Skriv ut denna sida
Kurt Rosenwinkels album "Caipi" Kurt Rosenwinkels album "Caipi"

Recension: Kurt Rosenwinkel - "Caipi"

2017-04-07 - 03:08

Den amerikanske gitarristen och multiinstrumentalisten Kurt Rosenwinkel har nyligen släppt sitt tolfte och nyskapande album "Caipi". Det tog honom tio år att slutföra arbetet med albumet som skiljer sig en hel del från hans tidigare arbeten.

 

För mig är Kurt Rosenwinkel en ny bekantskap trots att han varit verksam i 25 år. Han började sin karriär i början av 90-talet, efter några års studier vid Berklee College of Music, genom att turnera med vibrafonisten Gary Burtons band.

 

På "Caipi" spelar Rosenwinkel förutom gitarr en hel rad av andra instrument som piano, bas, trummor, slagverk, synt, röster och sång. Även en del andra musiker bidrar på albumet. Framträdande är den brasilianske sångaren Pedro Martins och saxofonisten Mark Tunner. Även Eric Clapton medverkar på låten "Little Dream" utan att på något sätt ta över.

 

Det är svårt att riktigt kategorisera Rosenwinkels musik som rör sig i många musikaliska landskap. I grunden finns jazzen. De brasilianska rytmerna återkommer och har en viktig roll. Jag tänker mycket på Pat Metheny som också använt sig av brasilianska rytmer men även Rosenwinkels gitarrspel känns influerat av Metheny.

 

Det är en drömsk, spännande och mångfacetterad musik som Rosenwinkel har skapat. Det är musik som kan kräva tid och många lyssningar men man blir sedan rikt belönad. Trots musikens komplexitet så lämpar den sig även bra för slölyssning och avkoppling med sina drömska rytmer.

 

"Caipi" är ett utsökt stycke musik av originalitet, nyskapande och musikalisk prestation av Kurt Rosenwinkel.

 

Det är inte helt lätt att betygsätta denna typ av musik men mitt betyg får bli 8/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag, 24 juli, släpps äntligen Courtney Marie Andrews nya album "Old Flowers". Albumet skulle ha släppts redan i början av juni, men beroende på den rådande situationen med pandemin flyttades releasen fram. 

Recension: Greg Copeland som nu är 74 år släppte sitt debutalbum redan 1982. Han fick då, inte den uppmärksamhet eller den uppbackning från sitt dåvarande skivbolag som han kanske borde ha fått. Det gjorde att han lämnade musikbranchen.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.

Recension: American Aquarium släppte nyligen sitt album Lamentations. Ett album som vinner i längden även om det ännu inte riktigt lyft hela vägen för min del...