Skriv ut denna sida
Jon Byrds album "Dirty Ol' River" (Foto: Pär Dahlerus) Jon Byrds album "Dirty Ol' River" (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Jon Byrd "Dirty Ol' River"

2017-12-04 - 11:49

Alabamafödde men numera Nashvillebaserade Jon Byrd har släppt sitt fjärde soloalbum. "Dirty Ol' River" är ett nära nog perfekt countryalbum.

 

Albumet innehåller 10 låtar varav Jon Byrd medverkat som kompositör på mer än hälften. Musiken är en "roots" country som känns väldigt äkta. Jon Byrd har en lite "torr" men helt perfekt röst för musik av denna typ. Rösten påminner lite om en annan bra artist inom denna genre, Joe Ely. Artister som Gram Parsons och Rodney Crowell dyker också upp i mina tankar.

 

Pedal Steel är en viktig ingrediens i musiken som i övrigt bärs upp av akustiska gitarrer, elgitarr, bas och trummor.

 

Albumets första spår "I get lost" är mitt favoritspår men i stark konkurrens med de två följande låtarna "Dirty Ol' River" och "I can Dream". Överhuvudtaget håller alla albumets 10 låtar väldigt hög klass och favoriterna varierar i takt med lyssningarna på detta utmärkta album.

Jon Byrd borde vara ett mer välkänt namn av alla som gillar Country/Americana. Jag tycker definitivt att detta är ett av årets bästa i sin genre.

 

Mitt betyg blir 10/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, jon byrd, country, musik

Recension: Förra sommaren uppträdde faktiskt Dylan Earl två gånger i Uppsala. Först öppnade han som duo till Good Harvest sedan återkom han med sitt band och värmde upp Parksnäckans publik inför Doug Seegers uppträdande.

Recension: Faris Nourallah är nog för de flesta ett okänt namn, så var det även för mig innan jag fick ett exemplar av den senaste utgivna musiken på albumet Minus One.

Recension: Den sedan 2001 i Sverige bosatta senegalesiske koraspelaren Lamine Cissokho har nyligen släppt sitt fjärde soloalbum.

Recension: Den israeliska världsbasisten Avishai Cohen har nyligen släppt sitt 17:e album som bandledare. Albumet som heter Arvoles är inspelat i svenska Nilento studios. En studio som kommit att bli en favoritstudio för Cohen.

Recension: Martin Engström som han egentligen heter spelade bas i John Lindberg trio i nio år. Som Martin Riverfield tillsammans med sitt band The Wheels of Fortune har han nyligen släppt sitt tredje album sedan 2013.

Recension: Mai Leisz skriver på skivans konvolut att hon genomgått flera förändringar. Metamorfos betyder ju just omvandling eller förändring.

Recension: Både Steve Earle och hans son Justin Townes Earle har nyligen släppt var sitt album.

Recension: Daniel Norgren har nyligen släppt sitt åttonde album, Wooh Dang. Det har hunnit gå 12 år sedan det första albumet släpptes.

Recension: Den finlandssvenske artisten Fredrik Furu har gjort ett riktigt fint popalbum. Soundet är modernt och fräscht.

Recension: På sitt första gemensamma album som de kallar Duet, får vi lyssna på mästerligt spel av Emil Ernebro på gitarr och Filip Jers på munspel.