Skriv ut denna sida
The Small Crowds debutalbum. (Foto: Pär Dahlerus) The Small Crowds debutalbum. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: The Small Crowd

2017-11-23 - 15:58

The Small Crowd har nyligen släppt sitt debutalbum på det lilla bolaget Sing a Song Fighter. Det är spännande och huvudsakligen elektronisk musik som vi bjuds på. Skivan ges ut digitalt men även på vinyl LP i en begränsad upplaga.

 

I grunden är the Small Crowd ett soloprojekt av Martin H. Han har dock tagit hjälp av en del andra musiker på skivan, bland annat trumspel av Isak Andersson och slagverk och röster av K. J. Winquist som också står bakom utgivningen och bolaget Sing a Song Fighter. Viktigast för ljudbilden är nog trots allt stråkkvartetten Rosa Kvartetten.

 

Blandningen av elektroniska instrument och ljud av analoga trummor och stråkar och röstsampling ger en spännande och annorlunda ljudbild. Jag får en tydlig känsla av en slags filmmusik. Min sinnesstämning och mina intryck skiftar i takt med att musiken förändras och jag kan nästan se en film utspelas. Särskilt det avslutande spåret "Telluswhy" med hundskall och skottlossning som sedan slutar med lugna tongångar och något som låter som en afrikansk barnkör förstärker filmmusikkänslan som jag får.

 

Det är spännande att lyssna på något annorlunda och i en genre som jag vanligtvis inte lyssnar mycket på. The Small Crowd är helt klart en trevlig och utmanande bekantskap. Att betygsätta musik är alltid svårt men kanske ännu svårare i ett fall som detta.

 

Jag utgår ifrån vad musiken ger mig och då blir betyget 6/10.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, smallcrowd, musik

Recension: Den finska producenten, arrangören, låtskrivaren och keyboard-spelaren Tomi Malm släpper sitt andra album Coming Home. Albumet släpps precis som det förra albumet "Walkin' On Air" på det spanska bolaget Contante & Sonante.

Recension: Ellen Sundberg gör lite av en omstart med det nya albumet Levi’s Blue Eyes, ett album som till stor del är inspelat i hennes egen studio hemma på gården i Jämtland.

Recension: Bakom namnet I'm Kingfisher döljer sig Thomas Jonsson, för många kanske mer känd som Thomas Denver Jonsson. På fredag, 9 oktober, släpper han sitt fjärde album under namnet I'm Kingfisher.

Recension: På måndag 5 oktober släpper, den i Småland boende amerikanen, Dave Rosewood sitt andra album som han kallar ”No Rodeo in Rome”.

Recension: Den första oktober släpper Eric Palmqwist sitt andra soloalbum på svenska. Albumet heter kort och gott "Hej Då".

Recension: Orkestern, eller kanske snarare det artistiska kollektivet, The String Theory har nyligen släppt albumet The Los Angeles Suite.

Recension: I februari detta år släppte för mig helt okände singer/songwritern Jonas Snitt singeln ”When I Wake Up” en låt som fastnar redan efter två lyssningar.

Recension: Titeln på Amanda Ginsburgs nya album är, I det lilla händer det mesta. En titel som faktiskt beskriver Amandas vardagliga texter riktigt bra.

Recension: The Northern Belle har i dagarna släppt sitt tredje album, We Wither, We Bloom på den norska bolaget Die With Your Boots On.

Recension: Goda tider rullar in är titeln på Nisse Hellbergs nya album som släpps på fredag 28 augusti.