Skriv ut denna sida
Höga betyg till norska Darling West för singelsläpp. (Foto: Pressbild) Höga betyg till norska Darling West för singelsläpp. (Foto: Pressbild)

Recension: Nya singlar från norska Darling West

2017-07-14 - 02:58

Det norska bandet Darling West släppte för några veckor sedan två nya singlar digitalt, "While I was asleep" och "After my time" genom det norska skivbolaget Jansen Plateproduksjon.

 

Bandet består av Mari Sandvær Kreken på sång, akustisk gitarr, mandolin och munspel, Kjetil Steensnæs sång, akustisk och elgitarr, pedal steel och mando-gitarr och Tor Egil Kreken sång, banjo, bas och Fender VI (som är en 6-strängad bas). De har snabbt blivit ett av de mest populära och hyllade country/Americana banden i Norge.

 

När man hör deras musik är det lätt att förstå.

-De har vunnit en norsk Grammis för sitt album "Vinyl and a Heartache".
-Deras musik har streamats mer än 2,5 miljoner gånger på Spotify.
-De har just varit förband på vissa av Sam Outlaws spelningar i Sverige men tyvärr inte när han besökte Uppsala för en dryg vecka sedan.
-De ska vara förband till Lucinda Williams när hon turnerar i Finland.
-De kommer att spela på Stockholm Americana den 2 september och senare i samma månad medverkar de på Americanafest i Nashville. Det går alltså mycket bra ut för Darling West.

 

" While I was asleep" börjar med Byrds-klingande gitarrer och sedan fortsätter låten med skön stämsång med Mari Sandvær Krekens fina röst i fronten. Tempot höjs när refrängen sätter igång. Det finns en tidlös känsla i låten som klingar 60-tal men också har en modern och fräsch ton med en luftig popkänsla. För mig blir "While I was asleep" snabbt en favorit som jag gärna lyssnar på om och om igen.

 

Mitt betyg blir förstås 10/10.

 

Den andra nysläppta singeln "After my time" börjar med munspel och banjo. Även här sjunger de fin stämsång med Maris röst i förgrunden. Hon har verkligen en perfekt countryröst och produktionen är väldigt snygg. "After my time" är mer traditionell country/Americana än "While I was asleep".

 

Mitt betyg blir lite lägre men högt 9/10.

 

Jag ser en ljus framtid för Darling West som nog är väldigt nära ett internationellt genombrott. Jag väntar också med spänning på deras nästa fullängdare.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...

Recension: Det talas ofta om årets bästa album. Jason Isbell och hans band the 400 Unit med albumet Reunions, som släpps på fredag den 15 maj, aspirerar på titeln enligt min bedömning. Fast det är klart, inte ens halva detta olycksaliga år har passerat ännu och det är kanske bäst att vara försiktig.

Recension: New Dime Collectors är ett band som bildades i Skåne 2016. Bandets fyra medlemmar har lite olika musikaliska bakgrunder. Vilket ger deras musik en speciell krydda.