Skriv ut denna sida
Höga betyg till norska Darling West för singelsläpp. (Foto: Pressbild) Höga betyg till norska Darling West för singelsläpp. (Foto: Pressbild)

Recension: Nya singlar från norska Darling West

2017-07-14 - 02:58

Det norska bandet Darling West släppte för några veckor sedan två nya singlar digitalt, "While I was asleep" och "After my time" genom det norska skivbolaget Jansen Plateproduksjon.

 

Bandet består av Mari Sandvær Kreken på sång, akustisk gitarr, mandolin och munspel, Kjetil Steensnæs sång, akustisk och elgitarr, pedal steel och mando-gitarr och Tor Egil Kreken sång, banjo, bas och Fender VI (som är en 6-strängad bas). De har snabbt blivit ett av de mest populära och hyllade country/Americana banden i Norge.

 

När man hör deras musik är det lätt att förstå.

-De har vunnit en norsk Grammis för sitt album "Vinyl and a Heartache".
-Deras musik har streamats mer än 2,5 miljoner gånger på Spotify.
-De har just varit förband på vissa av Sam Outlaws spelningar i Sverige men tyvärr inte när han besökte Uppsala för en dryg vecka sedan.
-De ska vara förband till Lucinda Williams när hon turnerar i Finland.
-De kommer att spela på Stockholm Americana den 2 september och senare i samma månad medverkar de på Americanafest i Nashville. Det går alltså mycket bra ut för Darling West.

 

" While I was asleep" börjar med Byrds-klingande gitarrer och sedan fortsätter låten med skön stämsång med Mari Sandvær Krekens fina röst i fronten. Tempot höjs när refrängen sätter igång. Det finns en tidlös känsla i låten som klingar 60-tal men också har en modern och fräsch ton med en luftig popkänsla. För mig blir "While I was asleep" snabbt en favorit som jag gärna lyssnar på om och om igen.

 

Mitt betyg blir förstås 10/10.

 

Den andra nysläppta singeln "After my time" börjar med munspel och banjo. Även här sjunger de fin stämsång med Maris röst i förgrunden. Hon har verkligen en perfekt countryröst och produktionen är väldigt snygg. "After my time" är mer traditionell country/Americana än "While I was asleep".

 

Mitt betyg blir lite lägre men högt 9/10.

 

Jag ser en ljus framtid för Darling West som nog är väldigt nära ett internationellt genombrott. Jag väntar också med spänning på deras nästa fullängdare.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Martin Riverfield, eller Engström som han heter egentligen och hans band The Wheels of Fortune featuring Annsofie Lindström, har nyligen släppt albumet A Country Rockin' Christmas.

Recension: Hans "Ludde" Ludvigsson spelade in sin senaste skiva "Brooklyn" i USA tillsammans med amerikanska musiker. På Luciadagen står han värd för en Light of Day i Jönköping, en välgörenhetskonsert för sjukdomen Parkinson.

Recension: Det svenska bandet Mudfish bildades redan 1997. Dock har det varit tyst ganska länge om bandet och nu har de äntligen efter mer än 20 år släppt sitt självbetitlade album.

Recension: Den begåvade pianisten Joel Lyssarides har nyligen släppt sitt andra album "A better place" som är en värdig uppföljare till förra årets mästerverk "Dreamer".

Recension: Det råder väl inga större tvivel om var Hellsingland Underground har sina rötter, i Hälsingland förstås. Bandet som bildades redan 2006 släppte sitt femte album för ett tag sedan.

Recension: För ungefär ett år sedan släppte Lars Bygdén sitt mästerverk Dark Companion, jag gav det högsta betyg 10/10 och utnämde det till ett av 2018 års bästa album (se länk efter denna artikel).

Recension: Jazzsångerskan Isabella Lundgren tolkar Bob Dylan på sitt nya album Out of the Bell Jar. Visst går hon utanför sin egen säkerhetszon, men som hon gör det. I varje ton som hon sjunger kan man höra hennes kärlek till Dylans texter och musik.

Recension: Hannah Aldridge som härstammar från musikmeckat Muscle Shoals, Alabama är en flitigt turnerande artist som dessutom ofta besöker Sverige. Hon är en fantastisk liveartist. Det känns därför passande att hon nu givit ut sin första liveskiva "Live in Black and White".

Recension: När de båda musikerna från Senegal Lamine Cissokho (bor i Sverige), och Manish Pingle möttes uppstod både vänskap mellan dem och ljuv musik.

Recension: Rag-And-Bone med rötterna i Skåne har nyligen släppt sitt fjärde album, How long is the dark?