, musik

Recension: Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus upptäckte nyligen äkta "outlaw-country" i Stockholm av en ren slump. Han gillade vad han hörde och det ledde till denna artikel och skivrecension.

Recension: Den 73-årige legendariska gitarristen Robin Trower har i dagarna släppt sitt nya album "Coming closer to the day".

Recension: Rustin Man eller Paul Webb som han egentligen heter har nyligen släppt sitt andra album under namnet Rustin Man. Det tog 17 år mellan de två albumen.

Recension: På fredag den 22 februari släpper Goran Kajfeš Tropiques uppföljaren till det hyllade albumet Enso.

Recension: Eric Palmqwist har gjort sitt första album i eget namn. Albumet heter "En halv gris kan inte gå". Förutom att det är Palmqwist första soloalbum är det också hans första på svenska.

Recension: Idag den 18 januari släpps det fantastiska albumet "I huvet på varann" med musik av Klas Qvist och svenska texter av Mikael Ramel.

Recension: Charlee Porter har nyligen släppt en EP med skön country-baserad Americana.

Recension: De två albumen "Blinding Blue Neon" med The Northern Belle och "Light Shadow" av Anne Marie Almedal har både likheter och olikheter.

Recension: Två album, två amerikanska artister med stora likheter men ändå från två olika världar, Allen Finney och John Hiatt.

Recension: Richard Durrant är en brittisk gitarrist som gärna går sina egna vägar. Trots att han i grunden är en klassisk gitarrist är han inte rädd för att blanda olika stilar.